Επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στις ΗΠΑ

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011 17:53
UPD:22:24

A- A A+

Επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο, την ώρα που εντείνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες εθνικές οικονομίες του πλανήτη.

Σχέση συνεργασίας αλλά και ανταγωνιστική, με δύσκολες προκλήσεις, χαρακτήρισε ο εκπρ όσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς τη σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα.

Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου θα ξεκινήσει από την Ουάσινγκτον όπου θα δειπνήσει στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Ομπάμα και ολιγομελή ομάδα αξιωματούχων.

Πρόκειται για την όγδοη συνάντηση ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών η οποία πραγματοποιείται μετά από μια δύσκολη χρονιά που σημαδεύτηκε από εντάσεις σε διαφορετικά μέτωπα.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Χου θα παραστεί σε επίσημο δείπνο και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Σικάγο, όπου θα έχει συναντήσεις με την επιχειρηματική κοινότητα.

Με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου Χου στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα θα προωθήσει και θα προβάλλει τα επιτεύγματά της σε ένα βίντεο 60 δευτερολέπτων που θα περνά 300 φορές από τις τεράστιες οθόνες της Time Square στο κέντρο της Νέας Υόρκης.

Το βίντεο, στο οποίο εμφανίζονται ο μπασκετμπολίστας Γιάο Μινγκ, ο πιανίστας Λανγκ Λανγκ, ο αστροναύτης Γιάνγκ Λιουέι, αλλά και απλοί Κινέζοι, προβλήθηκε για πρώτη φορά τη Δευτέρα και η προβολή του θα συνεχιστεί για όλον τον επόμενο μήνα.

Σχέσεις οικονομικής αλληλεξάρτησης

Οι δύο χώρες έχουν διαφορετικά οικονομικά συμφέροντα, αλλά διέπονται ταυτόχρονα και από σχέσεις οικονομικής αλληλεξάρτησης

Παρά τους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 3%, οι ΗΠΑ δεν κατόρθωσαν να μειώσουν την ανεργία, ενώ την ίδια ώρα οι ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας ανέρχονταν γύρω στο 10%. Παράλληλα, στις ΗΠΑ το δημόσιο χρέος αγγίζει τα 14 τρισεκατομμύρια, ενώ η Κίνα «κολυμπάει» σε πελάγη συναλλαγματικών αποθεμάτων της τάξεως των 2,85 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Νομισματικός πόλεμος»

Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, οι μεν Αμερικανοί κατηγορούν την κινεζική κυβέρνηση επειδή κρατά τεχνητά υποτιμημένο το εθνικό νόμισμά της δημιουργώντας πλεόνασμα στο εμπορικό της ισοζύγιο, αλλά καταργώντας έτσι και θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του οι Κινέζοι εκτιμούν ότι η χαλαρή πολιτική της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Fed ενισχύει την αύξηση του πληθωρισμού στην Κίνα. Ακόμη Αμερικανοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αξία του γουάν υποτιμάται τεχνητά γύρω στο 40%.

Οι ΗΠΑ βασική εξαγωγική αγορά της Κίνας

Δεν εξαρτώνται, ωστόσο, μόνο οι ΗΠΑ ως οφειλέτες από τους Κινέζους πιστωτές, αλλά και οι Κινέζοι από τις ΗΠΑ, διότι πρέπει να φροντίζουν για τη διατήρηση της φερεγγυότητας του οφειλέτη τους, όπως υποστηρίζει ο Κρίστοφερ Ρέμερ από το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας στην Κολωνία, καθώς πρόκειται για δύο χώρες σε σχέση αλληλεξάρτησης.

«Η αλληλεξάρτηση Κινέζων – Αμερικανών διαπιστώνεται με ένα απλό παράδειγμα: σχεδόν το 30% των εξαγωγών της Κίνας διοχετεύονται στις ΗΠΑ. Δηλαδή οι ΗΠΑ είναι η βασική εξαγωγική αγορά για τα κινεζικά προϊόντα.»

Παράλληλα οι Κινέζοι είναι εξαρτημένοι από τους Αμερικανούς και για έναν ακόμη λόγο: διότι η έδρα των χρηματοπιστωτικών αγορών που καθορίζουν τις ισοτιμίες και τα αποθεματικά είναι στην Ουάσιγκτον και όχι στο Πεκίνο.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή