«Αμεσα και με διάλογο» το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

Εντολές Γ. Παπανδρέου στους αρμόδιους υπουργούς
Δευτέρα, 03 Ιανουαρίου 2011 16:17
UPD:20:17
A- A A+

Να προχωρήσουν άμεσα και μέσα από διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Προχωρήστε άμεσα και με διάλογο στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αυτή η μεταρρύθμιση θα κάνει φθηνότερες τις υπηρεσίες προς τον πολίτη, θα μειώσει τη γραφειοκρατία και θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, οι αρμόδιοι υπουργοί θα πρέπει ως τα μέσα Ιανουαρίου να είναι σε διάλογο με τις διάφορες επαγγελματικές ομάδες ώστε στα τέλη Ιανουαρίου να έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο-ομπρέλα του υπουργείου Οικονομικών για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Υποδομών, Περιβάλλοντος, ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης, και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης.

Το τελικό ν/σ αναμένουν οι φαρμακοποιοί

Στο διάλογο που έχει ήδη αρχίσει ανάμεσα σε φαρμακοποιούς και υπουργείο Υγείας υπάρχουν σημεία σύγκλισης, αλλά και διαφωνία αναφορικά με την αναθεώρηση των πληθυσμιακών κριτηρίων.

Όπως σημειώνει στη σχετική του ανακοίνωση ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, μετά από Γενική Συνέλευση εν όψει του ανοίγματος του επαγγέλματός τους, πρωταρχικό σημείο της συνέχισης του διαλόγου με το υπουργείο είναι ότι η αρμοδιότητα για τα φαρμακεία αφορά το υπουργείο Υγείας και μόνο.

Σημεία σύγκλισης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, υπάρχουν στα εξής θέματα:

α) Θέσπιση κλιμακωτής έκπτωσης προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία τηρουμένης της αναλογίας 1 προς 3 σε σχέση με επιβάρυνση της Βιομηχανίας. Βασική προϋπόθεση είναι η εμπρόθεσμη πληρωμή σύμφωνα με το νόμο εκ μέρους των Ασφαλιστικών Ταμείων προς τα φαρμακεία.

β) Διευκόλυνση πρόσβασης νέων φαρμακοποιών με συστέγαση με τους παλαιούς. Προϋπόθεση να μην υπάρξει αύξηση του αριθμού των φαρμακείων, γιατί το άνοιγμα νέων φαρμακείων σημαίνει καταστροφή για τις δαπάνες υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων.

γ) Για τα Σάββατα, το 20 - 25% της δύναμης εκάστου Φ.Σ. και για τις ώρες 8-2.30.

δ) Ωστόσο, στο θέμα της αναθεώρησης των πληθυσμιακών κριτηρίων ο σύλλογος δεν συμφωνεί γιατί, όπως επισημαίνει, αυτό έχει ως συνέπεια την υπερβολική αύξηση του αριθμού των φαρμακείων άρα και της Δαπάνης όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει και ο υπουργός. Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος πρότεινε αρχικά τον περιορισμό τους στους 1.000 κατοίκους ανά φαρμακείο και στη συνέχεια τους 1.300 κατοίκους ανά φαρμακείο, όταν το σημερινό καθεστώς προβλέπει 1.500 κατοίκους ανά φαρμακείο.

Ως προς το φαρμακεμπορικό κέρδος η Γ.Σ. του Π.Φ.Σ. υιοθετεί την πρόταση της Ο.Σ.Φ.Ε.

Οι φαρμακοποιοί σημειώνουν ακόμη πως η όποια τελική ρύθμιση της Κυβέρνησης πρέπει να λαμβάνει υπόψη την Κοινοτική Οδηγία 123/2006 που ρητά εξαιρεί τις υπηρεσίες υγείας και τα φαρμακεία από την «απελευθέρωση» υπηρεσιών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας. Επίσης πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, περί αναγκαιότητας ύπαρξης πληθυσμιακών κριτηρίων και ανεξαρτησίας του φαρμακείου.

Ο Σύλλογος επισημαίνει πως τις επόμενες ημέρες σε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας θα ολοκληρωθεί ο διάλογος και θα διαμορφωθεί το τελικό νομοσχέδιο. Προειδοποιεί πως εάν στα τελικά σημεία του νομοσχεδίου δεν υπάρχει συμφωνία, η Γ.Σ. εξουσιοδοτεί το Δ.Σ. για οργάνωση Πανελλαδικών κινητοποιήσεων.

«Μπροστά σε ιστορικές αποφάσεις η Ευρώπη»

Σε άλλη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλα και του σύμβουλου του Πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, εξετάστηκε τόσο η ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγων (σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν διάφορες εκδοχές ευρωομολόγων), όσο και για την επιβολή φόρου 0,5% επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Εμείς, τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, τα προβλήματά μας θα τα λύσουμε, αλλά υπάρχει και το πρόβλημα της Ευρωζώνης και οι εγγενείς αδυναμίες της. Αν μείνει η Ευρώπη στη σημερινή ερμαφρόδιτη κατάσταση θα συνεχιστούν οι πιέσεις των αγορών και θα ταλανίζεται από αλληλοκατηγορίες και εθνικισμούς, προειδοποίησε ο κ. Παπανδρέου, και έκανε λόγο για ανάγκη μετεξέλιξης της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως η ευθύνη είναι και δική μας για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της σύσκεψης, η κ. Βάσω Παπανδρέου επεσήμανε πως το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Το θέμα του ευρωομολόγου και η οικονομική διακυβέρνηση αφορά το μέλλον της Ευρωζώνης ... θα προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε πολύ περισσότερους, συμπλήρωσε η κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας πως οι αποφάσεις σε τέτοια θέματα, δεν θα πρέπει να παίρνονται «υπό πίεση και εκ των υστέρων».

Αναλυτικά, κατά τη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου, ο Πρωθπουργός ανέφερε ότι στόχος μας είναι να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας. Να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές προς όφελος του Δημοσίου συμφέροντος, του πολίτη. Το κάνουμε, είπε, πειστικά και αναγνωρίζεται διεθνώς. Εμείς τα δικά μας προβλήματα θα τα λύσουμε, θα υπερβούμε τις αδυναμίες μας. Όμως, είμαστε εδώ σήμερα, γιατί γίνεται σαφές ότι, πέραν των δικών μας προβλημάτων, υπάρχει το πρόβλημα της Ευρωζώνης και οι εγγενείς αδυναμίες της.

Όλα αυτά, σημείωσε, έχουν βάλει την Ευρώπη μπροστά σε ιστορικού χαρακτήρα αποφάσεις, που θα πάρουμε ή δεν θα πάρουμε.

Εδώ, τόνισε, είναι και ο ρόλος της Ελλάδας. Να συμβάλουμε - όπως ήδη αρχίσαμε - στις θετικές εξελίξεις και τις αποφάσεις. Η ευθύνη είναι και δική μας για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη.

Υπάρχει επίσης και η αναπτυξιακή διάσταση στο όλο ζήτημα. Πολύ περισσότερο που συνδέεται άμεσα με την κοινωνική συνοχή, με τις θέσεις εργασίας, με την ανάπτυξη των Περιφερειών. Υπάρχουν ανισορροπίες που επηρεάζουν και την αναπτυξιακή δυνατότητα κάθε χώρας.

Το θέμα, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, δεν είναι μόνο η καλύτερη διαχείριση, αλλά και η αποτελεσματικότητα προς όφελος του πολίτη και του Ευρωπαίου πολίτη. Ευθύνη για σωστή διαχείριση, ευθύνη για κοινωνική αλληλεγγύη, ευθύνη για πράσινη ανάπτυξη.

Αν μείνει η Ευρώπη στη σημερινή ερμαφρόδιτη κατάσταση θα συνεχιστούν οι πιέσεις των αγορών και θα ταλανίζεται από αλληλοκατηγορίες και εθνικισμούς, επεσήμανε, συμπληρώνοντας πως ουσιαστικά, μιλάμε για την μετεξέλιξη της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης.

Και όλα αυτά πρέπει να τα δούμε και από την πλευρά του συμφέροντος της χώρας, αλλά και του ευρωπαϊκού συμφέροντος. Υπάρχουν, εκτίμησε, δυνατότητες ευρύτερων συναινέσεων στην Ευρώπη.

Όλα αυτά, κατέληξε ο Πρωθυπουργός, απαιτούν γνώση, σχέδιο, αλλά και τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη. Και αυτός, τόνισε, είναι ο στόχος των πρωτοβουλιών μας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή