ΗΠΑ: 120 εκ. για την ανάπτυξη φθηνότερων μπαταριών για ηλεκτροκίνητα

Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2012 11:57
UPD:11:57

A- A A+

Το υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών επιβεβαίωσε ότι θα χρηματοδοτήσει με 120 εκατομμύρια δολάρια πρόγραμμα για την ανάπτυξη προηγμένων μπαταριών που θα μπορούσαν να καταστήσουν φθηνότερα τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Τα χρήματα αυτά θα χορηγηθούν μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια σε ομάδα, με επικεφαλής το Εθνικό Εργαστήριο του Αργκόν, η οποία καλείται να «συνδυάσει τη δύναμη πυρός στην έρευνα και ανάπτυξη πέντε εθνικών εργαστηρίων, πέντε πανεπιστημίων και τεσσάρων ιδιωτικών επιχειρήσεων, σε μια προσπάθεια επίτευξης επαναστατικής προόδου στην απόδοση των μπαταριών», όπως ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

Η κατασκευή νέων μπαταριών αποτέλεσε προτεραιότητα του Μπαράκ Ομπάμα και κατά την πρώτη του θητεία. 29 κατασκευαστές επιδοτήθηκαν με 2 δισεκατομμύρια δολάρια για να ανεγείρουν νέες μονάδες ή να αναβαθμίσουν τις υπάρχουσες. Οι προσπάθειες ωστόσο δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα εξαιτίας της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, της χαμηλής ζήτησης για ηλεκτροκίνητα οχήματα, αλλά και της χρεοκοπίας ορισμένων εταιριών, τις οποίες η κυβέρνηση είχε στηρίξει οικονομικά.

Ο Ομπάμα υπεραμύνθηκε των προσπαθειών του λέγοντας ότι, παρά τα εμπόδια, οι περισσότερες επενδύσεις αποδείχθηκαν επιτυχείς, βοηθώντας στο διπλασιασμό της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

«Δεν πετυχαίνουν όλες οι εταιρίες», αναγνώρισε ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Στίβεν Τσου, ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες του νέου προγράμματος. «Είναι λάθος να λέμε ότι επειδή μια εταιρία δεν πέτυχε όσο άλλες, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να βγουν εκτός συναγωνισμού».

Ο Τσου τόνισε ότι στόχος του προγράμματος είναι να ενώσει τις δυνάμεις επιστημόνων και επιχειρήσεων του κλάδου με στόχο την ανάπτυξη τεχνολογιών μπαταρίας, «οι οποίες θα εφευρεθούν και θα κατασκευαστούν εδώ στην Αμερική», ενισχύοντας την ενεργειακή και οικονομική ασφάλεια της χώρας. Οι επιστήμονες θα καταπιαστούν επίσης με την αποθήκευση ενέργειας για το δίκτυο ηλεκτροδότησης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πολλοί Ρεπουμπλικανοί έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στις απευθείας επενδύσεις της κυβέρνησης σε επιχειρήσεις καθαρής ενέργειας λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο η Ουάσιγκτον επιλέγει ουσιαστικά νικητές και ηττημένους στον ιδιωτικό τομέα. Στο Κογκρέσο ωστόσο, υπάρχει ακόμη ευρεία διακομματική στήριξη για επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη στον ενεργειακό κλάδο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή