Bουλή: Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του ν/σ για την αστυνομική αυθαιρεσία

Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011 15:45
UPD:15:58

Μιλώντας επί των άρθρων του σχετικού πολυνομοσχεδίου, η πρώτη ανάγνωση του οποίου ολοκληρώθηκε σήμερα, ο κ. Παπουτσής απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζοντας ότι με το υπό σύσταση Γραφείο δεν επιχειρείται μεταρρύθμιση του πειθαρχικού δικαίου των σωμάτων ασφαλείας, αλλά η επίτευξη φερεγγυότητας και αμεροληψίας με τη συμμετοχή τριών πρώην ανωτάτων δικαστικών στο νέο όργανο.

A- A A+

Το γεγονός και μόνο ότι από το 2000 ως σήμερα υπάρχουν εννέα καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για υποθέσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας, υποχρεώνει το ελληνικό κράτος να προχωρήσει στη σύσταση «Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη», υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε επί της αρχής του μόνο από το ΠΑΣΟΚ, όπως μόνο από το κυβερνών κόμμα ψηφίσθηκε και το άρθρο για τη σύσταση του ΓΑΠΑ, ενώ πολλά από τα υπόλοιπα άρθρα, που μεταξύ άλλων επιλύουν χρόνιες εκκρεμότητες, ψηφίσθηκαν και από την αντιπολίτευση.

Μιλώντας επί των άρθρων του σχετικού πολυνομοσχεδίου, η πρώτη ανάγνωση του οποίου ολοκληρώθηκε σήμερα, ο κ. Παπουτσής απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζοντας ότι με το υπό σύσταση Γραφείο δεν επιχειρείται μεταρρύθμιση του πειθαρχικού δικαίου των σωμάτων ασφαλείας, αλλά η επίτευξη φερεγγυότητας και αμεροληψίας με τη συμμετοχή τριών πρώην ανωτάτων δικαστικών στο νέο όργανο. Χαρακτήρισε επίσης κλασική περίπτωση συγκάλυψης αστυνομικής αυθαιρεσίας την «υπόθεση της ζαρντινιέρας».

Εξέφρασε εν συνεχεία τη διαφωνία του με τις αιτιάσεις που ακούσθηκαν κυρίως από τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ για τη διατήρηση της ανωνυμίας του καταγγέλλοντος, ενώ φάνηκε να απορρίπτει ακόμη και την πρόταση του εισηγητού του ΠΑΣΟΚ Ευτύχη Δαμιανάκη, μετά την αθώωση του αστυνομικού να του γνωστοποιείται το όνομα του καταγγέλλοντος για να υπάρχει η δυνατότητα δικαστικής αντιμετώπισης έναντι του συκοφαντηθέντος αστυνομικού.

Διαφωνία με την αντιπολίτευση υπήρξε και όσον αφορά στην αναδιατύπωση άρθρου που αφορά τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αστυνομικών και με το οποίο δινόταν η δυνατότητα να «σπάσει» η πρωτοβάθμια ένωση Αττικής, ζήτημα που προκύπτει από την πολύχρονη διαμάχη της 'Ενωσης Αττικής με τη δευτεροβάθμια Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Με τη νέα διατύπωση αφενός υπάγεται ο συνδικαλισμός των αστυνομικών στις διατάξεις του συνδικαλιστικού νόμου (1264/82) και εισάγεται η απλή αναλογική στις εκλογές τους, ενώ αφετέρου προσδιορίζονται οι πρωτοβάθμιες ενώσεις στην Αττική σε πέντε για να αποφευχθεί η πολυδιάσπαση.

«Δεν έχουμε διαμάχη με κανέναν, όμως ο νομοθέτης έχει το δικαίωμα οργάνωσης του αστυνομικού συνδικαλισμού, χωρίς να θίγεται το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι», είπε ο υπουργός, ενώ εκ μέρους της ΝΔ οι κ.κ. Νάκος και Παυλόπουλος τόνισαν ότι η αναδιατύπωση είναι σαφώς θετικότερη, πλην όμως και πάλι τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας, αφού ουσιαστικά οδηγείται σε διάλυση η μεγαλύτερη πρωτοβάθμια ένωση της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή