Προκαταρκτική για την κατάληψη της Νομικής

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011 14:43
UPD:09/03/2011 13:31

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την κατάληψη του ιστορικού κτιρίου της Νομικής Σχολής από παράνομους μετανάστες διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ι. Σακελάκος.

A- A A+

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την κατάληψη του ιστορικού κτιρίου της Νομικής Σχολής από παράνομους μετανάστες διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ι. Σακελάκος.

Θα διερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί από τις πρυτανικές αρχές το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, αλλά και άλλες αξιόποινες πράξεις από κάθε υπεύθυνο για την είσοδο και κατάληψη των μεταναστών στους χώρους της Σχολής.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό για το θέμα της κατάληψης, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε και πάλι να εφαρμοστούν οι νόμοι, να μην καταλυθεί το κράτος δικαίου και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός και η υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης και Άννα Νταλάρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής και η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου.

Ακολούθησε συνάντηση της κ. Διαμαντοπούλου (με πρωτοβουλία της) με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη, η οποία ωστόσο δεν κατέληξε σε κάποια συγκρεκριμένη απόφαση. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο κ. Πελεγρίνης σημείωσε ότι κινουμαστε προς την κατεύθυνση να βρεθεί συναινετική λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί, ο κ. Πελεγρίνης τόνισε πως οι πρυτανικές αρχές δεν θα επιτρέψουν να γίνει το πανεπιστήμιο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και ζήτησε την εκκένωση της Νομικής εντός της ημέρας, σε συνεργασία όπως υπογράμμισε, με το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον κ. Πελεγρίνη, η καθοδηγούμενη -όπως είπε- κατάληψη της Νομικής αποτελεί κατάχρηση του πανεπιστημιακού ασύλου και πρέπει να βρεθεί τρόπος για την αποχώρηση των μεταναστών, γι' αυτό η πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει σήμερα κιόλας την ασφαλή μετάβαση των μεταναστών σε άλλο χώρο, όπου θα μπορεί να γίνει αντικείμενο χειρισμού το πρόβλημά τους.

Ο πρύτανης σημείωσε πως πρόκειται για ένα ζήτημα μεταναστευτικής πολιτικής το οποίο οφείλει να λύσει η Πολιτεία και κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, την υφυπουργό Εργασίας, Αννα Νταλάρα, τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό και τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, σε σύσκεψη για το θέμα, ώστε, όπως επανέλαβε, να δώσουν λύση σε ένα ζήτημα μεταναστευτικής πολιτικής. Αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρέμβασή του ο κ. Πελεγρίνης απηύθυνε επίσης έκκληση στον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς να εξασφαλιστεί -όπως προαναφέρθηκε - η μεταφορά των μεταναστών σε άλλο χώρο.

Το κάλεσμα συνεργασίας του κ. Πελεγρίνη δεν απευθύνεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε μία σαφή αντίδραση των πρυτανικών αρχών σε χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, τις οποίες επανέλαβε και σήμερα. Ο κ. Χρήστος Παπουτσής αφού υποστήριξε πως «με την παρότρυνση μιας μικρής μειοψηφίας συμπατριωτών μας, που αποσκοπούν σε κομματικά οφέλη, οι αλλοδαποί μετακινήθηκαν οργανωμένα από τα Χανιά, εισήλθαν και παραμένουν στο κτίριο» κάλεσε τις πρυτανικές αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους: «Επειδή όμως ο χώρος καλύπτεται από το πανεπιστημιακό άσυλο, θέλω να διευκρινίσω ότι οι πρυτανικές αρχές έχουν την αποκλειστική ευθύνη και την αρμοδιότητα για τη λειτουργία και την ασφάλεια των χώρων και των εγκαταστάσεων. Έχουν την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα με απόφαση των αρμοδίων οργάνων να ζητήσουν τη συνδρομή των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, όπως ορίζει ο νόμος του κράτους.

Εν τω μεταξύ, απόπειρα προβοκάτσιας «βλέπει», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, υψηλά ιστάμενη πηγή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το όλο σχέδιο επιχειρήθηκε κατ' αρχήν να πραγματοποιηθεί με μετανάστες από χώρες της Ασίας και όταν αυτοί δεν συμμετείχαν σε αυτό, οι οργανωτές στράφηκαν προς μετανάστες από το Μαγκρέμπ.

«Εμείς δεν τσιμπάμε ούτε στην ένταση ούτε στο αίμα ούτε στα επεισόδια», σημείωσε η ίδια πηγή, ενώ υπέδειξε ευθέως τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη, ως τον μόνο αρμόδιο να δώσει λύσει.

Δεν αποκλείουν μετακίνησή σε άλλο χώρο οι μετανάστες απεργοί πείνας

Σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσαν οι μετανάστες που έχουν εγκατασταθεί στη Νομική δήλωσαν αταλάντευτοι στην απόφασή τους για απεργία πείνας, αλλά με πρόθεση διαπραγμάτευσης στο ζήτημα του χώρου παραμονής τους, προκειμένου να συνεχίσουν την απεργία.

«Ήρθαμε στον χώρο για να δείξουμε στους πολίτες τον αγώνα μας για νομιμοποίηση. Δεν κάνουμε πίσω από την απεργία. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας», δήλωσε μετανάστης, εκ μέρους των απεργών πείνας.

Από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας ο Νίκος Γιαννόπουλος επισήμανε: «Το πρόβλημα δεν είναι το πανεπιστημιακό άσυλο, αλλά τα προβλήματα των μεταναστών και της νομιμοποίησης. Χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα κυκλοφορούν χωρίς χαρτιά. Εργάζονται χωρίς ένσημα, δεν έχουν πρόσβαση σε νοσοκομεία, υφίστανται καθημερινά εξευτελισμούς. Θα έκαναν 300 άνθρωποι απεργία πείνας, αν δεν υπήρχε σοβαρό πρόβλημα;»

Σχετικά με το αν οι απεργοί πείνας θα δέχονταν να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους σε άλλο ασφαλή χώρο, ο κ. Γιαννόπουλος είπε: «Δεν είμαστε αρνητικοί σε καμία πρόταση, αρκεί να μην είναι προσχηματική. Σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους ίδιους τους απεργούς πείνας. Γι αυτό και απαιτούμε να συμμετέχουν στις συναντήσεις που θα γίνουν για την τύχη τους». Ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι ήδη ετοιμάζεται πλαίσιο κινητοποιήσεων σε όλη την Ευρώπη.

Μιλώντας εκ μέρους των Γιατρών του Κόσμου, ο γιατρός Γιάννης Μουζάλας ξεκαθάρισε ότι η οργάνωση δεν συμμετέχει στην Επιτροπή Αλληλεγγύης «αλλά οι Γιατροί του Κόσμου, πιστοί στην ιατρική δεοντολογία και τις ανθρωπιστικές αρχές, που υπηρετούν εδώ και 20 χρόνια, θεώρησαν υποχρέωσή τους να συνδράμουν υγειονομικά στην εξελισσόμενη απεργία πείνας των μεταναστών που ξεκίνησε χθες. Δηλώνουμε ότι αναλαμβάνουμε υπεύθυνα την υγεινομική κάλυψη των απεργών και διαβεβαιώνουμε τον κόσμο ότι επίσης θα διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία».

Σε ανακοίνωσή τους αργότερα οι Γιατροί του Κόσμου δημοσιοποίησαν την πρωτοβουλία τους να αναζητήσουν χώρο για ασφαλή μετακίνηση των μεταναστών από τον χώρο της Νομικής σχολής, ιδέα την οποία δεν απορρίπτουν καταρχήν οι απεργοί πείνας.

Πολιτική αντιπαράθεση για την «κομματική υποκίνηση»

Εξάλλου, τη στιγμή που πολιτεία και πανεπιστημιακές αρχές έχουν ανοίξει μέτωπο, για το ποιος έχει την ευθύνη απομάκρυνσης των μεταναστών από τη Νομική, κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή τα περί «υποκίνησης της κατάληψης από την Αριστερά».

Γ. Παπανδρέου: Αριστερά δεν σημαίνει ανομία

Μάλιστα το πρωί, κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο Πρωθυπουργός τάχθηκε ξεκάθαρα κατά της Αριστεράς διερωτώμενος: «Είναι αριστερή πολιτική να εκμεταλλεύεσαι τον πόνο εξαθλιωμένων παράνομων μεταναστών και να προωθείς την ανομία καταλύοντας κάθε πανεπιστημιακό θεσμό, παραβιάζοντας κάθε έννοια σεβασμού στο δημόσιο συμφέρον;».

«Αριστερά και πρόοδος δεν είναι η ανομία, αλλά η ευνομία και η εφαρμογή των νόμων, δεν είναι να κάνεις ό,τι θες και να επενδύεις σε μία κοινωνία μπάχαλο», είπε χαρακτηριστικά.

ΝΔ: Να εφαρμόσει αμέσως το νόμο η Πολιτεία

«Σε μία περίοδο, κατά την οποία η Πατρίδα μας βιώνει βαθειά οικονομική ύφεση και οι οικογένειες έχουν υποστεί συρρίκνωση του εισοδήματός τους τουλάχιστον κατά 25%, η παρεμπόδιση της ομαλής λειτουργίας των Πανεπιστημίων πλήττει, ιδιαίτερα, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους, καθώς και τις οικογένειές τους», δήλωσε η γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα - Σιδηροπούλου.

Η κ. Παπακώστα τόνισε πως «δεν υπάρχει, πουθενά στον κόσμο, ανεύθυνη Πολιτεία και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να λειτουργούν ως Πόντιος Πιλάτος. Οι αρχές του κράτους δεν μπορεί να επιδεικνύουν αδικαιολόγητη αδυναμία να επιλύσουν το ζήτημα της κατάληψης του πανεπιστημιακού ιδρύματος, καταπατώντας, με αυτή τη συμπεριφορά, το νόμιμο δικαίωμα χιλιάδων φοιτητών/τριών για συνέχιση των σπουδών τους».

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «η Πολιτεία οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της το δικαίωμα των γονέων των φοιτητών και των φοιτητριών, που οικονομικά στηρίζουν τα παιδιά τους, αυτά να ολοκληρώσουν, απρόσκοπτα, τις σπουδές τους. Η Πολιτεία θα πρέπει, αμέσως, να εφαρμόσει το νόμο, γιατί αυτός είναι ο ρόλος της».

Μέτρα υπέρ των μεταναστών ζητεί η Αλ. Παπαρήγα

Το άμεσο και πρακτικό ζήτημα είναι η δικαίωση όλων εκείνων των μεταναστών που ζουν χρόνια στην Ελλάδα», δήλωσε η Αλ. Παπαρήγα με αφορμή την κατάληψη της Νομικής και τάχθηκε κατά της κατάλυσης του ασύλου από την αστυνομία.

«Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει εδώ και τώρα λύση σε αυτό το ζήτημα», τόνισε η γ.γ. του ΚΚΕ. Ξεκαθάρισε ακόμη πως «εμείς δεν πρόκειται να δώσουμε νομιμοποίηση σε όλα εκείνα τα σχέδια που θέλουν να εγκατασταθεί η αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια και κατά καιρούς να παρεμβαίνει καταλύοντας το άσυλο».

«Το άσυλο μπορούν και πρέπει να το υπερασπιστούν οι ίδιοι οι φοιτητές και από την αστυνομία και από οποιοδήποτε άλλον το επιβουλεύεται. Εδώ και τώρα ο υπουργός Εσωτερικών πρέπει να αναγγείλει μέτρα υπέρ των μεταναστών», κατέληξε η γ.γ. του ΚΚΕ.

Γ. Καρατζαφέρης: Στη Νομική διενεργείται ένα έγκλημα

«Στη Νομική διενεργείται ένα έγκλημα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης στη Βουλή και κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να λάβει μέτρα. «Εσείς τους συνοδεύσατε», υποστήριξε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1926509 .

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καρατζαφέρης διερωτήθηκε με δεικτικό τρόπο: «Γιατί μόνο 220 λαθρομετανάστες να μπουν στη Νομική; Να βάλουμε και άλλους 500, να βάλουμε και στο Πολυτεχνείο και στην ΑΣΟΕ».

«Εσείς τους συνοδεύσατε, το γράφει όλος ο Τύπος και δεν διαψεύδεται από κανέναν. Να βάλουμε και στην Κουμουνδούρου και στον Περισσό και στην Καλλιρρόης και στη Συγγρού και στα υπουργεία», πρόσθεσε.

Αλ. Τσίπρας: Η υποκρισία έχει και τα όριά της

«Η προσπάθεια στοχοποίησης πολιτικών χώρων γελοιοποιεί αυτούς που την επιχειρούν», υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1926513 .

«Η υποκρισία έχει και τα όριά της. Κάποιες πολιτικές δυνάμεις επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν πολιτικά στον πόνο, στην απελπισία, στην απόγνωση των συνανθρώπων μας. Θα μας βρουν απέναντί τους», διεμήνυσε.

Όπως είπε, τo μεταναστευτικό είναι κοινωνικό πρόβλημα και δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, ούτε είναι πρόβλημα του πανεπιστημίου, εκφράζοντας τη στήριξή του στην πρόταση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών για αποστοχοποίηση του πανεπιστημίου και του πανεπιστημιακού ασύλου.

Φ. Κουβέλης: Οσοι ενέπλεξαν του μετανάστες ας αναλάβουν τις ευθύνες τους

«Η έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποκαθίσταται ή και να αντικαθίσταται από ενέργειες σαν αυτές που σημειώθηκαν με τη μεταφορά των μεταναστών», σχολιάζει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης.

«Όσοι ενέπλεξαν τους μετανάστες στην υπόθεση του πολιτικού ασύλου, ας αναλογιστούν που οδηγήθηκαν τα πράγματα και ας αναλάβουν τις ευθύνες τους», συμπληρώνει.

Επιπλέον, ο κ. Κουβέλης κρίνει ότι «οι αποφάσεις της ΠΟΣΔΕΠ και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας βρίσκονται σε σωστή κατεύθυνση» και συμπληρώνει ότι «πρέπει να εξασφαλιστεί η μεταστέγαση, η μετακίνηση των μεταναστών σε άλλο κατάλληλο χώρο».

Βοήθεια από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Kλινοσκεπάσματα, φάρμακα και υγειονομικό υλικό προώθησε στους μετανάστες ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ανδρέας Μαρτίνης

«Με την υπενθύμιση ότι το ερυθροσταυρικό κίνημα δεν εξετάζει ποιος φταίει αλλά ποιος υποφέρει, ανεξαρτήτως αν αδικείται ή χρησιμοποιείται, είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας για την αποκατάσταση της τάξης τηρουμένων, βεβαίως, όλων των κανόνων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», σημειώνει ο κ. Μαρτίνης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή