Πριν από 6.000 χρόνια, ο άνθρωπος γνώριζε τη διαδικασία της παραγωγής κρασιού, όπως καταδεικνύει η συναρπαστική ανακάλυψη αρχαιολόγων στην Αρμενία.
Σε σπήλαιο κοντά στα σύνορα με το Ιράν, ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες ανακάλυψε το αρχαιότερο, όπως λέει, οινοποιείο του κόσμου. Λεπτομέρειες θα δημοσιευτούν στην «Επιθεώρηση της Αρχαιολογικής Επιστήμης», ωστόσο σύμφωνα με όσα οι ίδιοι δήλωσαν σε ξένα μέσα ενημέρωσης, βρήκαν μεταξύ άλλων μία μεγάλη λεκάνη βάθους ενός μέτρου, η οποία φαίνεται πως χρησιμοποιούνταν ως πατητήρι, καθώς και δοχεία και ένα κύπελλο με υπολείμματα σταφυλιού και κρασιού, δίπλα μάλιστα σε νεκροταφείο, μέσα στην ίδια σπηλιά.
«Πιστεύουμε πως παρασκεύαζαν το κρασί εκεί για λατρευτικούς σκοπούς», λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες και επικεφαλής της ανασκαφής Γκρέγκορι Αρεσιάν. «Ακόμη όμως και όσοι ζούσαν έξω από τη σπηλιά, είναι πιθανό να παρασκεύαζαν κρασί διαρκώς», εκτιμά ο ίδιος επικαλούμενος ευρήματα, τα οποία καταδεικνύουν ότι οι κάτοικοι της περιοχής διέθεταν την απαραίτητη τεχνογνωσία.
Ομάδες αρχαιολόγων έχουν ανακαλύψει σε ολόκληρο τον κόσμο αντικείμενα και απολιθώματα που καταδεικνύουν ότι οι αρχαίοι γνώριζαν τη διαδικασία της οινοποιίας. Για παράδειγμα, σε τάφο ηλικίας 5.100 ετών που βρέθηκε στην Αίγυπτο και ο οποίος αποδίδεται στο βασιλιά Σκορπιό, αρχαιολόγοι είδαν πήλινα δοχεία με υπολείμματα ενός κιτρινωπού υγρού, που μετά από αναλύσεις αποδείχθηκε πως ήταν κρασί.
Κατά τον Αρεσιάν όμως, τα δοχεία που ανακάλυψε ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στο σπήλαιο της νοτιοανατολικής Αρμενίας είναι τα αρχαιότερα που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.
Στο ίδιο σπήλαιο εξάλλου έχει εντοπιστεί και το αρχαιότερο παπούτσι, ηλικίας 5.500 ετών!
Ανεξάρτητοι ερευνητές δηλώνουν πεπεισμένοι. «Οι αποδείξεις καταδεικνύουν με πειστικό τρόπο πως πρόκειται για ένα οινοποιείο», λέει μεταξύ άλλων ο Πάτρικ Μαγκόβερν, επιστημονικός διευθυντής του Εργαστηρίου Βιομοριακής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστημιακό Μουσείο της Πενσιλβάνια.
Κατά τον ίδιο, το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο σπήλαιο παράγονταν μεγάλες ποσότητες κρασιού, όπως φαίνεται από το μέγεθος του σταφυλοπιεστηρίου καθώς και από άλλα ευρήματα, ενδέχεται να σημαίνει ότι πριν από 6.000 χρόνια, η οινοποιία ήταν γνωστή σε ολόκληρη την Ευρασία.