Κομισιόν: Βραχυπρόθεσμο μέτρο η κατασκευή φραχτών

Δευτέρα, 03 Ιανουαρίου 2011 16:05

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει προθέσεις ή δηλώσεις, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της αρμόδιας για τις εσωτερικές υποθέσεις επιτρόπου Σεσίλια Μάλστρομ, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή.

A- A A+

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει προθέσεις ή δηλώσεις, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της αρμόδιας για τις εσωτερικές υποθέσεις επιτρόπου Σεσίλια Μάλστρομ, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή για την κατασκευή φράχτη στον Έβρο, ώστε να εμποδίζεται η εισροή μεταναστών.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος, Μικέλε Τσερκόνε, η κατασκευή φραχτών και τοίχων έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν ότι είναι ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο, το οποίο δεν συμβάλει στη συνολική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που κατέστησε σαφές η Επιτροπή στις ελληνικές αρχές τους τελευταίους μήνες, είναι ότι στην Ελλάδα χρειάζεται να υπάρξουν ισχυρές και μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των συνόρων, την καλύτερη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων και τη δημιουργία ενός ισχυρού συστήματος ασύλου.

Η διαχείριση των συνόρων είναι μια πολύ σημαντική αρμοδιότητα των κρατών μελών, ιδίως αν πρόκειται για εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως όλα τα μέτρα που προωθούνται θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις διεθνείς υποχρεώσεις της ΕΕ.

Όπως επίσης έκανε γνωστό ο κ. Τσερκόνε, η Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί επισήμως για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, η αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων και των μεταναστευτικών ρευμάτων περνά μέσα από τον πολιτικό διάλογο με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών. Στο πλαίσιο αυτό, ο Μ. Τσερκόνε εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει το συντομότερο δυνατό τελική συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία, στις εν εξελίξει και εντατικοποιημένες προσπάθειες που διεξάγονται, ώστε τελικά να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και οι μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις προς την Ελλάδα.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή