Εικαστικά τρέχοντα παρελθόντα

Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2012 11:38

Βαγγέλης Βλάχος, Τίτλος: Ξένοι αρχαιολόγοι από όρθια σε σκυφτή θέση, 2012 (Ευγενική παραχώρηση εικόνας: Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή στην Αθήνα).

A- A A+

Το ιστορικό πριν συναντά το τώρα στο κατώφλι της τέχνης, εξετάζοντας την επίδραση της συλλογικής ανάμνησης του παρελθόντος, στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το παρόν.

Ως εκπρόσωποι της νεότερης γενιάς καλλιτεχνών και μέσα από τις κοινές τους αναζητήσεις, ο Βαγγέλης Βλάχος και ο Ιβάν Γκρουμπάνοφ παρουσιάζουν τα έργα τους στην έκθεση με τον γενικό τίτλο «Current pasts», που εγκαινιάστηκε χθες, Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Εμπνευσμένοι από πολιτικοκοινωνικά θέματα και ιστορικά γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος, οι δύο καλλιτέχνες ανασύρουν και μετασχηματίζουν επεισόδια της επίσημης ιστορίας, μετατοπίζοντας το κέντρο της αφήγησης στο παρόν.

«Ξένοι αρχαιολόγοι από όρθια σε σκυφτή θέση»

Με αυτόν τον τίτλο, το νέο έργο του Βαγγέλη Βλάχου περιλαμβάνει 53 φωτογραφίες, που ο ίδιος ανέσυρε από τα αρχεία των ξένων αρχαιολογικών σχολών της Αθήνας, αντιπαραβάλλοντας την ανασυγκρότηση της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδας με τη σύγχρονη ανασυγκρότηση της οικονομίας της.

Στις φωτογραφίες απεικονίζονται ξένοι αρχαιολόγοι, κατά τις εργασίες τους σε αρχαιολογικές ανασκαφές, με σκοπό οι εικόνες του ξένου αρχαιολόγου που έρχεται στην Ελλάδα για να επιβλέψει τις εργασίες, να δημιουργήσει συσχετισμούς με τη σημερινή κατάσταση της χώρας, η οποία βρίσκεται υπό την επίβλεψη ξένων τεχνοκρατών και οικονομολόγων.

Σκόπιμη παραπλάνηση

Ο Σέρβος καλλιτέχνης Ιβάν Γκρουμπάνοφ δοκιμάζει στις δημιουργίες του τα όρια μεταξύ του πολιτικού γεγονότος ή της επίσημης ιστορίας και της αναπαράστασής της εστιάζοντας στη σκόπιμη παραπλάνηση, μέσα από τα δύο έργα που παρουσιάζει στην έκθεση «Current pasts».

«Smokescreens»

Η σειρά σχεδίων με ακρυλικό και καπνό σε χαρτί, με τίτλο «Smokescreens», είναι εμπνευσμένη από το προπέτασμα καπνού, που στη στρατιωτική ορολογία σημαίνει απελευθέρωση καπνού για να καλυφθεί η κίνηση των στρατευμάτων από τον εχθρό, και από την ευρύτερη χρήση του όρου για να περιγράψει μια πράξη ή μια δήλωση, που σκόπιμα παραπλανά ή επισκιάζει γεγονότα και προθέσεις.

Κάθε σχέδιο συνοδεύεται από κάποια φράση, που προέρχεται από τον τύπο ή τα blοgs, με σκοπό οι αφαιρετικές εικόνες και τα αποσπασματικά κείμενα να εκφράσουν τη ματαίωση και την απόγνωση, που νιώθει το άτομο μπροστά στην αδυναμία του να επιφέρει ριζικές αλλαγές στο κοινωνικό πεδίο.

«Dead flαgs»

Ανασύροντας - από παλιά πολιτιστικά ιδρύματα και σχολεία- παλιές σημαίες του κομμουνιστικού κόμματος της πρώην Γιουγκοσλαβίας και άλλων σοσιαλιστικών δημοκρατιών, ο Ιβάν Γκρουμπάνοφ δημιούργησε την εγκατάσταση «Dead flαgs», με τις νεκρές σημαίες να «ανεμίζουν» σαν τεκμήρια της πτώσης των ιδεολογιών.

Πληροφορίες

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Κτήριο Ωδείου Αθηνών, Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17 -19 & Ρηγίλλης - Αθήνα, τηλ.: 210 9242111. Διάρκεια έκθεσης: 5 Δεκεμβρίου 2012 - 24 Φεβρουαρίου 2013. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή: 11.00 - 19.00, Πέμπτη: 11.00 – 22.00, Δευτέρα: κλειστά. Είσοδος ελεύθερη.

Προτεινόμενα για εσάς