Στηρίζουν Μόντι οι ευρωπαίοι ηγέτες

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 08:21
UPD:11:09

A- A A+

Την υποστήριξή τους στον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι έναντι του προκατόχου του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εξέφρασαν οι ευρωπαίοι εταίροι στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε πως δεν υπάρχει «πολύ σοβαρή προοπτική» να διαδεχθεί τον Μάριο Μόντι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Δεν πιστεύω πως υπάρχει μια πολύ σοβαρή προοπτική από την πλευρά του κ. Μπερλουσκόνι, που ο ίδιος φάνηκε να αποκλείει την υποψηφιότητά του», δήλωσε ο Ολάντ στο τέλος της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής.

«Τέλος, μαζί του, αυτό που είναι αλήθεια τη μια μέρα, δεν είναι οπωσδήποτε και την επομένη», σημείωσε.

Σχολιάζοντας τη συμμετοχή του «Καβαλιέρε» την Πέμπτη στη σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ο γάλλος πρόεδρος την χαρακτήρισε «αστεία».

Ο κ. Ολάντ επισήμανε πως δεν θέλει να αναμιχθεί στις ιταλικές εκλογές και πρόσθεσε πως «ο κ. Μόντι είναι ελεύθερος, θα πάει όπου επιθυμεί να πάει». «Ο ίδιος είναι αυτός που θα αποφασίσει για το μέλλον του και οι Ιταλοί είναι αυτοί που το Φεβρουάριο θα επιλέξουν τους ηγέτες τους», επέμεινε.

«Δεν πιστεύω, για να είμαι εντελώς σαφής, ότι η Ιταλία είναι ένα πρόβλημα για την Ευρώπη, κατ' ουδένα τρόπο», τόνισε εκτιμώντας πως «η Ιταλία έκανε τις (οικονομικές) επιλογές της» εδώ και πολλούς μήνες και «ανέκαμψε».

Από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε πως «η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι πραγματοποίησε μια σημαντική και χρήσιμη δουλειά για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει και πάλι η Ιταλία».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Στο περιθώριο της συνάντησης του ΕΛΚ, ο 76χρονος Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε έτοιμος να εγκαταλείψει την πολιτική ζωή ενώ οι ευρωπαίοι συντηρητικοί ευρωπαίοι σύμμαχοί του επέδειξαν σαφώς την προτίμησή τους στον Μάριο Μόντι. «Θα είμαι υποψήφιος μόνον αν είναι απαραίτητο», ανέφερε.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή