Αφρική: Eυθύνες και στην Κίνα για το κυνήγι ρινόκερου

Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011 21:00
UPD:21:02
A- A A+

Δραματική αύξηση στον αριθμό των ρινόκερων που θανατώθηκαν το 2010 στην Αφρική διαπιστώνουν περιβαλλοντικές οργανώσεις και αρμόδιες αρχές, «δείχνοντας» ως υπαίτια και την παρουσία της Κίνας στην ήπειρο. Το WWF προειδοποιεί ότι το ανησυχητικό φαινόμενο απειλεί να ακυρώσει κάθε προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία 30 χρόνια για τη διάσωση του είδους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση, μόνο στη Νότιο Αφρική –όπου το κυνήγι λευκών ρινόκερων επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις- θανατώθηκαν πέρυσι 333 τέτοια ζώα, ανάμεσά τους και 10 μαύροι ρινόκεροι που απειλούνται άμεσα με αφανισμό. Η ίδια ανησυχητική τάση παρατηρείται και σε άλλες χώρες, όπως η Τανζανία, η Κένια και η Ζιμπάμπουε, όπου μάλιστα το ρόλο κυνηγών έχουν αναλάβει ένοπλες συμμορίες που διαθέτουν ακόμη και ελικόπτερα γι' αυτό το σκοπό.

Απώτερος στόχος βέβαια είναι το κέρδος, αφού η ζήτηση για κέρατο ρινόκερου στην Άπω Ανατολή - και όχι μόνο- παραμένει αμείωτη, ιδιαίτερα σε Κίνα και Βιετνάμ, όπου επιτήδειοι... διαφημίζουν τη σκόνη του ως αφροδισιακό ή ως απαραίτητο συστατικό φαρμάκων κατά του καρκίνου, παρότι κάτι τέτοιο δεν υποστηρίζεται από σοβαρές έρευνες.

«Η αύξηση των αφρικανικών λευκών ρινόκερων από 100, που ήταν στα τέλη του 19ου αιώνα, σε πάνω από 20.000 σήμερα αποτελεί μια εντυπωσιακή επιτυχία στον τομέα της διατήρησης των ειδών που μπορεί να αποδοθεί κυρίως στις συντονισμένες προσπάθειες των δημόσιων και ιδιωτικών αρμοδίων αρχών της Νοτίου Αφρικής», λέει ο επικεφαλής του νοτιοαφρικανικού τμήματος του WWF Μορνέ ντι Πλεσί. «Όσοι όμως προμηθεύονται κέρατο ρινόκερου, στην Ασία και ιδιαίτερα στο Βιετνάμ, υπονομεύουν αυτές τις προσπάθειες δίνοντας κίνητρο σε εγκληματίες να θανατώνουν ρινόκερους».

Τα συνδικάτα του εγκλήματος σε προστατευόμενες περιοχές

Πριν από λίγες εβδομάδες, οι δασονόμοι που εργάζονται σε προστατευόμενη περιοχή στην Κένυα άκουσαν πυροβολισμούς. Φθάνοντας στο σημείο βρήκαν το κουφάρι ενός 22χρονου μαύρου ρινόκερου. Πριν συνειδητοποιήσουν τι είχε συμβεί, τρεις ένοπλοι άρχισαν να βάλλουν εναντίον τους μέχρι που χάθηκαν στην πυκνή βλάστηση. Οι δασονόμοι είδαν έπειτα ότι οι ένοπλοι είχαν προλάβει να αφαιρέσουν το κέρατο του ρινόκερου.

Η ιστορία αυτή επαναλαμβάνεται συχνά σε πολλές αφρικανικές χώρες τα τελευταία δύο χρόνια. «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο», λέει ο επικεφαλής τους. «Η λαθροθηρία έχει εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα».

Οι αρχές επιρρίπτουν ευθύνες και στη μαζική εισροή στην Κένυα Κινέζων μεταναστών, οι οποίοι εργάζονται σε κινεζικά έργα. Όπως λένε, εκείνοι υπενθύμισαν στους ντόπιους και στα δίκτυα εγκληματιών ότι τα κέρατα μπορούν να πωληθούν ακόμη και προς χιλιάδες δολάρια στη μαύρη αγορά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή