Αποσύρονται οι Αμερικανοί από το κυνήγι του σωματιδίου του Θεού

Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011 11:14
UPD:05/10/2012 17:51
A- A A+

Χωρίς ανταγωνισμό αναμένεται να συνεχιστεί μετά το 2011 το «κυνήγι» για την εύρεση του μποζονίου του Χιγκς, καθώς ο αμερικανικός επιταχυντής σωματιδίων «Τevatron», αποσύρεται από την «κούρσα» λόγω έλλειψης των απαραίτητων κονδυλίων.

Πολλοί αμερικανοί φυσικοί επεδίωκαν μια χρονική παράταση της λειτουργίας του έως το 2014 με την ελπίδα να προλάβουν να βρουν το σωματίδιο, πριν τους ευρωπαίους συναδέλφους τους στο CERN. Ωστόσο, το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αποφάσισε να μη δοθεί η αιτούμενη παράταση, καθώς απαιτούνταν ετησίως 35 εκατ. δολάρια.

Έτσι, όπως είχε εξ αρχής προγραμματιστεί ο «γερασμένος» Tevatron, που βρίσκεται κοντά στο Σικάγο και έχει ηλικία 27 ετών, θα σταματήσει τη λειτουργία του το 2011, μάλλον το Σεπτέμβριο, αφήνοντας ανοικτό το πεδίο στον επιταχυντή του CERΝ, που βρίσκεται κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα.

Πάντως οι Αμερικανοί φυσικοί εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι μέχρι το Σεπτέμβριο, θα καταφέρουν να βρουν επιτέλους το σωματίδιο-φάντασμα του Χιγκς, το οποίο θεωρείται, σύμφωνα με την καθιερωμένη θεωρία της Φυσικής, ότι δίνει μάζα στα υπόλοιπα σωματίδια.

Παρά τις προσπάθειες δεκαετιών, το σωματίδιο δεν έχει ακόμα εντοπιστεί, αν και οι επιστήμονες έχουν σιγά-σιγά περιορίσει το πεδίο που θα έπρεπε να ψάξουν και έτσι έχουν κάνει πιο πιθανή την ανακάλυψή του.

Το 2010 οι ερευνητές του Tevatron ανακοίνωσαν ότι πλησιάζουν το στόχο τους, γι' αυτό άλλωστε ζήτησαν τη χρονική παράταση λειτουργίας του επιταχυντή. Από την άλλη, το CERN αρχικά σχεδίαζε να σταματήσει για συντήρηση τη λειτουργία του ευρωπαϊκού επιταχυντή στο τέλος του τέλος του 2011 και επί ένα έτος.

Όμως, πιο πρόσφατα, αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών δήλωσαν ότι ίσως η φάση συντήρησης μπορεί να περιμένει για ένα ακόμη χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι ο επιταχυντής δεν θα κλείσει πριν το τέλος του 2012. Αυτό θα δώσει αρκετό χρονικό περιθώριο στους φυσικούς του CERN, «ανενόχλητοι» πλέον να βρουν το μποζόνιο του Χιγκς ή, πιθανώς, να αποκλείσουν οριστικά την ύπαρξή του, κάτι που επίσης θα φέρει τα πάνω-κάτω στη σύγχρονη φυσική, ανατρέποντας καθιερωμένες θεωρίες.

Το μηχάνημα του CERN μπορεί να πραγματοποιήσει συγκρούσεις σωματιδίων με πολύ μεγαλύτερη ενέργεια σε σχέση με το αμερικανικό μηχάνημα, πράγμα που του δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή