Επιτυχείς οι νέες δοκιμές του «ρομποτικού υποζυγίου» της DARPA

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012 10:11
UPD:10:11

Το τετράποδο LS3 δοκιμάζεται στα δάση της κεντρικής Βιρτζίνια, γύρω από το Φορτ Πίκετ, όπου παρουσιάζει τις επιδόσεις του σε τομείς όπως ο έλεγχος, η σταθερότητα, η ευελιξία, η επαναφορά σε όρθια θέση μετά από πτώση, η κίνηση σε ανώμαλο έδαφος και σε αστικό περιβάλλον, και η δυνατότητα να αντιλαμβάνεται φωνητικές εντολές και να ακολουθεί αυτόν που τις δίνει. (Πηγή: DARPA)

A- A A+

Τις δυνατότητές του επιδεικνύει εδώ και δύο εβδομάδες το Legged Squad Support Systerm (LS3) της DARPA, το «ρομποτικό υποζύγιο» που ετοιμάζεται για να βοηθάει τους στρατιώτες στα πεδία μαχών του κοντινού μέλλοντος.

Το τετράποδο LS3 δοκιμάζεται στα δάση της κεντρικής Βιρτζίνια, γύρω από το Φορτ Πίκετ, όπου παρουσιάζει τις επιδόσεις του σε τομείς όπως ο έλεγχος, η σταθερότητα, η ευελιξία, η επαναφορά σε όρθια θέση μετά από πτώση, η κίνηση σε ανώμαλο έδαφος και σε αστικό περιβάλλον, και η δυνατότητα να αντιλαμβάνεται φωνητικές εντολές και να ακολουθεί αυτόν που τις δίνει.

Επίσης, δοκιμάστηκαν οι δυνατότητές του πάνω στην αντίληψη του περιβάλλοντος χώρου και την εύρεση της βέλτιστης δυνατής διαδρομής για να φτάνει στον προορισμό του.

Σκοπός του προγράμματος είναι να επιδείξει ότι ένα ημιαυτόνομο ρομπότ με υψηλές δυνατότητες κίνησης μπορεί να συνοδεύει μία ομάδα πεζών στρατιωτών, σε ανώμαλα περιβάλλοντα, μεταφέροντας φορτία μέχρι και 200 κιλών. Η «συμπεριφορά» του είναι αντίστοιχη ενός εκπαιδευμένου υποζυγίου (ενός «μουλαριού» υψηλής τεχνολογίας), ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως βοηθητική πηγή ενέργειας από τους στρατιώτες, για τη φόρτιση συσκευών.

«Οι επιδόσεις του ρομπότ σε εξωτερικό περιβάλλον ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας, επιδεικνύοντας πώς φωνητικές εντολές και η δυνατότητα να ʽακολουθεί τον αρχηγόʼ αυξάνουν την ικανότητά του να αλληλεπιδρά με τους στρατιώτες. Μπορέσαμε να βάλουμε το ρομπότ να κινηθεί σε ανώμαλο φυσικό περιβάλλον και να δοκιμάσουμε τη ικανότητά του να ξανασηκώνεται χωρίς ανθρώπινη επέμβαση» είπε ο αντισυνταγματάρχης Τζόζεφ Χιτ, υπεύθυνος προγράμματος.

Οι συγκεκριμένες δοκιμές είναι οι πρώτες σε μία σειρά επιδείξεων των δυνατοτήτων του LS3, που αποτελεί έναν «ξάδελφο» προηγουμένων μοντέλων της Boston Dynamics, των BigDog και PETMAN, και πλέον είναι αρκετά πιο αθόρυβο σε σχέση με παλαιότερα, ενώ είναι και καλύτερο στην αποφυγή και προσπέλαση εμποδίων, χάρη σε εξελίξεις στο λογισμικό του, το οποίο είναι σε θέση να συνεργάζεται καλύτερα με τα δεδομένα που προκύπτουν από τη λειτουργία των αισθητήρων του.

Μπορεί να αντιλαμβάνεται και να υπακούει σε δέκα βασικές φωνητικές εντολές (σαν ένα εκπαιδευμένο ζώο). Το πρόγραμμα, ύψους 54 εκατομμυρίων δολαρίων, βρίσκεται στο πέμπτο έτος του, και το πρώτο «ρομποτικό υποζύγιο» αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα με το Σώμα Πεζοναυτών κάποια στιγμή μέσα στο 2014.

Προτεινόμενα για εσάς