Mεταρρυθμίσεις υπόσχεται τώρα ο Μουμπάρακ

Προς σχηματισμό νέας κυβέρνησης
Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2011 01:02
UPD:11:14

A- A A+

Τη διάλυση της κυβέρνησής του και το σχηματισμό νέας εντός της ημέρας ανακοίνωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το λαό της χώρας.

Στην πρώτη του ομιλία προς το έθνος από το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ο Μουμπάρακ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και υποσχέθηκε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, την ώρα που οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονταν.

«Λυπούμαι για τα αθώα θύματα και τις απώλειες και στις δύο πλευρές, πολίτες και προσωπικό της αστυνομίας», δήλωσε ο Μουμπάρακ, λίγη ώρα αφότου πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς την Παρασκευή και συνολικά τουλάχιστον 27 από την Τρίτη.

REUTERS

Ο 82χρονος Μουμπάρακ, που κυβερνά τη χώρα για σχεδόν 30 χρόνια, απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο στο λαό, υποστήριξε ότι αντιλαμβάνεται πως του ζητά να αντιμετωπίσει τη φτώχεια, να κάμψει την ανεργία και να προωθήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει «πρόοδος» στην Αίγυπτο.

Λέγοντας ότι υπάρχει μια «λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ελευθερία και το χάος», σημείωσε ότι μόνο χάρη στις δικές του μεταρρυθμίσεις οι πολίτες "είναι σε θέση" να διαδηλώνουν.

Διαδηλωτές συρρέουν και πάλι στο κέντρο του Καΐρου

Διαδηλωτές επέστρεψαν κατά εκατοντάδες στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, λίγο μετά το πέρας του τηλεοπτικού διαγγέλματος με το οποίο ο πρόεδρος Μουμπάρακ ανακοίνωσε ότι καθαιρεί την κυβέρνησή του και θα διορίσει νέα, αψηφώντας την παρουσία μεγάλων δυνάμεων του στρατού.

Οι διαδηλωτές, που είχαν προηγουμένως αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την πλατεία και να μετακινηθούν σε δρόμους γύρω από την πλατεία από στρατιώτες, φώναζαν συνθήματα όπως "ο λαός θέλει να αλλάξει το καθεστώς" αμέσως μετά την ομιλία του Μουμπάρακ, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα συνεργάτιδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς.

Η μάρτυρας είπε ότι είδε μικρής έκτασης φωτιά στο κτήριο Μογκάμα, όπου στεγάζονται κυβερνητικές υπηρεσίες στην πλατεία, στην οποία υπάρχουν σύννεφα καπνού και δακρυγόνων.

Λίγο πριν την μετάδοση της ομιλίας του Μουμπάρακ φαινόταν ότι ο στρατός είχε τον έλεγχο της πλατείας, από όπου νωρίτερα χιλιάδες διαδηλωτές αποπειράθηκαν να πάνε μαζικά προς το κτίριο της βουλής, αλλά αποκρούστηκαν από μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας που έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών και βλημάτων από καουτσούκ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Μουμπάρακ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία χθες Παρασκευή με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Χόσνι Μουμπάρακ για περίπου 30 λεπτά της ώρας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

Στη συνομιλία αυτή ο Ομπάμα κάλεσε τον Μουμπάρακ να τιμήσει τις υποσχέσεις του να εργαστεί για τον ευρύτερο εκδημοκρατισμό στη χώρα του, να προωθήσει μεταρρυθμίσεις αλλά και την φροντίσει ώστε να υπάρξουν περισσότερες οικονομικές "ευκαιρίες" για το λαό του.

"Αυτό που απαιτείται τώρα είναι στέρεα βήματα που θα προωθήσουν τα δικαιώματα του Αιγυπτιακού λαού", δήλωσε ο Ομπάμα σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο

"Ζήτησα με μεγάλη σαφήνεια οι Αιγυπτιακές αρχές να απόσχουν από τη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών", τόνισε ο Ομπάμα. "Ο Αιγυπτιακός λαός έχει δικαιώματα, που είναι παγκόσμια", πρόσθεσε. "Σ'αυτά περιλαμβάνονται το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης, το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και το δικαίωμα να επιλέγει την μοίρα του. . . αυτά συνθέτουν τα δικαιώματα του ανθρώπου".

Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι είπε στον Μουμπάρακ ότι έχει την "ευθύνη" να κάνει "τα λόγια του πράξεις".

Ταξιδιωτική οδηγία από Γαλλία, Βέλγιο και Δανία

Η Γαλλία κάλεσε τους υπηκόους της που βρίσκονται στην Αίγυπτο να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες λόγω της κοινωνικής αναταραχής και των συγκρούσεων που σημειώνονται στη χώρα αυτή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ταξιδιωτική οδηγία για την Αίγυπτο εξέδωσαν επίσης το Βέλγιο, η Γερμανία και η Δανία που καλούν τους υπηκόους τους να αποφεύγουν τις τρεις μεγάλες πόλεις, Κάιρο, Αλεξάνδρεια και Σουέζ, όπου οργανώνονται αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Βέλγους να μην πηγαίνουν στο κέντρο των μεγάλων πόλεων, υπενθυμίζοντας ότι τα συνήθη μέσα επικοινωνίας, όπως τα (κινητά) τηλέφωνα και το διαδίκτυο ουσιαστικά δεν λειτουργούν. Προσθέτει πάντως ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα στα παραθαλάσσια θέρετρα.

Οι διαδηλώσεις δεν στρέφονται κατά των τουριστών, επισημαίνει εξάλλου το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, συμβουλεύοντας ωστόσο τους ταξιδιώτες να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις και να παρακολουθούν με προσοχή τις ειδήσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή