ΗΠΑ: Σχέδιο για σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας

Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2011 10:43

Την επένδυση 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στα επόμενα έξι χρόνια για την κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας, που θα καλύπτει το 80% της αμερικανικής επικράτειας, σχεδιάζει ο Λευκός Οίκος.

A- A A+

Την επένδυση 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στα επόμενα έξι χρόνια για την κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας, που θα καλύπτει το 80% της αμερικανικής επικράτειας, σχεδιάζει ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στόχος του σχεδίου είναι οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στις ΗΠΑ να «κερδίσουν έδαφος», φθάνοντας μέσα σε μία εικοσιπενταετία «στο ίδιο σημείο με τα υπόλοιπα επίγεια μέσα» και αναζωογονώντας την εγχώρια σιδηροδρομική βιομηχανία.

Το σχέδιο αναφέρεται στη δημιουργία ή στη βελτίωση υποδομών σε τρεις άξονες:

α) τον κεντρικό, που θα αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά του εθνικού δικτύου υψηλής ταχύτητας. Εκεί, αμαξοστοιχίες express θα ταξιδεύουν με ταχύτητες 200-400 χιλιομέτρων την ώρα,

β) τον περιφερειακό, όπου χάρη σε τρένα που θα ταξιδεύουν με ταχύτητες έως και 200 χλμ. την ώρα, η κυβέρνηση προσβλέπει σε αύξηση των δρομολογίων και μείωση του χρόνου των διαδρομών και

γ) τον τοπικό, μέσω του οποίου οι κάτοικοι μικρών πόλεων και απομακρυσμένων περιοχών θα έχουν πρόσβαση στους άλλους δύο άξονες. Εκεί ωστόσο οι ταχύτητες των αμαξοστοιχιών δεν προβλέπεται να ξεπερνούν τα 145 χλμ. την ώρα.

«Κατανοώ την ανάγκη να επενδύσουμε σε ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό σύστημα που θα βοηθήσει στη σύνδεση κοινοτήτων, στη μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος και στη δημιουργία ποιοτικών και εξειδικευμένων θέσεων εργασίας που δεν μπορούν να ανατεθούν σε εταιρείες στο εξωτερικό», δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Μεταφορών.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν είναι γνωστό ότι ως γερουσιαστής, χρησιμοποιούσε το τρένο για να κινηθεί μεταξύ Ουάσινγκτον και Ντελαγουέρ.

«Όχι τόσο γρήγορα...»

Τα σχέδια του Λευκού Οίκου ωστόσο φαίνεται πως δεν βρίσκουν σύμφωνους τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι πλέον ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και... το «πορτοφόλι» της Αμερικής. Τέτοιες δαπάνες, λένε, θα πρέπει να περιοριστούν και όχι να αυξηθούν προκειμένου η οικονομία να ανακάμψει.

Μια πρώτη γεύση της μάχης που θα ακολουθήσει δίνει το γεγονός ότι μια από τις πρώτες κινήσεις νεοεκλεγέντων Ρεπουμπλικανών κυβερνητών ήταν να απορρίψουν τη διοχέτευση ομοσπονδιακών πόρων στην υλοποίηση σιδηροδρομικών έργων στις πολιτείες τους...

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή