Βολές Μέρκελ κατά της τουρκικής στάσης στο Κυπριακό

Μήνυμα στήριξης στη Λευκωσία
Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011 15:22
UPD:05/10/2012 17:30

Απευθυνόμενη στον κ. Χριστόφια η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ τόνισε ότι εκτιμά το θάρρος και τις πρωτοβουλίες του για λύση του Κυπριακού, εκφράζοντας μάλιστα την εκτίμηση ότι η τουρκική πλευρά «δεν ανταποκρίνεται στα δικά σας βήματα για έναν συμβιβασμό».

A- A A+

Τη διαβεβαίωση ότι η Γερμανία θα κάνει ο,τι μπορεί προκειμένου να ξεπεραστεί ο διαμελισμός της Κύπρου έδωσε στον Κύπριο πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τη στάση της τουρκικής πλευράς στο ζήτημα.

«Η λύση του Κυπριακού και η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων συμφέρει τη Γερμανία», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής της με τον Κύπριο πρόεδρο.

Δηλώσεις Δ. Χριστόφια - Α. Μέρκελ

Δηλώσεις Δ. Χριστόφια - Α. Μέρκελ.

Απευθυνόμενη στον κ. Χριστόφια τόνισε ότι εκτιμά το θάρρος και τις πρωτοβουλίες του για λύση του Κυπριακού, εκφράζοντας μάλιστα την εκτίμηση ότι η τουρκική πλευρά «δεν ανταποκρίνεται στα δικά σας βήματα για έναν συμβιβασμό».

Η λύση του Κυπριακού, πρόσθεσε, πρέπει να προέλθει από τον κυπριακό λαό με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα μιλήσει και με την ηγεσία της Τουρκίας.

Η κ. Μέρκελ επισήμανε ότι η Γερμανία θέλει να βοηθήσει στη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ και ότι τάσσεται υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ανεξάρτητα, όπως σημείωσε, με την τελική τους μορφή.

Ερωτηθείσα εξάλλου πόσο συμβατή είναι η τουρκική κατοχή στην Κύπρο με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι όσο η Τουρκία δεν εφαρμόζει το πρωτόκολλο της Άγκυρας, δεν μπορεί να κλείσει κανένα κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και δεν έχει κλείσει κανένα μέχρι τώρα.

Συναισθηματικά, ανέφερε, «καταλαβαίνω παρά πολύ καλά τι σημαίνει η διαίρεση της Κύπρου», όπως παρατήρησε ωστόσο, στην πράξη υπάρχουν πολλά πράγματα, τα οποία είναι διαφορετικά στην Κύπρο από ό,τι ήταν στη Γερμανία. «Γι' αυτό αμφιβάλλω, αν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τη Γερμανική επανένωση ως μοντέλο», διευκρίνισε.

«Πρέπει σίγουρα να λυθεί το Κυπριακό πρόβλημα και πρέπει να βρεθεί στρατηγικό σχέδιο συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΚΕΠΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο είναι άλυτο το Κυπριακό, τα προβλήματα θα υφίστανται, άρα η επίλυση του κυπριακού δεν ενδιαφέρει μόνο την Κύπρο, αλλά και την Γερμανία , την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε την επίσκεψη Μέρκελ «ιστορικό ορόσημο» και τόνισε ότι στη συζήτησή τους η καγκελάριος επέδειξε «συγκινητικό ενδιαφέρον» για την Κύπρο.

Δήλωσε ακόμη ότι επενδύει στη φιλία με την κ. Μέρκελ και στη στήριξη της Γερμανίας μέχρι την απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή και τον εποικισμό, ενώ διαβεβαίωσε την καγκελάριο ότι επιθυμεί σύντομα λύση στο Κυπριακό, η οποία να σέβεται την ανεξαρτησία, κυριαρχία της Κύπρου και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. «Το όραμά μου», συμπλήρωσε, «είναι η Κύπρος να καταστεί γέφυρα ειρήνης στην περιοχή και φιλίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας».

Όσον αφορά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι «δεν θέλουμε να την κρατούμε όμηρο, όμως δεν μπορεί να συνεχίσει να μην αναγνωρίζει μία χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αρνείται επίμονα να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, το οποίο η ίδια υπέγραψε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή