Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βγει ενισχυμένη από την κρίση δήλωσε από το Όσλο ο πρόεδρός της Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, μία ημέρα πριν από την τελετή για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Ε.Ε..
«Επιθυμούμε η Ευρώπη να γίνει ξανά σύμβολο ελπίδας», δήλωσε ο βαν Ρόμπεϊ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Πρόσθεσε ότι η «Ε.Ε. περνά μια δύσκολη περίοδο», ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος ότι «θα τα καταφέρουμε και θα βγούμε από την αβεβαιότητα και την ύφεση πιο δυνατοί από πριν».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι η απόφαση να τιμηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης αποτελεί μια «ανεξάρτητη αναγνώριση» των όσων αυτή εκπροσωπεί.
Η απόφαση έχει «ακόμη μεγαλύτερη αξία απ' ό,τι αν είχε ληφθεί από μια χώρα της Ε.Ε., διότι είναι κατά μία έννοια μια ανεξάρτητη αναγνώριση των όσων εκπροσωπεί η Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε ο Μπαρόζο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η Ε.Ε. προσέφερε «βιώσιμη ειρήνη, δημοκρατία και δικαιοσύνη σε 500 εκατομμύρια ανθρώπους», πρόσθεσε.
Περίπου 20 από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αναμένονται αύριο στο Όσλο για την τελετή απονομής του Νομπελ.
Θα υπάρξουν, ωστόσο, και ηχηρές απουσίες, όπως αυτή του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος αρνήθηκε την πρόσκληση.
Όσλο: Πορεία διαμαρτυρίας
Πορεία διαμαρτυρίας για την απονομής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποίησαν μέλη αριστερών οργανώσεων και οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Περίπου 50 οργανώσεις είχαν ζητήσει την πραγματοποίηση της πορείας την παραμονή της απονομής του βραβείου, υποστηρίζοντας ότι η Ε.Ε. είναι αντιδημοκρατική και συντηρεί έναν μεγάλο στρατό μολονότι οι λαοί της υποφέρουν από την οικονομική κρίση.
Στην πορεία μετείχε και το Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα, το οποίο μετέχει στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο