Σε θετική στροφή Ολάντ για την ένταξη στην ΕΕ ελπίζει η Τουρκία

Θετικά μηνύματα από πλευράς Παρισίων βλέπει η Αγκυρα
Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012 17:30
UPD:17:30

Ο γάλλος πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία.

A- A A+

Στην διεξαγωγή ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για τουλάχιστον ακόμα δύο κεφάλαια εντός των προσεχών μηνών, η οποία χρειάζεται την έγκριση της Γαλλίας, ευελπιστεί η Αγκυρα, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Τουρκία.

Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς.

Η Τουρκία ξεκίνησε τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις το 2005, όμως μετά βίας έχει ολοκληρώσει το ένα από τα 35 απαιτούμενα «κεφάλαια», τα οποία θα πρέπει να υλοποιήσει το κάθε υποψήφιο μέλος προς ένταξη στην ΕΕ.

Οι διαπραγματεύσεις για τα 13 από τα κεφάλαια αυτά εμποδίζονται από την Γαλλία, την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παρ’ ότι ο Ολάντ έχει θέσει περιορισμούς στην ένταξη της Τουρκίας της ΕΕ, δηλώνει πως αυτοί θα πρέπει να κριθούν επί τη βάσει πολιτικών και οικονομικών κριτηρίων.

Ο προκάτοχος του Ολάντ, Νικολά Σαρκοζί, υποστήριζε ότι η Τουρκία δεν αποτελεί τμήμα της Ευρώπης.

«Ευελπιστούμε ότι προτού φθάσει στην Τουρκία θα μας ανακοινώσει τα καλά νέα της άρσης των εμποδίων σε τουλάχιστον δύο ενταξιακά κεφάλαια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαγίς.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως αυτά τα δύο κεφάλαια θα αφορούν την χρηματοοικονομική πολιτική και την περιφερειακή πολιτική.

Ερωτηθείς εάν η Γαλλία έχει διαμηνύσει θετικά προς την Τουρκία ότι θα απελευθερώσει τα δύο αυτά κεφάλαια πριν την επίσκεψη του Ολάντ, ο Μπαγίς υποστήριξε πως το Παρίσι «έδωσε ενδείξεις» ότι «σκέπτεται» το άνοιγμά τους.

Παρά τη βραδυπορία και τη μικρή εσωτερική υποστήριξη, η Τουρκία εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις για την προώθηση της ένταξής της στην ΕΕ, την οποία θέλει να επιτύχει πριν το 2023, την εκατονταετηρίδα από την ίδρυση της χώρας ως διαδόχου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή