Σε εξέλιξη η επιχείρηση επαναπατρισμού

Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2011 09:27
UPD:17/02/2011 17:12

Για την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου αναχώρησαν το πρωί τρία C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο πλαίσιο της επιχείρησης επαναπατρισμού των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στη χώρα.

A- A A+

Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου έφθασαν τα τρία C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο πλαίσιο της επιχείρησης επαναπατρισμού των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στη χώρα. Στην Αλεξάνδρεια έφθασε με ένα από τα μεταγωγικά αεροσκάφη και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, ο οποίος έχει και το συντονισμό της επιχείρησης. «Θα είμαστε πίσω το απόγευμα», δήλωσε ο κ. Δόλλης κατά την αναχώρηση των C-130, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε ρευστή την κατάσταση στην Αίγυπτο.

«Ξεκινάμε με τα τρία C-130 για την Αίγυπτο, τα οποία θα μεταφέρουν 215 από τους δικούς μας ανθρώπους, από την Αλεξάνδρεια. Εύχομαι μέχρι το απόγευμα να είμαστε πίσω και όλα να πάνε καλά», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, διευκρινίζοντας πως η επιστροφή αναμένεται μετά τις 4 το απόγευμα, ανάλογα με τη διάρκεια του χρόνου επιβίβασης των Αιγυπτιωτών. «Πιστεύω, μέχρι να φτάσουμε να έχουν οργανωθεί. Έχουμε κανονίσει τα πράγματα με τον καλύτερο τρόπο. Αλλά φυσικά σε μια ρευστή κατάσταση δεν μπορείς να περιμένεις όλα να πάνε τέλεια. Το άγχος είναι μόνο για τους δικούς μας ανθρώπους που περνάνε δύσκολα. Για μας, είναι σχετικά εύκολο να πάμε να τους πάρουμε. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να διαχειριστούμε το φόβο τους», πρόσθεσε ο κ. Δόλλης για να καταλήξει λέγοντας: «Είναι εύκολο να κάθεσαι σε μια υπουργική καρέκλα και να κάνεις αναλύσεις. Το λίγο που μπορεί να κάνει η Ελλάδα είναι να βοηθήσει τους πολίτες της».

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση παραμένει απολύτως ρευστή και είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις», σημείωσε σε δηλώσεις του στον ρ/σ Radio 9, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρας. Όπως είπε, στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατυπώθηκε μία κοινή θέση των «27» όμως, όπως επεσήμανε, «οι εξελίξεις θα πρέπει να καθοριστούν στην ίδια την Αίγυπτο από τον αιγυπτιακό λαό». «Αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο κ. Δελαβέκουρας, «δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε προβλέψεις για το πώς θα πάνε τα πράγματα, αλλά επιθυμία μας είναι να δούμε να επιστρέφουμε άμεσα στην ομαλότητα».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει κύμα παράνομης μετανάστευσης από την Αίγυπτο, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ γνωστοποίησε ότι ήδη η Κομισιόν επεξεργάζεται σχέδιο αντιμετώπισης ενός τέτοιου ενδεχόμενου, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν πρόκειται για ένα πρόβλημα που αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. «Αν στην Αίγυπτο η πολιτική κρίση συνεχιστεί και δημιουργηθούν τέτοιες μεταναστευτικές ροές, είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ολόκληρη η Ευρώπη», παρατήρησε ο κ. Δελαβέκουρας..

Λιγότεροι είναι οι Ελληνες στην παροικία του Καΐρου που επιθυμούν να αποχωρήσουν. Οπως έγινε γνωστό από τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Καΐρου Χρήστο Καβαλή, προς το παρόν μόνο έξι εκπαιδευτικοί και όχι περισσότεροι από δέκα πάροικοι έχουν εκφράσει επίσημο αίτημα να επαναπατριστούν.

«Ουδείς Έλληνας ομογενής βρίσκεται σε κίνδυνο, παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει πλήρως και με απόλυτο σχέδιο τον σχετικό μηχανισμό και είμαστε πανέτοιμοι να τους μεταφέρουμε με ασφάλεια, εάν και όποτε αυτό χρειαστεί», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Πολλές ξένες κυβερνήσεις και τουριστικά πρακτορεία επισπεύδουν την απομάκρυνση των υπηκόων τους που ζουν μόνιμα ή προσωρινά στην Αίγυπτο, ενώ πολλοί ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν διακόψει ήδη κάθε δραστηριότητά τους στην αραβική χώρα.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο κέντρο του Καΐρου και για σήμερα έχει προγραμματιστεί «πορεία διαμαρτυρίας ενός εκατομμυρίου» ανθρώπων με μοναδικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι θα μείνουν εκεί μέχρι να ανατραπεί ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, η τύχη του οποίου φαίνεται να βρίσκεται στα χέρια του στρατού, αφού οι πιέσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό πληθαίνουν. Ο Στρατός δήλωσε πως θεωρεί «νόμιμες» τις διεκδικήσεις του αιγυπτιακού λαού, διαβεβαιώνοντας πως οι ένοπλες δυνάμεις δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν βία κατά των διαδηλωτών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ζήτησαν να γίνουν στην Αίγυπτο «ουσιαστικές, δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις» που θα οδηγήσουν στη διεξαγωγή «δίκαιων και ελεύθερων εκλογών», ενώ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, κάλεσε τον Μουμπάρακ να αρχίσει αμέσως διάλογο με την αντιπολίτευση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή