Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου προχωρά η διαθεσιμότητα

Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2012 11:50
UPD:15:55

Σε πρώτη φάση οι υπάλληλοι που θα βγουν σε διαθεσιμότητα θα λαμβάνουν το 75% του μισθού τους και στη συνέχεια, όταν θα οριστικοποιηθούν τα στοιχεία για όσους πράγματι εντάσσονται στη ρύθμιση, θα λάβουν αναδρομικά το μέρος των αποδοχών που τους κρατήθηκε.

A- A A+

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου μπαίνει στην τελική ευθεία η διαθεσιμότητα, καθώς ελλείψει στοιχείων, υποχρεώνονται τελικά να υπαχθούν στο καθεστώς όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι αορίστου χρόνου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι εργάζονται σε φορείς που δεν απέστειλαν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τις σχετικές λίστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου έχει υπογραφεί απ' όλα τα μέλη της κυβέρνησης και έτσι παρακάμπτονται οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στους δήμους και η άρνηση ορισμένων δημάρχων να αποστείλουν τα στοιχεία.

Ουσιαστικά η ενέργεια αυτή αποτελεί συνέχεια της προειδοποίησης που είχε απευθύνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με εγκύκλιό του, στην οποία τόνιζε ότι θα χρησιμοποιήσει τα στοιχεία της απογραφής, σε περίπτωση που δεν δοθούν λίστες από τους δήμους.

Σε πρώτη φάση οι υπάλληλοι που θα βγουν σε διαθεσιμότητα θα λαμβάνουν το 75% του μισθού τους και στη συνέχεια, όταν θα οριστικοποιηθούν τα στοιχεία για όσους πράγματι εντάσσονται στη ρύθμιση, θα λάβουν αναδρομικά το μέρος των αποδοχών που τους κρατήθηκε.

Εξάλλου, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προειδοποιούν ότι επειδή η απογραφή συνδέεται με την αρχή πληρωμής στο δημόσιο, η μη αποστολή των στοιχείων από τις διευθύνσεις προσωπικού μπορεί να στερήσει τη μισθοδοσία και όσων εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα.

Το υπουργείο έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει πως οι 2.000 υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα (πάνω από 700 υπολογίζονται οι επίορκοι που αναμένεται να τεθούν άμεσα σε αυτοδίκαιη αργία) δεν θα απολυθούν, αλλά θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες αιχμής, εκεί που υπάρχει άμεση και μεγάλη ανάγκη προσωπικού, όπως στα ασφαλιστικά ταμεία, την υγεία, την παιδεία και την αστυνομία.

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Φασιστική τακτική που θυμίζει άλλες εποχές

Για «φασιστική τακτική» που θυμίζει άλλες εποχές, έκανε λόγο από την πλευρά της η ΠΟΕ-ΟΤΑ, σημειώνοντας ότι στόχος της προώθησης της εν λόγω πράξης νομοθετικού περιεχομένου είναι «να σπάσει το μέτωπο του αγώνα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ απέστειλε μάλιστα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας συνάντηση μαζί του, προκειμένου να τον ενημερώσει για τους κινδύνους που ενέχει η εφαρμογή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ η συγκεκριμένη πράξη «αντιβαίνει στο Σύνταγμα και καταργεί την Διοικητική Αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), ενώ αναβιώνει τη μέθοδο της «συλλογικής ευθύνης» κόντρα στις δημοκρατικές ευαισθησίες του ελληνικού λαού».

«Έχοντας και εσείς αναγνωρίσει επανειλημμένως τις θυσίες του ελληνικού λαού, στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, θα θέλαμε να σας υποβάλλουμε αίτημα άμεσης συνάντησης προκειμένου να σας γνωρίσουμε τους κίνδυνους που εγκυμονεί η τυχόν εφαρμογή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το εργαζόμενο προσωπικό σε αυτή, αλλά και τους πολίτες γενικότερα», καταλήγει η επιστολή.

Με άλλη ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία εκφράζει παράλληλα την εκτίμηση ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας θα «μείνει μόνο στα χαρτιά», δηλώνοντας αποφασισμένη να μην επιτρέψει «καμία διαθεσιμότητα και καμία απόλυση εργαζομένου».

Καλεί, τέλος, σε μαζική συμμετοχή στην τρίωρη Πανελλαδική στάση εργασίας που έχει κηρυχθεί για αύριο Πέμπτη, από τις 12:00 έως τις 15:00 για την πρωινή βάρδια και από τις 15:00 έως τις 18:00 για την απογευματινή βάρδια, καθώς και στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στις 13:00, στην Πλατεία Καραϊσκάκη. Θα ακολουθήσει πορεία στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ανάλογες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της χώρας.

Αλ. Τσίπρας: Αίρουν το αυτοδιοίκητο με αντισυνταγματικές παρεμβάσεις

Για απαξίωση της αυτοδιοίκησης με στόχο την παράδοση των δημόσιων υπηρεσιών σε ιδιώτες έκανε λόγο στο μεταξύ ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η απόφασή της να προχωρήσει «σε αντισυνταγματικές, στην ουσία, παρεμβάσεις, που αίρουν το αυτοδιοίκητο, ακόμα και στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, που βάζουν σε επιτροπεία τη δημόσια διοίκηση και στην πραγματικότητα η απόφασή τους να προχωρήσουν σε χιλιάδες απολύσεις», σηματοδοτεί την επιλογή της «να διαλύσει τη δυνατότητα του κράτους να παρέχει δημόσιες υπηρεσίες προς τους πολίτες».

«Η επιλογή τους να προχωρήσουν, συρρικνώνοντας τη δημοκρατία με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου σε αυτή την τιμωρητική επιλογή, θυμίζει άλλες εποχές», παρατήρησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας «θλιβερή» την κυβέρνηση, που όπως είπε, απειλεί ολόκληρους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τους εργαζόμενούς τους με διαθεσιμότητα, αν δεν δοθούν στοιχεία.

Αναγνώρισε πάντως την ανάγκη να αλλάξει η δημόσια διοίκηση «εκ βάθρων», με αναδιάρθρωση οργανωτική του κράτους, με προστασία όμως θεσμική του δημόσιου συμφέροντος, των κοινωνικών υπηρεσιών, της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θ. Μπαλασόπουλος , εκτίμησε ότι «η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ουσιαστικά σε τιμωρία μια μεγάλη κατηγορία εργαζομένων που έχουν το σθένος να αγωνίζονται σε αυτές τις πολιτικές δεν θα περάσει».

Δήλωσε ακόμη ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει αυτή την «άκρως αντισυνταγματική, αλλά για μας φασιστική απόφαση της κυβέρνησης», αλλά και να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της ώστε «να μην υπάρξει έστω και μια απόλυση».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή