Αποχώρησαν από το εδώλιο όλοι οι κατηγορούμενοι

Δίκη «Πυρήνων της Φωτιάς»
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011 13:01
UPD:15:52

Αποχώρησαν από το εδώλιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όλοι οι κατηγορούμενοι στη δίκη των «Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους να μην καταγράφονται τα στοιχεία όσων επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν τη δίκη.

A- A A+

Αποχώρησαν από το εδώλιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όλοι οι κατηγορούμενοι στη δίκη των «Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους να μην καταγράφονται τα στοιχεία όσων επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν τη δίκη.

Με πρώτο τον Χάρη Χατζημιχελάκη όλοι οι κατηγορούμενοι αποχώρησαν, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα της προέδρου του δικαστηρίου για την ανάγκη καταγραφής των στοιχείων των παριστάμενων στη δίκη. «Μείνε να δικάσεις μόνη σου με τους αστυνομικούς», φέρεται να είπε ο κατηγορούμενος απευθυνόμενος στην πρόεδρο.

Προηγουμένως η πρόεδρος διευκρίνισε ότι επειδή το δικαστήριο βρίσκεται σε χώρο φυλακών, όσοι εισέρχονται θα παραδίδουν τις ταυτότητές τους στη φρουρά για όσο παραμένουν εντός του χώρου. Η διευκρίνιση της προέδρου προκάλεσε εντονότατη αντίδραση, τόσο από τους συνηγόρους υπεράσπισης, που έκαναν λόγο για εμπαιγμό όσων θέλουν να παρακολουθήσουν τη δίκη, όσο και των κατηγορουμένων.

Οι έξι κατηγορούμενοι, που είναι προσωρινά κρατούμενοι, αλλά και οι τρεις που είναι ελεύθεροι, αποχώρησαν από την αίθουσα και δήλωσαν ότι εφόσον ισχύσει η συγκεκριμένη απόφαση θα ζητήσουν και από τους συνηγόρους να μην τους εκπροσωπήσουν. Η πρόεδρος επανέλαβε ότι η απόφαση έχει ληφθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί νέα ένταση.

Κατά την αποχώρηση των κρατουμένων με τη συνοδεία φρουράς, δεκάδες φίλοι τους που βρίσκονται στη δικαστική αίθουσα, άρχισαν να τους χειροκροτούν και να φωνάζουν συνθήματα, όπως «Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ' όλα τα κελιά».

Ένταση μεταξύ της υπεράσπισης και της έδρας δημιουργήθηκε επίσης όταν η πρόεδρος γνωστοποίησε πως την ενημέρωσαν ότι δεν είναι εφικτή η μαγνητοφώνηση των πρακτικών. Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν να επικοινωνήσουν με τους κατηγορούμενους ώστε να πάρουν τη συναίνεσή τους για να προσφύγουν κατά της απόφασης τόσο για το θέμα των πρακτικών όσο και για το θέμα των ταυτοτήτων, καθώς, όπως τόνισαν, η πρόεδρος με την εκφώνηση της απόφασης για πρακτικά και ταυτότητες δεν διευκρίνισε εάν είναι διάταξή της ως διευθύνουσας ή απόφαση του δικαστηρίου.

Σε κλίμα έντασης από την αρχή

Η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ξεκίνησε σήμερα στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, σε τεταμένο κλίμα και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Στην αρχή της διαδικασίας οι κατηγορούμενοι δήλωσαν πως δεν αποδέχονται το κατηγορητήριο και δεν αναγνωρίζουν το δικαστήριο, ενώ ζήτησαν να επιτραπεί η είσοδος των ομοϊδεατών τους στην αίθουσα.

Όλα άρχισαν όταν ο κατηγορούμενος ο Παναγιώτης Μασούρας ζήτησε ενώπιον του δικαστηρίου να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της δίκης και να μην καταγράφονται στην είσοδο τα στοιχεία των «συντρόφων τους».

Στη συνέχεια το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα να μην φορούν χειροπέδες οι κατηγορούμενοι στη διάρκεια των διακοπών της διαδικασίας, εφόσον παραμένουν στην αίθουσα.

Οπως είπε η πρόεδρος, «είναι αποδεκτή η επίδειξη ταυτότητας, μηδενός εξαιρουμένου, η πρώτη που επέδειξα ήμουν εγώ, δεν είναι όμως αποδεκτές οι λίστες και οι φωτοτυπίες στοιχείων. Η είσοδος στο ακροατήριο θα είναι αδιακώλυτη. Θα μπαίνουν όλοι ανεξαιρέτως, όμως θα εισέρχονται τόσοι όσοι είναι και τα καθίσματα της αίθουσας».

Μεγάλη ένταση δημιουργήθηκε όταν κατηγορούμενοι ζήτησαν να αποχωρήσουν οι αστυνομικοί με πολιτικά που κάθονται σε θέσεις του ακροατηρίου.

«Αν γίνουν προσαγωγές συντρόφων μας θα αποχωρήσουμε από τη δίκη και να δικάσετε μόνοι σας με τους φίλους σας τους μπάτσους», ακούστηκε να λέει στην πρόεδρο ο εκ των κατηγορουμένων, Παναγιώτης Αργυρού.

Κατά τη διάρκεια διακοπής του δικαστηρίου δημιουργήθηκε νέα ένταση μεταξύ κατηγορουμένου και αστυνομικού με πολιτικά, που τον πλησίασε, αλλά και με φίλους των κατηγορουμένων που ζητούσαν από αστυνομικούς με πολιτικά να αποχωρήσουν από την αίθουσα.

ΛΑΟΣ: Οι «Πυρήνες» πύρωσαν την ατμόσφαιρα

«Οι ''Πυρήνες'' πύρωσαν την ατμόσφαιρα του Δικαστηρίου. Οι δικαστές από την πρώτη στιγμή αισθάνθηκαν ως ''αναστενάρηδες''. Γνωρίζουν ότι δικάζουν και δικάζονται. Η δική τους ετυμηγορία μπορεί να φτάσει, ενδεχομένως, μόνο σε φυλάκιση. Ενώ η εναντίον τους...», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή