Η «Δημιουργία» μεταμορφώνεται από την Καμεράτα

Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012 12:48
UPD:12:48

A- A A+

Μία ακόμη «μεταμόρφωση» τολμά η Καμεράτα, που - με το ανήσυχο πνεύμα της- δε διστάζει να αναμετρηθεί με «αντιφατικά» μουσικά είδη και να προτείνει πρωτοποριακές ιδέες.

Στην τρίτη συναυλία του κύκλου «Μεταμορφώσεις», η Καμεράτα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη θρυλική «Δημιουργία» του Χάυντ με όργανα εποχής των αρχών του 19ου αιώνα, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ.

Με τη σύμπραξη της μεικτής Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή και των λυρικών τραγουδιστών Μυρσίνης Μαργαρίτη (σοπράνο), Βασίλη Καβάγια (τενόρος) και Γιώργου Ματθαιακάκη (βαρύτονος), η Καμεράτα ζωντανεύει - στα γερμανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους- τους χαρακτήρες των Αγγέλων, που περιγράφουν και σχολιάζουν τις έξι μέρες της Δημιουργίας και το ζεύγος των πρωτόπλαστων, του Αδάμ και της Εύας.

Aφθαρτη και αθάνατη «Δημιουργία»

Το μνημειώδες ορατόριο «Δημιουργία» - που συνέθεσε ο αυστριακός συνθέτης Φραντς Γιόζεφ Χάυντν, το 1798, με κείμενα του βαρόνου Gottfried von Swieten, ο οποίος βασίστηκε στη «Γένεση» και στο έργο του Μίλτον, «Ο χαμένος παράδεισος» - θεωρείται από πολλούς το μεγάλο αριστούργημα του και επιτομή του κλασικού συμφωνικού ύφους.

Ο Χάυντν, ο οποίος ήταν από τους σημαντικότερους συνθέτες της κλασικής εποχής της μουσικής και θεωρείται ο «πατέρας» της συμφωνίας και του κουαρτέτου εγχόρδων, εργάστηκε πάνω στο εμβληματικό αυτό έργο επί δύο σχεδόν χρόνια, διάστημα ασυνήθιστα μεγάλο για την εποχή.

Μάλιστα, ο ίδιος είχε πει χαρακτηριστικά: «Ξόδεψα γι’ αυτό τόσο πολύ χρόνο, γιατί ελπίζω ότι θα ζήσει για πάρα πολύ». Και, φυσικά, επαληθεύτηκαν οι προσδοκίες του, αφού η «Δημιουργία» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Βιέννη χαίροντας εξαιρετικής υποδοχής, επαναλήφθηκε πολλές φορές σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, κατά τη διάρκεια της ζωής του συνθέτη, και μας μαγεύει ακόμα και σήμερα.

Πληροφορίες

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών – Κεντρική Σκηνή, Λεωφόρος Συγγρού 107 - 109, Αθήνα. Τιμές εισιτηρίων: 28, 18, 15 ευρώ, μειωμένο: 15, 12, 10 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: 210 9005800 (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 21:00), εκδοτήρια εισιτηρίων Στέγης, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 12:00 - 21:00 (γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες MasterCard και Visa), καταστήματα: Ελευθερουδάκης, Public, Παπασωτηρίου, Ianos, μηχανήματα easy pay σε επιλεγμένα καταστήματα της τράπεζας Πειραιώς. Aνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτηρίου της Στέγης (είσοδος από την οδό Λεοντίου), 5 ευρώ / 3 ώρες, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 08:00 - 01:00.

Προτεινόμενα για εσάς