Φράχτης στον Εβρο για τους λαθρομετανάστες

Δευτέρα, 03 Ιανουαρίου 2011 10:11
UPD:17:50

A- A A+

Φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο υψώνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επιχειρώντας να περιορίσει την παράνομη μετανάστευση.

«Έχουμε ένα συνολικό σχεδιασμό που υλοποιούμε αυτή την περίοδο, όπως, η συνεργασία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Frontex για τη φύλαξη των συνόρων. Σχεδιάζουμε επίσης την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Ακτοφυλακής και στα χερσαία σύνορα τη δημιουργία ενός φράχτη για την αποτροπή εισόδου των παράνομων μεταναστών», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χ.Παπουτσής.

«Η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όρια της αντοχής παράνομων μεταναστών» τόνισε ο υπουργός και γι αυτό, παράλληλα με τη δράση της Ελληνικής Ακτοφυλακής, σχεδιάζεται η κατασκευή του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Με ημίμετρα και μπαλώματα του τύπου "κατασκευή ειδικού φράκτη στον Έβρο", τα μεγάλα προβλήματα δεν λύνονται», παρατήρησε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατία Πάνος Παναγιωτόπουλος. «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει αποτύχει πλήρως στη μεταναστευτική πολιτική της, με δυσμενέστατες συνέπειες για την ελληνική κοινωνία. Τώρα προσπαθεί, με μεμονωμένα μέτρα, να διορθώσει τα αδιόρθωτα», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Ο αριθμός των λαθρομεταναστών που επιχειρούν να διασχίσουν τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα έχει σημειώσει εντυπωσιακή αύξηση. Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2010, συνελήφθησαν 31.219 άτομα έναντι 6.615 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

«Ο φράχτης που σχεδιάζει η κυβέρνηση να κατασκευάσει στον Έβρο μόνο πιο απάνθρωπη και αδιέξοδη μπορεί να κάνει την αντιμετώπιση των μεταναστών και προσφύγων», σχολιάζει το ΚΚΕ. «Δεν θα σταματήσει τη μαζική μετανάστευση και προσφυγιά, όπως δεν την σταμάτησε και το τείχος στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού, συμπληρώνει.

«Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να λύσει το πρόβλημα της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού μεταναστών, θα απελευθέρωνε την έξοδό τους προς τις χώρες της ΕΕ, κάτι που το μεγαλύτερο μέρος τους επιθυμεί και δεν θα μετέτρεπε τη χώρα διαρκώς σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Εδώ δεν μπορούν να φράξουν την Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα. Τον Έβρο θα φράξουν;», διερωτάται ο ΛΑΟΣ.

ΣΥΝ: Ρατσιστικό κρεσέντο

Aπό την πλευρά του ο ΣΥΝ κάνει λόγο για «νέο ρατσιστικό κρεσέντο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων».

«Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης εντάσσεται σε μια συνολική πολιτική εξόντωσης των μεταναστών και των προσφύγων, που προσπαθεί με μέτρα καταστολής να καταστήσει την Ελλάδα προπύργιο της Ευρώπης-φρούριο, όπως επιτάσσουν η Συνθήκη του Δουβλίνου και άλλες ευρωπαϊκές αποφάσεις. Στην πράξη, ενισχύονται τα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων που αυξάνουν τις τιμές διαπεραίωσης των μεταναστών και συμβάλλουν έμμεσα αλλά σαφώς στην εξαθλίωσή τους», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΝ και επισημαίνεται:

«Οι ροές μεταναστών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη δεν μπορούν να ανακοπούν σε μεσομακροπρόθεσμη βάση, ούτε με την καταστολή, ούτε με φράκτες στα σύνορα. Απαιτείται μια ριζικά διαφορετική πολιτική υποδοχής και ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες σε συνδυασμό με μια διεθνή πολιτική έμπρακτων μέτρων ενθάρρυνσης της παραμονής των μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους. Θα αντισταθούμε σε μια τέτοια πολιτική σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Σύσκεψη για την Πάτρα

Λίγο πριν τη δήλωσή του, ο κ. Παπουτσής είχε λάβει μέρος σε ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα με τους παράνομους μετανάστες στην Πάτρα, στην οποία συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Απόστολος Κατσιφάρας, και ο δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς.

«Ολη η Πάτρα έχει μεταβληθεί σε έναν απέραντο καταυλισμό με άθλιες συνθήκες για τους περίοικους και τους μετανάστες, που έρχονται στην περιοχή μας με αποκλειστικό σκοπό να φύγουν από το λιμάνι της» δήλωσε ο δήμαρχος Πατρέων.

«Η ουσία είναι μία», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι κανείς δεν θα φεύγει από την Πάτρα, την Ηγουμενίτσα και τα άλλα λιμάνια της Ελλάδας για την Ευρώπη».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή