Τελεσίγραφο Ελ Μπαραντέι για την παραίτηση Μουμπάρακ

«Πορεία ενός εκατομμυρίου» στο Κάιρο
Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2011 11:36
UPD:17:22

A- A A+

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στο κέντρο του Καΐρου, με τους διοργανωτές να ελπίζουν στη συμμετοχή ενός εκατομμυρίου πολιτών στη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής διαδήλωση. Κεντρικό αίτημα η παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, τον οποίο ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι κάλεσε το Μουμπάρακ να αποχωρήσει μέχρι την Παρασκευή.

Ανταποκριτές των διεθνών δικτύων μεταδίδουν ότι οι διαδηλωτές είναι ήδη πολύ περισσότεροι από τις προηγούμενες ημέρες.

Αψηφώντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας, δεκάδες διαδηλωτές πέρασαν τη νύχτα στην πλατεία Ταχρίρ, επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας που συγκλονίζει το καθεστώς.

Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν βία κατά των διαδηλωτών, καταφέροντας με αυτόν το τρόπο πλήγμα στο Μουμπάρακ και ενθαρρύνοντας τους διαδηλωτές.

«Προς το σπουδαίο λαό της Αιγύπτου, οι ένοπλες δυνάμεις σας, αναγνωρίζοντας τα νόμιμα δικαιώματα του λαού… δεν έχουν χρησιμοποιήσει και ούτε θα χρησιμοποιήσουν βία ενάντια στον αιγυπτιακό λαό», επισημαίνεται στο μήνυμα που μετέδωσαν τα αιγυπτιακά Μέσα.

Ο στρατός απέκλεισε σήμερα το πρωί τις προσβάσεις προς το Κάιρο και προς άλλες πόλεις όπου διαδηλωτές πρόκεται να μεταβούν για την «πορεία του ενός εκατομμυρίου».

Ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Αλεξάνδρεια με το Κάιρο είναι αποκλεισμένος σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την πρωτεύουσα από οδόφραγμα του στρατού, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην Αλεξάνδρεια χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στον κύριο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, ισχυριζόμενοι ότι θα συμμετάσχουν στην «πορεία του εκατομμυρίου».

Κεντρικό αίτημα η παραίτηση Μουμπάρακ

Εν τω μεταξύ, ο αντιφρονών και νομπελίστας πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι κάλεσε τον Μουμπάρακ να παραιτηθεί μέχρι την Παρακευή και να εγκαταλείψει τη χώρα προκειμένου να αποτραπεί η αιματοχυσία, όπως μεταδίδει το αραβικό δίκτυο Al Arabiya.

Οι Αιγύπτιοι «θέλουν να τελειώνουν μαζί του σήμερα, διαφορετικά το αργότερο ως την Παρασκευή», δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι. «Η (ερχόμενη) Παρασκευή ονομάσθηκε 'η ημέρα της αναχώρησης'», πρόσθεσε.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν παράλληλα ότι συνασπισμός οργανώσεων της αντιπολίτευσης γνωστοποίησαν στην αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι θα αρχίσουν συνομιλίες για τη μετάβαση στη δημοκρατία μόλις παραιτηθεί ο Μουμπάρακ.

«Το πρώτο αίτημά μας είναι να φύγει ο Μουμπάρακ. Μόνον έπειτα απ' αυτό μπορεί να αρχίσει διάλογος με το στρατιωτικό κατεστημένο για τις λεπτομέρειες μιας ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ-Μπελτάγκι, πρώην βουλευτής των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Την ίδια στιγμή, ο νεοδιορισθείς αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν άρχισε χθες συνομιλίες με την αντιπολίτευση, υποσχόμενος μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, η Google ανακοίνωσε ότι εγκαινιάζει τη λειτουργία ειδικής υπηρεσίας στην οποία οι χρήστες θα μπορούν να αφήνουν τηλεφωνικά μηνύματα τα οποία στη συνέχεια θα αναρτώνται στο Twitter, καθώς η πρόσβαση στο ίντερνετ εξακολουθεί να είναι αδύνατη στην Αίγυπτο.

Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις έχουν απευθύνει έκκληση στο Μουμπάρακ για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, ενώ η Ουάσινγκτον έστειλε στην Αίγυπτο ειδικό απεσταλμένο, τον πρώην πρεσβευτή στο Κάιρο Φρανκ Ουάισνερ, για συνομιλίες με τους τοπικούς ηγέτες.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον πρόεδρος Μουμπάρακ να «ακούσει την κατακραυγή του λαού και τις διεκδικήσεις του». «Ανταποκριθείτε χωρίς δισταγμούς στα αιτήματα του λαού για ελευθερίες», πρόσθεσε δηλώνοντας ότι η λύση στα πολιτικά προβλήματα βρίσκεται στην κάλπη.

Εν τω μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's ανακοίνωσε σήμερα ότι μείωσε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Αιγύπτου από το ΒΒ+ στο ΒΒ και αναμένει μια νέα υποβάθμιση μέσα σε τρεις μήνες λόγω της πολιτικής αστάθειας στη χώρα αυτή, μία ημέρα μετά από παρόμοια απόφαση του οίκου Moody's.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή