Nέα πρόταση online αποθήκευσης

Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012 15:43
UPD:15:43

Το Transporter δεν έχει όρια όσον αφορά το μέγεθος των διακινουμένων αρχείων, ενώ δεν απαιτεί κάποιου είδους συνδρομή. Ο χρήστης θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά μέσω οποιουδήποτε υπολογιστή ή φορητής συσκευής. (Πηγή: Kickstarter).

A- A A+

Μία νέα πρόταση για όσους επιθυμούν να χρησιμοποιούν υπηρεσίες online αποθήκευσης, όπως το Dropbox, το Google Drive και το Apple iCloud, αλλά δεν «συμπαθούν» το cloud (υπολογιστικό νέφος) παρουσιάζει μία εταιρεία από την Καλιφόρνια.

Η πρόταση χρηματοδότησης της ανάπτυξης της συσκευής βρίσκεται στο Kickstarter. Ο χρήστης αποθηκεύει και διαχειρίζεται δεδομένα τα οποία βρίσκονται αποκλειστικά στο δικό του τοπικό δίκτυο, καθώς και στα τοπικά δίκτυα των άλλων χρηστών που χρησιμοποιούν την υπηρεσία.

Οι δημιουργοί του Transporter το παρουσιάζουν ως μία λύση η οποία ανταποκρίνεται στην επιθυμία του χρήστη για ιδιωτικότητα, σε αντίθεση με τις υπηρεσίες cloud. Όπως αναγράφεται στο Kickstarter, «οι περισσότερες προτάσεις που βασίζονται στο cloud αποθηκεύουν τα αρχεία σας σε απομακρυσμένους server, τους οποίους μοιράζονται με άλλους πελάτες, και υπάρχουν όροι χρήσης που επιτρέπουν στον provider να εξετάσει, διαμοιράσει και διαγράψει τα αρχεία σας ανά πάσα στιγμή. Εξαιτίας αυτού, μπορούν να υπάρξουν νομικές επιπτώσεις για κάποιον που θέλει να μοιραστεί προσωπικά ή εμπιστευτικά δεδομένα».

Το Transporter δεν έχει όρια όσον αφορά το μέγεθος των διακινουμένων αρχείων, ενώ δεν απαιτεί κάποιου είδους συνδρομή. Ο χρήστης θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά μέσω οποιουδήποτε υπολογιστή ή φορητής συσκευής. Τα δεδομένα μπορούν να μεταφερθούν απευθείας μέσω δύο συσκευών, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά αποθήκευση στο cloud, ενώ η μεταφορά είναι πάντα κρυπτογραφημένη. «Δεν θα ήταν υπέροχο να μπορείτε να μοιραστείτε προσωπικά αρχεία με την οικογένεια ή τους φίλους σας και εμπιστευτικά έγγραφα με συνεργάτες σας, χωρίς να ανησυχείτε για το ποιος μπορεί να τα δει;» αναφέρεται στη σελίδα του Transporter στο Kickstarter.

Το Transporter αποθηκεύει τα αρχεία μόνο στα τοπικά δίκτυα των χρηστών του, οι οποίοι κανονίζουν μεταξύ τους (μέσω invites και εξουσιοδοτήσεων) το ποιος θα έχει πρόσβαση σε τι. Η εταιρεία επίσης προβάλλει πολύ τον «οικονομικό» του χαρακτήρα: ο χρήστης πληρώνει μία φορά για την αγορά της συσκευής και μετά δεν υπάρχει περιορισμός στο πόσα αρχεία μπορεί να αποθηκεύσει και διαμοιραστεί. Η συσκευή κρατά αντίγραφο των διαμοιραζομένων αρχείων, και κάθε αλλαγή γίνεται αντιληπτή και από τα άλλα Transporters με τα οποία είναι συνδεδεμένη, ενώ με τις κατάλληλες ρυθμίσεις τα αρχεία μπορούν να είναι διαθέσιμα ακόμα και όταν ο χρήστης είναι offline.

Μέχρι τώρα, έχουν κατασκευαστεί 100 Transporters. Ο στόχος της εταιρείας στο Kickstarter είναι η συγκέντρωση 100.000 δολαρίων. Μέχρι στιγμής, έχουν συγκεντρωθεί περίπου τα μισά, ενώ μένουν 31 ημέρες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Προτεινόμενα για εσάς