Η προσπάθεια για την έκδοση ευρωομολόγου έχει αρχίσει να έχει απήχηση τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, σημείωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Η πρωτοβουλία για τα ευρωομόλογα προχωρά, γιατί έχει ανοίξει η συζήτηση για μια πιο ουσιαστική διακυβέρνηση στην Ευρώπη, κάτι που θα συμβάλει πολύ και στη σταθερότητα και θα βοηθήσει και την Ελλάδα», εκτίμησε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εμάς θα μας βοηθήσει να κάνουμε και τις αλλαγές για ένα κράτος δικαίου, γιατί πιστεύω ότι αυτό είναι που ζητάει ο ελληνικός λαός. Ένα κράτος ευνομίας, δικαιοσύνης, που όλοι συνεισφέρουν με τις δυνατότητές τους, με ισότιμο τρόπο, και πραγματικά να είναι μια πορεία ανάπτυξης για τη χώρα».
H ιδέα έκδοσης ευρω-ομολόγου κερδίζει έδαφος και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς κατά τη διάρκεια ημερίδας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων με θέμα την έκθεση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Αννυς Ποδηματά για "τα καινοτόμα μέσα χρηματοδότησης", το σύνολο των ευρωβουλευτών της Ομάδας των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, αλλά και ευρωβουλευτές του ΕΛΚ (Thomas Mann, Γερμανός) και των Φιλελευθέρων (Sylvie Goulard, Γαλλίδα) υποστήριξαν την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ενδελεχή μελέτη αξιολόγησης ως προς την έκδοση ευρω-ομολόγων.
Επιδοκιμασία Κ. Παπούλια για την ομιλία Παπανδρέου στο Ερζερούμ
Η συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο άρχισε με ενημέρωση του Προέδρου για το πρόσφατο ταξίδι του κ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ της Τουρκίας. Ο κ. Κάρολος Παπούλιας επιδοκίμασε την ομιλία του Πρωθυπουργού στη σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων: «Ήσασταν σαφής στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιήσατε», είπε για να απαντήσει ο κ. Παπανδρέου: «Ετσι πρέπει, να να μιλάμε με σαφήνεια για να έχουμε μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μας και να μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν».
Και προτροπή για στήριξη των αδύναμων
Στο τέλος της συνάντησης, ο κ. Παπούλιας επανέλαβε την προτροπή του προς τον Πρωθυπουργό να δοθεί από την κυβέρνηση μεγαλύτερη έμφαση στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.
«Αυτή είναι η βασική μας προσπάθεια», απάντησε ο Πρωθυπουργός, «να βοηθήσουμε το κράτος πρόνοιας, το οποίο και αυτό ήταν ανοργάνωτο, χαώδες, πελατειακό. Είναι όχι μόνο υποχρέωσή μας, αλλά μέσα στους βασικούς μας στόχους μαζί με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Και ξέρω, κύριε Πρόεδρε, ότι αυτά τα στηρίζετε και εσείς πολύ», κατέληξε ο Γ. Παπανδρέου.
«Ολοι μαζί θα τα βγάλουμε πέρα»
Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για τη σημαντική συμβολή της Ελλάδας στη λήψη αποφάσεων που -όπως είπε- θα οδηγήσουν σε σταθερότητα και ανάπτυξη την Ε.Ε. μέσα από μια ισχυρή οικονομική διακυβέρνηση, ενώ συζητήθηκε και το θέμα του ευρωομολόγου.
Στην αναφορά του για την επίσκεψη στο Ερζερούμ, ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση χαράσσει μία νέα πορεία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και στόχο την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων, ενώ αναφέρθηκε και στη συμβολή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος.
Κλείνοντας, ο Πρωθπουργός επανέλαβε ότι κοινός στόχος το 2011, μέσα από τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, είναι μια κοινωνία ευνομούμενη με κοινωνική δικαιοσύνη και ασφάλεια και να μπει η οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «όλοι μαζί θα τα βγάλουμε πέρα».
«Ο τρόπος με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει την “φιέστα” του Ερζερούμ περικλείεται στην παροιμία: "Ο καθένας με τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγια"», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης, με αφορμή τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο.
Συνεδριάζει το ΣΕΠ
Το απόγευμα στο υπουργείο Εξωτερικών, συνέρχεται το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό τον υπουργό Δημήτρη Δρούτσα. Στην ατζέντα του Συμβουλίου, ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και οι εξελίξεις σε Δυτικά Βαλκάνια και Μέση Ανατολή. Εξάλλου όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εντός του μήνα θα γίνει προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα.