WMO: Kαι επισήμως το θερμότερο έτος στην ιστορία το 2010

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011 17:13

A- A A+

Το 2010 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, επιβεβαίωσε σήμερα ο Διεθνής Μετεωρολογικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (WMO), συμπληρώνοντας ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα η συρρίκνωση των πάγων στην Αρκτική να αγγίξει επίπεδα ρεκόρ τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Τα δεδομένα που καταγράψαμε το 2010 επιβεβαιώνουν τη σημαντική τάση μακροπρόθεσμης υπερθέρμανσης της Γης», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μισέλ Ζαρό. Διευκρίνισε πάντως ότι το περασμένο έτος ήταν το θερμότερο μαζί με το 2005 και το 1998. «Τα δέκα θερμότερα έτη καταγράφηκαν από το 1998».

Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί στην ανακοίνωσή του ο WMO, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία πέρυσι ήταν υψηλότερη κατά 0,53 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με αυτήν που χρησιμοποιείται ως «μέτρο» για τις κλιματικές μετρήσεις (δηλαδή τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά την περίοδο 1961-1990), υπερβαίνοντας κατά 0,01 βαθμό τη μέση θερμοκρασία του 2005 και κατά 0,02 βαθμό Κελσίου τη μέση θερμοκρασία του 1998. Λαμβάνοντας υπόψη το περιθώριο στατιστικού λάθους ωστόσο, η διαφορά είναι αμελητέα, κατά το Διεθνή Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Οι μετρήσεις αυτές θεωρούνται οι πλέον έγκυρες καθώς συνδυάζουν δεδομένα από τρεις εκ των πλέον αξιόπιστων πηγών: τη NASA, το Εθνικό Κέντρο Κλιματικών Δεδομένων των ΗΠΑ και την κοινή βάση δεδομένων του Κέντρου Χάντλεϊ (της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας) και της Μονάδας Κλιματικών Ερευνών του Πανεπιστημίου East Anglia.

Έτος ακραίων καιρικών φαινομένων

Εκτός από θερμότερο έτος από το 1850, οπότε και άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις, το 2010 ήταν και έτος ακραίων καιρικών φαινομένων.

Οι χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία του Πακιστάν προκάλεσαν το θάνατο περισσότερων από 1.500 ανθρώπων. Πάνω από είκοσι εκατομμύρια –οι κάτοικοι δύο Ελλάδων- αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους!

Στη Ρωσία, ασυνήθιστο κύμα καύσωνα είχε ως αποτέλεσμα ο περασμένος Ιούλιος να είναι κατά 7,6 βαθμούς Κελσίου θερμότερος σε σχέση με παλαιότερα χρόνια. Ο θάνατος 11.000 ανθρώπων -μόνο στη Μόσχα- αποδόθηκε στον καύσωνα. Οι πυρκαγιές και η ξηρασία που κατέστρεψαν τις σοδειές οδήγησαν σε παγκόσμια αύξηση στι τιμές των τροφίμων.

Στην κινεζική επαρχία Γκανσού, πλημμύρες και κατολισθήσεις στοίχισαν τη ζωή σε σχεδόν 1.500 ανθρώπους, ενώ και στην Αυστραλία οι πρωτοφανείς βροχοπτώσεις - που συνεχίστηκαν και το 2011- είχαν ως αποτέλεσμα 25 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και να καλυφθούν με νερό ύψους πολλών μέτρων εκτάσεις μεγαλύτερες… από τη Γερμανία και τη Γαλλία μαζί!

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή