Luci, ένα φουσκωτό ηλιακό φανάρι παντός καιρού

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012 11:26
UPD:11:26

Tο Luci, ένα φανάρι που στοιχίζει μόλις 16 δολάρια, συνδυάζει ένα λαμπτήρα τροφοδοτούμενο με ηλιακή ενέργεια, ένα φορτιστή κινητού τηλεφώνου και ένα σημείο πρόσβασης Wi - Fi. Όταν βγαίνει από το κουτί του, δεν θυμίζει σε τίποτα μια λάμπα, καθώς είναι στρογγυλό και εντελώς επίπεδο. Για να λειτουργήσει το Luci, το μόνο που χρειάζεται είναι ο χρήστης του να... φυσήξει για να το φουσκώσει. (Πηγή: Mpowerd)

A- A A+

Η Mpowerd, ένα αμερικανικό startup με έδρα τη Νέα Υόρκη παρουσίασε μια συσκευή φωτισμού που θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ο πρόσφατος κυκλώνας Σάντι που έπληξε την πόλη ή σε πολλές περιοχές του κόσμου που δεν είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Ο λόγος για το Luci, ένα φανάρι που στοιχίζει μόλις 16 δολάρια και το οποίο συνδυάζει ένα λαμπτήρα τροφοδοτούμενο με ηλιακή ενέργεια, ένα φορτιστή κινητού τηλεφώνου και ένα σημείο πρόσβασης Wi - Fi.

Όταν βγαίνει από το κουτί του, δεν θυμίζει σε τίποτα μια λάμπα, καθώς είναι στρογγυλό και εντελώς επίπεδο. Για να λειτουργήσει το Luci, το μόνο που χρειάζεται είναι ο χρήστης του να... φυσήξει για να το φουσκώσει. Φυσώντας στη βαλβίδα, μετατρέπεται σε ένα κυλινδρικό φανάρι ύψους 13 εκατοστών, που στην κορυφή του έχει ένα ηλιακό πάνελ, ενώ στον πάτο του υπάρχουν 10 μικροί λευκοί λαμπτήρες LED, οι οποίοι δίνουν το ισοδύναμο ενός λαμπτήρα 60 βατ.

Η κατασκευή είναι ιδιαίτερα εύκαμπτη προκειμένου ο χρήστης να μπορεί να την πιέζει μετατρέποντάς την σε φακό, που φέγγει μέσω μιας μικρής τρύπας. Η δυνατότητα φόρτισης κινητού και σύνδεσης με Wi - Fi θα είναι διαθέσιμη μέσα στο 2013.

Το βάρος του Luci μόλις που ξεπερνά τα 100 γραμμάρια. Δεν σπάει, ακόμη κι αν πέσει από μεγάλο ύψος, ενώ μπορεί ακόμη και να επιπλέει. «Δεν πρόκειται για κάτι, με το οποίο μπορείς να κολυμπήσεις, αλλά μπορεί σίγουρα να επιβιώσει σε περίπτωση ισχυρής βροχής», διευκρινίζει ο εφευρέτης του Τζέισον Αλαν Σνάιντερ.

Όπως εξηγεί η Mpowerd, η μπαταρία ιόντων λιθίου του μικρού ηλιακού πάνελ, που έχει διάρκεια ζωής περίπου ενός έτους, χρειάζεται 6 ώρες για να φορτιστεί πλήρως και να παρέχει φωτισμό για 12 ώρες.

Όσο για το target group της εταιρείας, ο Σνάιντερ λέει ότι το Luci προορίζεται για κατασκηνωτές, αλλά και για χρήση σε περίπτωση συσκότισης ή άλλης έκτακτης ανάγκης. «Πρόκειται για μια τεχνολογία τσέπης», λέει. «Μπορείς να το δέσεις πάνω σου και να το αφήσεις να φορτίζεται όλη μέρα. Όταν ο ήλιος πέφτει, το βγάζεις κι έχεις φως.»

Στα σχέδια της εταιρείας, η οποία πειραματίζεται τώρα με βιοδιασπώμενο πλαστικό, υπάρχει ένα πρόγραμμα που θα επιτρέπει στους καταναλωτές να επιστρέφουν το πάνελ έναντι έκπτωσης για την αγορά του επόμενου. Θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να αγοράζουν φθηνότερα δύο Luci -έναντι 20-25 δολαρίων- έτσι ώστε το δεύτερο να στέλνεται σε κάποια κοινότητα που δεν έχει ηλεκτροδότηση.

Η Mpowerd βρίσκεται σε συζητήσεις με περισσότερες από 10 ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνται κυρίως στην Αφρική, μέσω των οποίων σχεδιάζει να στείλει περισσότερα ηλιακά φανάρια σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή