Tρόικα: Ο ρόλος μας είναι να παρέχουμε συμβουλές

Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011 10:53
UPD:14:49

A- A A+

Διευκρινιστική ανακοίνωση, στην οποία γίνεται λόγος για λανθασμένες εντυπώσεις, εξέδωσαν αργά το βράδυ του Σαββάτου ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων τους την Παρασκευή και οι συστάσεις για ιδιωτικοποιήσεις.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «διαπιστώσαμε ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας παραμένει σε καλό δρόμο» και ότι «επισημάναμε ότι συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων της, δηλαδή της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και της αποκατάστασης της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας».

«Η συνεργασία μας σε αυτήν την προσπάθεια βασιζόταν πάντα και εξακολουθεί να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη», επισημαίνεται.

»Οι τρεις Οργανισμοί μας σέβονται απόλυτα τις αρμοδιότητες και τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης σε όλους τους τομείς λήψης οικονομικών αποφάσεων, ο δε ρόλος μας συνίσταται στην παροχή συμβουλών και υποστήριξης προς την Κυβέρνηση μέσω της εξέτασης εναλλακτικών λύσεων κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων».

»Είναι λυπηρό εάν κάποια στιγμή σχηματίστηκε διαφορετική εντύπωση. Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και σεβόμαστε απόλυτα τις αξιοσημείωτες προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες αυτές», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, στην οποία του μετέφερε το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την «απαράδεκτη», όπως χαρακτηρίζεται σε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή, συμπεριφορά των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής. Επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός και με τον αρμόδιο επίτροπο της Κομισιόν, Όλι Ρεν.

Εντονες υπήρξαν και οι αντιδράσεις στελεχών της κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης.

Εν τω μεταξύ, με αφορμή συνεντεύξεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σ. Ντερούζ, σε κυριακάτικες εφημερίδες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι «η κυβέρνηση αξιοποιεί ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, δεν εκποιεί δημόσια γη, και τις αποφάσεις για το τι και το πώς, τις παίρνει συντεταγμένα η ελληνική κυβέρνηση και ουδείς άλλος».

Ο υπουργός χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του κ. Ντερούζ «το λιγότερο άστοχες, και σίγουρα ανακριβείς» και παράλληλα τονίζει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με απόλυτη διαφάνεια και με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή