Προς ψήφιση τίθεται σήμερα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το αίτημα των Παλαιστινίων για αναβάθμισή τους σε κράτος παρατηρητή, κάτι που αναμένεται να επιτύχουν, κινδυνεύοντας ωστόσο να υποστούν αντίποινα από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
Το αίτημα για αναβάθμιση των Παλαιστινίων ώστε να μετέχουν στον ΟΗΕ ως «κράτος, μη μέλος παρατηρητής» (όπως το Βατικανό) αντί για «οντότητα παρατηρητή» όπως ήταν μέχρι σήμερα, αναμένεται να καταθέσει προς ψήφιση ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και να τεθεί προς ψήφιση στις 23.00 ώρα Ελλάδος.
Η ημέρα που επιλέχθηκε για την κατάθεση του αιτήματος δεν είναι τυχαία καθώς σήμερα είναι «Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό».
Το κείμενο αναμένεται να εξασφαλίσει την απλή πλειοψηφία που απαιτείται για την υιοθέτησή του μεταξύ των 193 χωρών μελών, παρά την έντονη αντίθεση Ισραήλ και ΗΠΑ, που υποστηρίζουν ότι μόνο η απευθείας διαπραγμάτευση μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.
Η αναβάθμιση αυτή στην ουσία θα οδηγήσει σε έμμεση αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος.
«Η απόφαση του ΟΗΕ δεν θα αλλάξει τίποτε»
«Ο δρόμος προς τη λύση των δύο κρατών η οποία θα ικανοποιούσε τις προσδοκίες των Παλαιστινίων περνά από την Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα, όχι από τη Νέα Υόρκη», επανέλαβε η Χίλαρι Κλίντον.
Οι Αμερικανοί προσπάθησαν ανεπιτυχώς την Τετάρτη να αποτρέψουν τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να συνεχίσει τις προσπάθειές του για την αναβάθμιση του καθεστώτος των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ. Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι φθάνουν διχασμένοι στη Γενική Συνέλευση. Από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δώδεκα θα υπερψηφίσουν την απόφαση ( Γαλλία, Ισπανία, Δανία και Αυστρία). Το Λονδίνο και το Βερολίνο θα απόσχουν.
Από την Ιερουσαλήμ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε ότι «η απόφαση του ΟΗΕ δεν θα αλλάξει τίποτε επί του πεδίου. Δεν θα προωθήσει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Αντίθετα θα την απομακρύνει».
«Ο μόνος τρόπος επίτευξης της ειρήνης είναι μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς μια μονομερή διακήρυξη του ΟΗΕ που δεν λαμβάνει καθόλου υπ΄όψιν τις αξιώσεις του Ισραήλ στον τομέα της ασφάλειας», υπογράμμισε.
Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι ισχυρίζονται ότι δεν επιθυμούν να παρακάμψουν τις διαπραγματεύσεις αλλά να βελτιώσουν τη θέση τους. «Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να διασωθεί η λύση των δύο κρατών», είπε ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ.