Έντονες αντιδράσεις στις συστάσεις της τρόικας για ιδιωτικοποιήσεις

Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011 17:38
UPD:18:01
A- A A+

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, με πρωτοβουλία του τελευταίου και αφορμή τις συστάσεις της τρόικας για αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ εντός της επόμενης τετραετίας, που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ο κ. Παπανδρέου μετέφερε το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την «απαράδεκτη», όπως χαρακτηρίζεται σε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή, συμπεριφορά των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής.

Ο κ. Στρος Καν φέρεται να εξέφρασε στον Έλληνα πρωθυπουργό την κατανόησή του προς το πνεύμα των επισημάνσεών του και τον σεβασμό του προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.

Οξείς τόνοι από την κυβέρνηση

Απάντηση σε αυστηρό τόνο στις υποδείξεις για αποκρατικοποιήσεις που έγιναν από τους εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ απηύθυνε, με ανακοίνωσή του μετά τα μεσάνυχτα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

«Η συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, κατά τη συνέντευξή τους, ήταν απαράδεκτη. Τους ζητήσαμε να βοηθήσουν και τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Δεν ζητήσαμε όμως από κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τον ρόλο τους. Και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους μας. Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό», τονίζεται στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

«Ο ελληνικός λαός σε κανέναν εκπρόσωπο δεν έχει δώσει καμία εντολή να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης.

«Οι εκπρόσωποι της τρόικας, ξεπέρασαν τα όρια», δήλωσε ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης. «Τα όσα είπαν, χθες, είναι απαράδεκτα και αποδοκιμαστέα», τόνισε.

«Ο ελληνικός λαός κυβερνά την Ελλάδα, δεν την κυβερνά και δεν τη διαφεντεύει κανείς άλλος», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας.

Εντονες αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση

Την άμεση απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ζητεί η ΝΔ, απορρίπτοντας, δια του εκπροσώπου της, Γιάννη Μιχελάκη, ως «υποκριτική» την αντίδραση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «η μεταμεσονύκτια θεατρική παράστασή της αποτελεί φαρσοκωμωδία».

Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει συναποφασίσει με την τρόικα τα μέτρα και ότι η δική της ανοχή έκανε τους εκπροσώπους της να αποθρασυνθούν και να προσβάλουν την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. «Mετά τον χθεσινοβραδινό κλαυσίγελο τίθεται πλέον άμεσο θέμα απομάκρυνσης του κ. Παπακωνσταντίνου», αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Στην ανακοίνωση ανταπάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Ο υπουργός Οικονομικών εργάζεται, όπως και όλη η κυβέρνηση, για να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει τα αδιέξοδα, που δημιούργησε η κυβέρνηση της ΝΔ», δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής.

«Ας αναλογιστούν επιτέλους ότι αυτοί οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο και στην κατάσταση που όλος ο ελληνικός λαός γνωρίζει», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

«Ούτε οι καθυστερημένοι κλαυθμοί του ΠΑΣΟΚ, ούτε οι στείροι πανηγυρισμοί της Νέας Δημοκρατίας θα τιθασεύσουν την αγριότητα των επελαυνόντων "τροικανών"», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

«Δυστυχώς, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει από κανέναν σαφές ποια είναι τα επιτρεπτά όρια, που μπορούν να κινηθούν εντός της ελληνικής επικράτειας. Δεν είναι ανθύπατοι, αλλά υπάλληλοι της ΕΕ και ένα από τα 27 αφεντικά τους είναι η κυβέρνηση της Ελλάδος. Αυθαδιάζουν γιατί εμείς δεν έχουμε επιδείξει την πρέπουσα στιβαρότητα, αλλά και σύμπνοια», κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σχολίασε: «Η τρόικα ξεπέρασε τα όρια συμπεριφοράς απέναντι σε κυρίαρχο κράτος, με ύφος ιταμό και απαράδεκτο περιεχόμενο απαιτήσεων. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί επέτρεψε σε εκπροσώπους των δανειστών να ξεπερνούν τα όρια τους. Είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό για τις ακολουθούμενες πολιτικές της».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή