Η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια ανά τον κόσμο, προειδοποίησε η υπεύθυνη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, καλώντας τις ένοπλες δυνάμεις των αναπτυγμένων χωρών να επενδύσουν στη μείωση της παραγωγής εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα προκειμένου να αποφευχθεί ένα «κλιματικό χάος».
Μιλώντας ενώπιον Ισπανών βουλευτών στο εθνικό κολέγιο άμυνας στη Μαδρίτη, η Κριστιάνα Φιγκουέρες προειδοποίησε μεταξύ άλλων για τις επιπτώσεις της επονομαζόμενης πίεσης νερού, των χαμένων σοδειών ή των κυκλώνων και των άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν χωρίς έλεος τις αναπτυσσόμενες χώρες και τα οποία θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μεταναστευτικά κύματα ή ακόμη και συρράξεις.
«Είναι ανησυχητική η παραδοχή ότι εάν η διεθνής κοινότητα δεν κατορθώσει να σταθεροποιήσει την κλιματική αλλαγή, αυτή θα φθάσει να απειλεί τις περιοχές όπου ζούμε, τις τοποθεσίες και τον τρόπο, με τον οποίο καλλιεργούμε τρόφιμα, τις περιοχές όπου μπορούμε να βρούμε νερό», είπε η διπλωμάτης. «Με άλλα λόγια, θα φθάσει να απειλεί τα θεμέλια, τη σταθερότητα πάνω στην οποία η ανθρωπότητα έχτισε την ίδια την ύπαρξή της».
Την ίδια ώρα, όπως επισήμανε, οι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί έχουν αυξηθεί κατά 50% μέσα στα πρώτα χρόνια του αιώνα που διανύουμε. Κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις αντί να συνεχίσουν να επενδύουν σε όλο και πιο εξελιγμένα αμυντικά συστήματα, να διοχετεύσουν ποσοστό των προϋπολογισμών τους σε μέτρα και τεχνολογίες που θα βοηθήσουν να «αποφευχθεί ένα κλιματικό χάος, το οποίο θα μπορούσε να απαιτήσει μια αμυντική ανταπόκριση τέτοια που μπροστά της θα ωχριούν» οι σημερινές στρατιωτικές δαπάνες.
Επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και χρόνια για τους κινδύνους -στρατιωτικής φύσεως μεταξύ άλλων- από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Στην έκθεσή της του 2007, η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή ανέφερε μεταξύ άλλων ότι εκατοντάδες εκατομμύρια Αφρικανοί ενδέχεται τις επόμενες δεκαετίες να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας της ξηρασίας και των επιπτώσεών της στα αποθέματα τροφίμων. Σύμφωνα με άλλη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, μόνο το 2008, 20 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν, έστω και προσωρινά, εξαιτίας φυσικών καταστροφών.
«Η στρατιωτική βιομηχανία έχει την ευκαιρία να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών που χρειάζονται επειγόντως» οι αναπτυσσόμενες περιοχές του πλανήτη, δήλωσε η αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού.