Αποφασισμένες για κλιμάκωση ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ-ΟΤΑ

Διαθεσιμότητα
Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2012 16:41
UPD:19:06

Αποφασισμένη να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της ώστε «να μην υπάρξει έστω και μια απόλυση» είναι και η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

A- A A+

Αποφασισμένες να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια «στην ανθρωποφαγική πολιτική των απολύσεων» εμφανίζονται η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, αντιδρώντας έντονα στην προώθηση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την εφαρμογή της διαθεσιμότητας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2261230 .

Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε μάλιστα ήδη την κήρυξη γενικής πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκέμβρη, ενώ καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, αύριο Πέμπτη, στις 13.00, στην πλατεία Καραϊσκάκη, καθώς και στην απεργιακή συγκέντρωση της ΠΟΣΕ–ΙΚΑ, την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας (Στουρνάρη 30).

Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ότι θέτει «νέα εκβιαστικά διλήμματα» στους εργαζόμενους με στόχο να διασπάσει τη συνοχή τους και τονίζει η ότι προώθηση της επίμαχης πράξης νομοθετικού περιεχομένου «απαιτεί τη συνέχιση και κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων».

Αποφασισμένη να αντιμετωπίσει αυτή την «άκρως αντισυνταγματική απόφαση της κυβέρνησης», αλλά και να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της ώστε «να μην υπάρξει έστω και μια απόλυση» είναι και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θ. Μπαλασόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλ. Τσίπρα.

Εκτίμησε πάντως ότι «η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ουσιαστικά σε τιμωρία μιας μεγάλης κατηγορίας εργαζομένων που έχουν το σθένος να αγωνίζονται σε αυτές τις πολιτικές δεν θα περάσει».

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΠΟΕ-ΟΤΑ κάνει λόγο για «φασιστική τακτική» που θυμίζει άλλες εποχές, σημειώνοντας ότι στόχος της προώθησης της εν λόγω πράξης νομοθετικού περιεχομένου είναι «να σπάσει το μέτωπο του αγώνα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση απέστειλαν μάλιστα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας συνάντηση μαζί του, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τους κινδύνους που ενέχει η εφαρμογή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ η συγκεκριμένη πράξη «αντιβαίνει στο Σύνταγμα και καταργεί την Διοικητική Αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), ενώ αναβιώνει τη μέθοδο της «συλλογικής ευθύνης» κόντρα στις δημοκρατικές ευαισθησίες του ελληνικού λαού».

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει κηρύξει για αύριο Πέμπτη τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας, από τις 12:00 έως τις 15:00 για την πρωινή βάρδια και από τις 15:00 έως τις 18:00 για την απογευματινή βάρδια.

Την ίδια ώρα, πρόθεση ακραίας σύγκρουσης με τους εργαζόμενους καταλόγισε στο δήμαρχο Αθηναίων ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο δήμο Β. Πολυμερόπουλος, σχολιάζοντας τη δήλωση του Γ. Καμίνη, ότι «η συνεχιζόμενη κατάληψη εμποδίζει τη Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού να προωθήσει τις μισθολογικές καταστάσεις του συνόλου των υπαλλήλων αορίστου χρόνου» και ότι «σε περίπτωση περαιτέρω συνέχισης των άτυπων αυτών κινητοποιήσεων υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην καταβληθεί εγκαίρως το δώρο Χριστουγέννων».

«Εμείς επιδιώκουμε τη λύση. Αλλά, αν δεν έχουμε άλλη επιλογή, δεν θα αποφύγουμε τη μετωπική σύγκρουση», τόνισε ο κ. Πολυμερόπουλος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο δήμαρχος «ούτε τη μισθοδοσία μπορεί να σταματήσει, ούτε εκβιασμό να κάνει», διότι και οι εργαζόμενοι μπορούν να ζητήσουν να γίνουν άμεσα εκτελεστές δικαστικές αποφάσεις, ύψους 850.000 ευρώ, που αφορούν καταβολές του δήμου προς αυτούς.

Αλ. Τσίπρας: Αίρουν το αυτοδιοίκητο με αντισυνταγματικές παρεμβάσεις

Για απαξίωση της αυτοδιοίκησης με στόχο την παράδοση των δημόσιων υπηρεσιών σε ιδιώτες έκανε λόγο στο μεταξύ ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η απόφασή της να προχωρήσει «σε αντισυνταγματικές, στην ουσία, παρεμβάσεις, που αίρουν το αυτοδιοίκητο, ακόμα και στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, που βάζουν σε επιτροπεία τη δημόσια διοίκηση και στην πραγματικότητα η απόφασή τους να προχωρήσουν σε χιλιάδες απολύσεις», σηματοδοτεί την επιλογή της «να διαλύσει τη δυνατότητα του κράτους να παρέχει δημόσιες υπηρεσίες προς τους πολίτες».

«Η επιλογή τους να προχωρήσουν, συρρικνώνοντας τη δημοκρατία με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου σε αυτή την τιμωρητική επιλογή, θυμίζει άλλες εποχές», παρατήρησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας «θλιβερή» την κυβέρνηση, που όπως είπε, απειλεί ολόκληρους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τους εργαζόμενούς τους με διαθεσιμότητα, αν δεν δοθούν στοιχεία.

Αναγνώρισε πάντως την ανάγκη να αλλάξει η δημόσια διοίκηση «εκ βάθρων», με αναδιάρθρωση οργανωτική του κράτους, με προστασία όμως θεσμική του δημόσιου συμφέροντος, των κοινωνικών υπηρεσιών, της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή