Η επίτευξη της είσπραξης 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, είναι «δική μας διαχρονικά και όχι «μνημονιακή» υποχρέωση», αφού φτάνοντας και στοχεύοντας στο 2015 ξεπερνά τον χρονικό ορίζοντα του Μνημονίου, ξεκαθάρισε σήμερα από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Αστέριου Ροντούλη για το θέμα των 50 δισ. από αποκρατικοποιήσεις, που προέκυψε μετά την τελευταία διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι φέτος θα ξεπεραστεί ο στόχος που έχει τεθεί για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ ζήτησε να σταματήσει η εκλογολογία και η μόνιμη επωδός ότι η κυβέρνηση ενεργεί με γνώμονα επικοινωνιακά κριτήρια.
«Ξεχάστε τις εκλογές, δεν μπορεί το θέμα να ανακινείται κάθε τρίμηνο. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», τόνισε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση κάνει δουλειά και θα φτάσει στο τέλος.
Από την πλευρά του ο κ. Ροντούλης κάλεσε την κυβέρνηση να σοβαρευτεί και να σταματήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια, μιλώντας με ειλικρίνεια στο λαό, χωρίς να κρύβεται πίσω από την τρόικα και αναπτύσσοντας το δικό της πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.
Επισήμανε επίσης ότι το θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου θα έπρεπε να ανοιχθεί από την ελληνική πλευρά, αφού είχαν επιτευχθεί στόχοι που έχουν ήδη μπει στη διαπραγμάτευση, όπως η επιμήκυνση. Με την ανακίνηση όμως του θέματος τώρα, υποστήριξε ο βουλευτής, «κάψατε πολύ γρήγορα αυτό το χαρτί με την επικοινωνιακή "αντίσταση της πιτζάμας", είτε από αδυναμία, είτε για να οδηγήσετε τη χώρα σε εκλογές με το φωτοστέφανο του δήθεν αντιστασιακού έναντι της τρόικας».
«Κάνουμε τομές για να επανέλθει η ανάπτυξη», αντέτεινε ο κ. Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας ότι παρ΄ ότι η ύφεση βάθυνε περισσότερο από το αναμενόμενο το 2010, κάθε τρίμηνο του έτους ήταν καλύτερο του προηγούμενου.
«Η ύφεση ρηχαίνει, αρχίζουμε να βγαίνουμε από το τούνελ», πρόσθεσε και ζήτησε προτάσεις για καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Διαβεβαίωσε τέλος ότι «παρ' ότι η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, η κυβέρνηση δεν "καίει χαρτιά", αλλά διαπραγματεύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
«Εξωπραγματικά» τα περί 600 δισ. ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία
Εξάλλου, υπερβολικό και εξωπραγματικό χαρακτήρισε ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς το ποσό των 600 δισεκατομμυρίων ευρώ στο οποίο φέρεται να ανέρχεται το ύψος των καταθέσεων που έχουν Έλληνες στην Ελβετία, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel.
Το ποσό το οποίο αναφέρεται στο δημοσίευμα δεν επιβεβαιώνεται από καμία αξιόπιστη πηγή, πρόσθεσε ο κ. Κουσελάς απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Μ. Βορίδη.
Ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι η τάση φυγής καταθέσεων στο εξωτερικό, που παρατηρήθηκε το 2010, έχει ανακοπεί, καθώς δεν επαληθεύθηκαν τα σενάρια περί χρεοκοπίας της χώρας.
Ο κ. Κουσελάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι κανένα από τα σενάρια αυτά δεν θα επαληθευθεί, γιατί η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότησή της από το μηχανισμό στήριξης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ