Καθώς τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στην Αυστραλία και στη Βραζιλία, όπου οι πλυμμήρες των τελευταίων ημερών έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 700 ανθρώπους, η Σρι Λάνκα βιώνει το δικό της εφιάλτη. Η νησιωτική χώρα της Νοτίου Ασίας πλήττεται από τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της. Και ενώ ο αριθμός των θυμάτων παραμένει κάτω από τους 40, οι πληγέντες ξεπερνούν, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, το ένα εκατομμύριο!
Ανησυχία για 400.000 παιδιά
Οι αριθμοί για ακόμη μια φορά αδυνατούν να αντικατοπτρίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, όμως εκφράζονται φόβοι ότι 400.000 παιδιά - περίπου όσοι είναι οι κάτοικοι του δεύτερου σε πληθυσμό δήμου της Ελλάδας, αυτού της Θεσσαλονίκης- κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν χωρίς τροφή, καθώς το εν πέμπτο των καλλιεργειών ρυζιού στη χώρα έχει καταστραφεί. Εκατοντάδες χιλιάδες ζώα χάθηκαν κάτω από τα νερά.
«Το μέσο δεκάχρονο παιδί στην ανατολική Σρι Λάνκα έχει βιώσει τον πόλεμο, το τσουνάμι και μέσα στις επόμενες εβδομάδες κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπο με μια επισιτιστική κρίση εξαιτίας των πλημμυρών», λέει ο αρμόδιος διευθυντής της οργάνωσης Save The Children Γκάρεθ Όουεν, απευθύνοντας έκκληση για οικονομική βοήθεια ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες σε τρόφιμα. «Πολλές οικογένειες στις πληγείσες περιοχές αντιμετωπίζουν ένα εφιαλτικό σενάριο: οι βροχές παρέσυραν την όποια πηγή τροφίμων διέθεταν, αλλά και τις περιουσίες τους».
Πιο μακροπρόθεσμα, οργανώσεις προειδοποιούν για μεγάλη αύξηση της παιδικής εργασίας, εν μέσω φόβων ότι, έχοντας χάσει τα χωράφια και τα ζώα τους και ελλείψει σταθερής πηγής εσόδων, πολλές οικογένειες θα μπορούσαν να στείλουν και τα παιδιά τους να εργαστούν.
ΟΗΕ: Έκκληση για 51 εκατομμύρια δολάρια
Η Σρι Λάνκα αγωνιζόταν ήδη να σταθεί στα πόδια της μετά το ολέθριο τσουνάμι του 2004, που σκότωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και άφησε 2,5 εκατομμύρια άστεγους. Η χώρα προσπαθεί επίσης να συνέλθει μετά από δεκαετίες εμφύλιων συγκρούσεων με τους Τίγρεις Ταμίλ, στο Βορρά, οι οποίοι εξουδετερώθηκαν μόλις το 2009. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί τώρα ότι τα νερά από τις πλημμύρες ενδέχεται να παρέσυραν νάρκες που δεν είχαν εκραγεί σε περιοχές, οι οποίες θεωρούνταν ασφαλείς.
«Οι πλημμύρες αποτελούν ένα τεράστιο και τραγικό πισωγύρισμα για μια κοινότητα ανθρώπων που ξαναφτιάχνουν τη ζωή τους με αργούς ρυθμούς», λέει η Κάθριν Μπραγκ, συντονίστρια των επιχειρήσεων αρωγής των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία απηύθυναν έκκληση για τη συγκέντρωση επείγουσας βοήθειας ύψους 51 εκατομμυρίων δολαρίων.
Να σημειωθεί ότι κάποιες διεθνείς οργανώσεις έπαψαν να δραστηριοποιούνται στη Σρι Λάνκα επικαλούμενες τους περιορισμούς που τους είχε επιβάλει η κυβέρνησή της. Οι πιο αισιόδοξοι ελπίζουν τουλάχιστον η νέα καταστροφή να αποτελέσει ευκαιρία για επαναπροσέγγιση μεταξύ της κυβέρνησης και των ΜΚΟ, αλλά και συμφιλίωσής της με τη μειονότητα του Βορρά που ζούσε έως πρόσφατα υπό την κυριαρχία των αυτονομιστών Ταμίλ.