«Απογοήτευση» για τη στάση της Τεχεράνης

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν
Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011 14:49
UPD:15:59

A- A A+

Χωρίς να υπάρξει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, ολοκληρώθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη οι συνομιλίες των «Έξι» με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, η οποία λειτούργησε ως μεσολαβητής της ομάδας των 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία συν τη Γερμανία), δήλωσε ότι παρουσίασαν στο Ιράν συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να υπάρξει εξέλιξη στο θέμα και καμία μέχρι στιγμής δεν έγινε αποδεκτή από την ιρανική πλευρά.

Οι «Έξι» εξέφρασαν «απογοήτευση» για τη στάση της Τεχεράνης, σύμφωνα με την Αστον, η οποία δήλωσε ότι ακόμα δεν έχουν προγραμματιστεί νέες συνομιλίες, αλλά η πόρτα παραμένει ανοιχτή.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη λήξη των διήμερων συνομιλιών, η Αστον είπε ότι «η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει αν το Ιράν επιλέξει να απαντήσει θετικά. Τώρα περιμένουμε να ακούσουμε...αν το Ιράν θα απαντήσει κατόπιν σκέψεως».

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι οι συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα θα επαναληφθούν, αλλά δεν έχει οριστεί ο χρόνος και ο τόπος της διεξαγωγής τους.

Ο επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών, Σαΐντ Τζαλίλι, δήλωσε μετά το πέρας των συνομιλιών ότι οι διεθνείς δυνάμεις θα πρέπει να σέβονται το δικαίωμα του Ιράν στον εμπλουτισμό ουρανίου.

Η Τεχεράνη απέρριψε πάντως αίτημα για τη διεξαγωγή διμερών συνομιλιών με τις ΗΠΑ. Όπως ανακοίνωσε ο Αμπολφάζλ Ζοχρεβάντ, σύμβουλος του Τζαλίλι, το αίτημα είχε διατυπωθεί από την Κάθριν Αστον.

«Αλλά δεν υπάρχει λόγος να πραγματοποιηθούν τέτοιες συνομιλίες αν δεν αφορούν την συνάντηση για τα πυρηνικά στην Κωνσταντινούπολη», είπε ο Ζοχρεβάντ στο αραβόφωνο τηλεοπτικό ειδησεογραφικό κανάλι Al Alam του Ιράν.

Από την ανατροπή του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ Σάχη, το 1979, οι όποιες επαφές ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν συνήθως διεξάγονταν παρασκηνιακά και σπανίως επιβεβαιώνονταν από την ιρανική πλευρά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή