Διοξίνη και σε χοιρινό κρέας εντόπισαν οι γερμανικές αρχές

Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011 14:36

Οι αρχές της Κάτω Σαξωνίας ανακοίνωσαν συγκεκριμένα σήμερα Τρίτη ότι χοιρινό κρέας από εκτροφείο εμφάνισε επίπεδα διοξίνης άνω των επιτρεπόμενων και ότι αρκετά ζώα σφαγιάστηκαν και το κρέας καταστράφηκε.

A- A A+

Ποσότητες διοξίνης και σε προϊόντα χοιρινού κρέατος, πέραν των πουλερικών, ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν σήμερα οι αρχές της Γερμανίας, γεγονός που ενδέχεται να επεκτείνει το φάσμα του συναγερμού στην Ευρώπη μετά το νέο διατροφικό σκάνδαλο.

Οι αρχές της Κάτω Σαξωνίας ανακοίνωσαν συγκεκριμένα σήμερα Τρίτη ότι χοιρινό κρέας από εκτροφείο εμφάνισε επίπεδα διοξίνης άνω των επιτρεπόμενων και ότι αρκετά ζώα σφαγιάστηκαν και το κρέας καταστράφηκε. Δείγματα χοιρινού κρέατος από άλλο εκτροφείο εμφάνιζαν επίπεδα της τοξικής ουσίας πολύ κοντά στο επιτρεπόμενο όριο, σύμφωνα με τις κρατιδιακές αρχές.

Οι αρχές της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν σημάνει από την 3η Ιανουαρίου συναγερμό, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ασκώντας ελέγχους και λαμβάνοντας μέτρα. Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν εξηγήσει ότι τροφή μολυσμένη με διοξίνη είχε χορηγηθεί σε πάπιες και χοιρινά, μολύνοντας αυγά και κρέας στα αγροκτήματα όπου συνέβη αυτό.

Την ίδια ώρα εισαγγελείς ερευνούν τα αίτια της μόλυνσης και ειδικά το εάν και κατά πόσον οι ζωοτροφές και τα συμπληρώματα που διέθετε η εταιρεία Harles & Jentzsch περιείχαν λιπαρά οξέα που προορίζονταν για την βιομηχανία παραγωγής χάρτου.

Αξιωματούχοι της ΕΕ ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι μολυσμένα προϊόντα εξήχθησαν στη Γαλλία και τη Δανία. Η Νότια Κορέα επέβαλε περιορισμούς στις εισαγωγές από τη Γερμανία λόγω της υπόθεσης, ενώ η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι λαμβάνει σχετικά μέτρα.

Εν τω μεταξύ Γερμανοί αξιωματούχοι πρόκειται να ενημερώσουν σήμερα Τρίτη ομολόγους τους των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες για τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ αναμένεται να δεχθούν ερωτήματα σχετικά με τα αίτια του επεισοδίου και το πώς το αντιμετωπίζουν. Γερμανική κοινοβουλευτική επιτροπή πρόκειται επίσης να συζητήσει αυστηρότερους ελέγχους για τη βιομηχανία των ζωοτροφών.

Η συγκεκριμένη χημική ουσία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές ή και βλάβες στο αναπαραγωγικό ανθρώπινο σύστημα, το ανοσοποιητικό, κ.ά.

Γερμανοί ειδικοί πάντως υποστήριξαν ότι τα επίπεδα της διοξίνης που έχουν βρεθεί δεν αποτελούν απειλή για όσους καταναλώνουν μικρή ποσότητα των μολυσμένων προϊόντων, αλλά τονίζουν πως η μόλυνση πρέπει να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί το ταχύτερο ώστε να μην υπάρξουν σοβαροί μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή