Ντόχα: Zωντανό... με μηχανική υποστήριξη το Πρωτόκολλο του Κιότο

Κυριακή, 09 Δεκεμβρίου 2012 10:00
A- A A+

Σε μία ύστατη προσπάθεια η 18η διεθνής διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή να μην γραφτεί στα χρονικά ως μία ακόμη αποτυχία, οι απεσταλμένοι 194 χωρών στην Ντόχα συμφώνησαν σε παράταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο έως το 2020.

Η συμφωνία έγκειται σε ένα πακέτο αδύναμων μέτρων, που κανείς δεν τρέφει αυταπάτες ότι θα συμβάλλουν στον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ως σημαντική αξιολογείται ωστόσο η διαφαινόμενη αλλαγή στάσης σε ό,τι αφορά την αποζημίωση των φτωχών χωρών για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που υφίστανται.

«Απώλεια και Φθορά»

Μέχρι σήμερα, οι πλούσιες χώρες συμφωνούσαν στη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων προκειμένου αυτές να αποκτήσουν πρόσβαση στην καθαρή ενέργεια και να προσαρμοστούν στα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, όμως δεν αναλάμβαναν την ευθύνη για τις συνέπειές της.

Η πρόταση για ένα νέο μηχανισμό «Απώλειας και Φθοράς», όπως θα ονομάζεται, φαίνεται ότι αλλάζει τα δεδομένα. «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη», δήλωσε στο BBC ο Μάρτιν Χορ, εκπρόσωπος 52 αναπτυσσόμενων χωρών. «Ο όρος "Απώλεια και Φθορά" που αποτυπώνεται στο κείμενο αποτελεί κατ' αρχήν ένα τεράστιο βήμα. Θα ακολουθήσει μια μάχη για χρήματα.»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιδρούσαν στην αναφορά και μόνο των συγκεκριμένων λέξεων φοβούμενες ότι υποδηλώνουν αποδοχή νομικής ευθύνης από την πλευρά του αναπτυγμένου κόσμου και για τον ίδιο λόγο επέμειναν η λέξη «αποζημίωση» να αντικατασταθεί με τη «βοήθεια».

Το Κιότο «στην παράταση»

Η διάσκεψη ολοκληρωνόταν κανονικά την Παρασκευή, ωστόσο οι συνομιλίες συνεχίστηκαν μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου. Οι υπουργοί Περιβάλλοντος παρέτειναν την ισχύ του Πρωτοκόλλου του Κιότο, το οποίο υποχρέωνε 35 βιομηχανοποιημένες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές τους έως το 2012, προκειμένου να το κρατήσουν «ζωντανό» έως ότου καταλήξουν σε συμφωνία για το πλαίσιο που θα το αντικαταστήσει.

Ρωσία, Ιαπωνία και Καναδάς ωστόσο επέλεξαν να αποχωρήσουν από το πλαίσιο του «Κιότο», με το επιχείρημα ότι είναι ανούσιο να δεσμευτούν για οτιδήποτε όταν χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, οι εκπομπές των οποίων καταγράφουν ραγδαία αύξηση, δεν πράττουν το ίδιο.

Το βάρος καλούνταν πλέον να επωμιστούν κυρίως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία. Έτσι, σε αριθμούς, το πρωτόκολλο στηρίζουν πλέον χώρες που οι εκπομπές τους δεν ξεπερνούν το 15% επί του παγκοσμίου συνόλου.

«Χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και να μειώσουμε τις εκπομπές», δήλωσε ο Κίεραν Κέκε, υπουργός Εξωτερικών του Ναουρού, εκ μέρους της Συμμαχίας των Μικρών Νησιωτικών Κρατών. Όπως επισήμανε, εάν οι συνομιλίες συνεχιστούν επ' αόριστον χωρίς να καταλήξουν έστω και σε μια υποτυπώδη συμφωνία, πολλά νησιά θα αφανιστούν καθώς η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή