ΗΠΑ: Θύμα της κλιματικής αλλαγής η βιομηχανία του σκι

Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012 13:08
UPD:13:08

A- A A+

Αλλοτε τέτοια εποχή τα χιονοδρομικά κέντρα του Κολοράντο ετοιμάζονταν να υποδεχθούν κατά χιλιάδες τους εκδρομείς των Χριστουγέννων. Για δεύτερη χρονιά ωστόσο φέτος, οι υπεύθυνοι των χιονοδρομικών κέντρων βρίσκονται αντιμέτωποι με... ξηρασία χιονιού.

Σύμφωνα με μία νέα έκθεση, οι απώλειες για τη βιομηχανία του σκι εξαιτίας της υπερθέρμανσης έχουν ήδη φθάσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Επιπλέον, έως και 27.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί καθώς η μειωμένη χιονόπτωση φαίνεται πως έχει επιφέρει αλλαγές και στα χόμπι των Αμερικανών.

Πρόσφατα, σκιέρ, επαγγελματίες και ερασιτέχνες του snowboard και άλλων χειμερινών αθλημάτων ένωσαν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο της οργάνωσης Protect Our Winters («Προστατεύστε τους Χειμώνες Μας») και σε συνεργασία με το αμερικανικό Συμβούλιο Προστασίας Φυσικών Πόρων και το Πανεπιστήμιο του Νιου Χάμσαϊρ εξέδωσαν την έκθεση με τίτλο «Κλιματικές επιπτώσεις στην οικονομία του χειμερινού τουρισμού στις ΗΠΑ». Ο συγκεκριμένος κλάδος συνεισφέρει στην αμερικανική οικονομία 12,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ απασχολεί σχεδόν 212.000 ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα.

«Στις πολλές αμερικανικές πολιτείες που εξαρτώνται από το χειμερινό τουρισμό, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να φέρει θερμότερους χειμώνες, μειωμένη χιονόπτωση και μικρότερες περιόδους χιονιού», δήλωσε η ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Νιου Χάμσαϊρ Ελίζαμπεθ Μπουρακόφσκι. «Αυτό δημιουργεί μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα για τη βιομηχανία των χειμερινών αθλημάτων που εξαρτάται άμεσα από την τακτική, έντονη χιονόπτωση».

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές συνέκριναν και αντιπαρέβαλαν τις διαφορές στις επισκέψεις των σκιέρ και στην οικονομική δραστηριότητα, σε χρονιές με λιγότερο ή περισσότερο χιόνι. Χρησιμοποίησαν κλιματικά μοντέλα για να προβλέψουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

«Το ύψος του χιονιού θα μπορούσε να μειωθεί στα δυτικά κατά 25 - 100%», προβλέπουν στην έκθεσή τους. «Η περίοδος του χιονιού στα βορειοανατολικά θα μειωθεί κατά το ήμισυ, κάτι που μεταφράζεται σε λιγότερο χιόνι και λιγότερους ανθρώπους στις πίστες».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή