Στάνφορντ: Εφικτός σε 20 - 40 χρόνια ένας κόσμος καθαρής ενέργειας

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011 13:13

A- A A+

Φανταστείτε το 2030 όλες οι συσκευές που έχετε στο σπίτι σας, όλα τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιείτε, όλα όσα μας περιβάλλουν να τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εφικτό; Σε ένα βαθμό, ανάλογα με τη μελέτη που θα πιστέψει κανείς: σε ποσοστό 14%, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας ή ακόμη και 18%, κατά τις εκτιμήσεις της ΒΡ, όπως αποτυπώνονται στα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο όμιλος στις αρχές της εβδομάδας.

Υπάρχει όμως και μια πιο αισιόδοξη εκτίμηση. Πολύ πιο αισιόδοξη: σύμφωνα με δύο ερευνητές από το Στάνφορντ και το Πανεπιστημίο της Καλιφόρνια (Ντέιβις), το σύνολο των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη θα μπορούσαν μέσα σε 20-40 χρόνια να καλύπτονται από καθαρές, βιώσιμες πηγές και μάλιστα με την υπάρχουσα τεχνολογία και με κόστος όχι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των συμβατικών πηγών ενέργειας. Απαραίτητη υποσημείωση: η μετάβαση σε μια εποχή καθαρής ενέργειας θα είναι, κατά τους δύο επιστήμονες, ένα εγχείρημα τόσο φιλόδοξο όσο... η προσελήνωση, καθώς το βασικότερο συστατικό της «συνταγής» είναι η κοινωνική και πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο.

Εκατομμύρια ανεμογεννήτριες, χιλιάδες ηλιακά πάρκα

Ας υποτεθεί ότι η βούληση υπάρχει. Πώς όμως καλύπτει κανείς με ΑΠΕ το σύνολο των αναγκών σχεδόν 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων; Κατά τους δύο ερευνητές, θα χρειαστούν τα εξής: 4 εκατομμύρια ανεμογεννήτριες των 5 MW, 1,7 δισεκατομμύρια φωτοβολταϊκά στέγης των 3 kW και περίπου 90.000 ηλιακά πάρκα ισχύος 300 MW το καθένα.

Οι ερευνητές παραδέχονται ότι ακόμη και αν όλα αυτά κατασκευάζονταν, για να γίνει πραγματικότητα ένα τέτοιο όραμα θα έπρεπε να ξεπεραστούν πολλά άλλα εμπόδια. Το βασικότερο όλων: πώς θα συνδέονταν μεταξύ τους τόσες διαφορετικές πηγές και μάλιστα με τρόπο τέτοιο που να εγγυώνται την αξιοπιστία του συστήματος;

Εφικτό και χωρίς πυρηνική ενέργεια;

Ο Μαρκ Ντελούτσι και ο Μαρκ Τζέικομπσον απέκλεισαν από τους υπολογισμούς τους όλες τις πηγές ορυκτών καυσίμων –που σήμερα καλύπτουν πάνω από το 80% των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη- αλλά και την πυρηνική ενέργεια. Επικεντρώθηκαν στην ηλιακή, στην αιολική, στη γεωθερμική και στην κυματική ενέργεια.

Ακόμη κι αν τα συμπεράσματά της σε κάποιους φαντάζουν... αφελώς αισιόδοξα, η έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Energy Policy έχει ένα βασικό στόχο, κατά τον Ντελούτσι: να καταδείξει ότι ανανεώσιμη ενέργεια υπάρχει, όπως και η τεχνογνωσία για να αξιοποιηθεί. Εάν όμως η ανθρωπότητα την εκμεταλλευόταν στο έπακρο, θα μπορούσε ακόμη και μέχρι το 2030 να έχει λύσει για πάντα το ενεργειακό της πρόβλημα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή