Η μνήμη flash «ξανανιώνει» χάρη στη ζέστη

Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2012 14:15
UPD:14:15

Οι ερευνητές της Macronix σχεδίασαν ένα flash memory chip το οποίο είναι εξοπλισμένο με μικροσκοπικές «θερμάστρες». Το τσιπ αυτό μπορεί να παράγει «εκλάμψεις» υψηλής θερμότητας (800 βαθμών Κελσίου) διάρκειας μιλισεκόντ, «αυτοσυντηρούμενο» και επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής του.

A- A A+

Η εμφάνιση της μνήμης flash έφερε επανάσταση στον κόσμο της αποθήκευσης δεδομένων, καθώς είναι γρήγορη και μπορεί να «θυμάται» δεδομένα ακόμα και όταν δεν τροφοδοτείται με ενέργεια.

Ωστόσο, έχει ένα μειονέκτημα: μετά από 10.000 «κύκλους» διαγραφής/ επανεγγραφής αρχίζει να φθείρεται. Αν και κάτι τέτοιο δεν επηρεάζει τα γνωστά φορητά «φλασάκια» που χρησιμοποιούμε όλοι καθημερινά (καθώς πολύ σπάνια θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί κανείς το φλασάκι του για τόσο πολύ, φτάνοντάς το σε τέτοια όρια), στο χαρακτηριστικό αυτό οφείλεται το ότι η flash δεν έχει αντικαταστήσει τα είδη μνημών που χρησιμοποιούνται σε «σταθερούς» σκληρούς δίσκους ή server farms. Τουλάχιστον, μέχρι τώρα, καθώς μηχανικοί της Macronix (Ταϊβάν), αυτό το μήνα, στη 2012 ΙΕΕΕ International Electron Devices Meeting, σχεδιάζουν να παρουσιάσουν πρωτοποριακή, «ανανεωνόμενη» flash μνήμη, η οποία εξακολουθεί να «υπηρετεί» για πάνω από 100 εκατομμύρια «κύκλους» - για την ακρίβεια, θεωρείται ότι η διάρκεια ζωής μπορεί να ανέρχεται σε δισεκατομμύρια, αλλά για να εξακριβωθεί κάτι τέτοιο απαιτούνται μακρόχρονες δοκιμές.

Πρόκειται για μία «αυτοθεραπευόμενη» μνήμη, η οποία βασίζεται στην παλαιότερη ανακάλυψη ότι η θέρμανση ενός τσιπ μνήμης σε θερμοκρασία 250 βαθμών Κελσίου για ώρες αποκαθιστά την κατάσταση της μόνωσης που χρησιμοποιείται στο υλικό αποθήκευσης, «θεραπεύοντάς» το. Οι μηχανικοί της Macronix το συνδύασαν αυτό με κάποιες ιδέες που χρησιμοποιούνται σε ένα αναπτυσσόμενο είδος μνήμης, το PCRAM (Phase Change Ram), όπου ένα υλικό (chalcogenide glass) μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως αγωγός, είτε ως μονωτικό, εάν θερμανθεί κατάλληλα - συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η θέρμανσή του σε σημείο τήξης είχε «θεραπευτικές» ιδιότητες για την PCRAM.

(Πηγή: Macronix)

Οι ερευνητές της Macronix θεώρησαν πως κάτι τέτοιο ενδεχομένως να λειτουργούσε και για τη μνήμη flash, οπότε και σχεδίασαν ένα flash memory chip το οποίο είναι εξοπλισμένο με μικροσκοπικές «θερμάστρες». Το τσιπ αυτό μπορεί να παράγει «εκλάμψεις» υψηλής θερμότητας (800 βαθμών Κελσίου) διάρκειας μιλισεκόντ, «αυτοσυντηρούμενο» και επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής του. Αν και θεωρείται πως ενδεχομένως αυτή η δραστηριότητα μπορεί να έχει συνέπειες όσον αφορά τις ενεργειακές απαιτήσεις, είναι δυνατός ο χρονικός προγραμματισμός και η κατανομή των θερμαινομένων σημείων, έτσι ώστε η κατανάλωση ενέργειας να είναι η ελάχιστη δυνατή. Επίσης, η όλη διαδικασία είχε και ένα απρόσμενο αποτέλεσμα: την επιτάχυνση της διαδικασίας της διαγραφής, κάτι που συνεπάγεται συνολική βελτίωση των επιδόσεων της flash memory.

Όπως εκτιμάται, η συγκεκριμένη εξέλιξη ενδεχομένως να οδηγήσει σε «εκθρόνιση» της δυναμικής RAM (DRAM) που χρησιμοποιείται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές- αλλά ο δρόμος για κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ μακρύς, καθώς θα έπρεπε να αναπτυχθεί νέα αρχιτεκτονική.

Προτεινόμενα για εσάς