Συνεχίζονται οι συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν

Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011 11:50
UPD:13:43

A- A A+

Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα στην Κωνσταντινούπολη οι συνομιλίες μεταξύ της ομάδας των 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία συν τη Γερμανία) και του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Αν και η πρόοδος των συνομιλιών, που ξεκίνησαν χθες, δεν κρίνεται σημαντική, υπήρξε ανακούφιση από το γεγονός ότι η Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Κάθριν Αστον, κατάφερε να κρατήσει του Ιρανούς στις διαπραγματεύσεις, εν μέσω ανησυχιών από τους διπλωμάτες της Δύσης για διακοπή μετά την πρώτη ημέρα.

Η Τεχεράνη απέρριψε πάντως αίτημα για τη διεξαγωγή διμερών συνομιλιών με τις ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε ο Αμπολφάζλ Ζοχρεβάντ, σύμβουλος του ιρανού επικεφαλής των διαπραγματευτών, Σαΐντ Τζαλίλι, το αίτημα είχε διατυπωθεί από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, η οποία λειτουργεί ως μεσολαβητής της ομάδας των 5+1.

«Αλλά δεν υπάρχει λόγος να πραγματοποιηθούν τέτοιες συνομιλίες αν δεν αφορούν την συνάντηση για τα πυρηνικά στην Κωνσταντινούπολη», είπε ο Ζοχρεβάντ στο αραβόφωνο τηλεοπτικό ειδησεογραφικό κανάλι Al Alam του Ιράν.

Από την ανατροπή του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ Σάχη, το 1979, οι όποιες επαφές ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν συνήθως διεξάγονταν παρασκηνιακά και σπανίως επιβεβαιώνονταν από την ιρανική πλευρά.

Οι Δυτικοί υποπτεύονται ότι το ισλαμικό Ιράν κατασκευάζει πυρηνικά όπλα, ενώ οι Ιρανοί επιμένουν ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει ειρηνικό προσανατολισμό. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι προσδοκίες ήταν από την αρχή χαμηλές σε αυτές τις συνομιλίες, σε ό,τι είχε να κάνει με την πιθανότητα προόδου σε μια αντιπαράθεση 8 ετών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή