Aρκανσο: Mυστήριο με το θάνατο 100.000 πτηνών και ψαριών

Δευτέρα, 03 Ιανουαρίου 2011 18:11
A- A A+

Μάρτυρες σκηνών που παραπέμπουν στις... πληγές του Φαραώ έγιναν τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι περιοχών του Αρκανσο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σχεδόν 2.000 νεκρά κοτσύφια έπεσαν κοντά σε αυτοκινητόδρομο της πόλης Μπιμπ σε διάστημα λίγων ωρών. Κάποιοι κάτοικοι υπέθεσαν αρχικά ότι τα πτηνά δηλητηριάστηκαν. «Ήταν τρομακτικό», δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό μία αυτόπτης μάρτυρας. «Δεν μπορούσες ούτε να οδηγήσεις χωρίς να πατήσεις εκατοντάδες από αυτά τα πουλιά».

Αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών περιβάλλοντος έσπευσαν στην περιοχή, που θύμιζε αποκαλυπτικό σκηνικό χολιγουντιανής υπερπαραγωγής. Τα μέλη των συνεργείων πέρασαν την ημέρα της Πρωτοχρονιάς ντυμένα με ειδικές προστατευτικές στολές συλλέγοντας τα νεκρά πτηνά από το δρόμο και από στέγες σπιτιών.

«Τους ρώτησα (τι ευθύνεται για το θάνατό τους), αλλά κανείς δεν έδειξε να γνωρίζει κάτι», δήλωσε ένας κάτοικος της περιοχής. «Το συμβάν μας κατατρόμαξε.» Δείγματα θα σταλούν σε ομοσπονδιακά εργαστήρια προκειμένου να... λυθεί το μυστήριο της μακάβριας «βροχής» νεκρών πτηνών.

Σύμφωνα πάντως με τοπικούς αξιωματούχους, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Εικάζεται πως τα πτηνά ενδέχεται να χτυπήθηκαν από κεραυνό, από χαλάζι ή ακόμη και από πυροτεχνήματα, με τα οποία οι κάτοικοι του Άρκανσο υποδέχθηκαν το νέο έτος.

Μετά τα νεκρά πουλιά... νεκρά ψάρια σε ποταμό του Αρκανσο

Σε απόσταση 250 χιλιομέτρων από το Μπιμπ, πάνω από 100.000 ψάρια ξεβράστηκαν νεκρά σε ποταμό του βορειοδυτικού Άρκανσο. Σύμφωνα με τις αρμόδιες τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές, το πρωτοφανούς κλίμακας συμβάν φαίνεται πως οφείλεται σε κάποια ασθένεια, αφού το 99% των νεκρών ψαριών ανήκουν στο είδος Sciaenops ocellatus.

Κάποια ζωντανά αλλά εμφανώς άρρωστα ψάρια μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Άρκανσο ώστε να διαπιστωθεί ποια ασθένεια τα προσέβαλε. Οι αρχές τόνισαν πάντως ότι το περιστατικό δεν συνδέεται με το θάνατο των πτηνών. Επιπλέον, όχι μόνο δεν απέκλεισαν τον ποταμό, αλλά παρότρυναν τους ντόπιους να συνεχίσουν το ψάρεμα, καλώντας τους βέβαια να μην καταναλώσουν νεκρά ψάρια.

Όσο για τον καθαρισμό του ποταμού, τον έχει ήδη αναλάβει... η Φύση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή