Αντιδράσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011 16:05
UPD:16:36

Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από φορείς προκαλεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο και προβλέπει, μεταξύ άλλων, αυστηρότατες ποινές για τους φοροφυγάδες.

A- A A+

Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από φορείς προκαλεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο και προβλέπει, μεταξύ άλλων, αυστηρότατες ποινές για τους φοροφυγάδες.

Το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση πως «με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο κηρύσσει ανελέητο πόλεμο κυρίως στους αυτοαπασχολούμενους, στους μικρούς επιχειρηματίες και εμπόρους που δυσκολεύονται να επιβιώσουν και αδυνατούν να πληρώσουν την ήδη βαριά φορολογία, την ίδια στιγμή που αυξάνει τις προκλητικές φοροαπαλλαγές και τα προνόμια για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, «σε αντίθεση με τα λαϊκά στρώματα, που φορτώνονται με νέα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη μέσω των αυξήσεων του ΦΠΑ, των άμεσων φόρων, το χαράτσι της περαίωσης και ενώ οι μισθοί και το εισόδημά τους μειώνονται δραστικά, παρέχει νέα προνόμια στους μεγάλους επιχειρηματίες:

- Σε αυτούς που έχουν συσσωρεύσει τεράστια κεφάλαια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μειώνει ακόμα περισσότερο το συντελεστή φορολόγησης των κερδών τους από το 24% στο 20%.

- Η κυβέρνηση, παρά τις παραπλανητικές εξαγγελίες της, δε φορολογεί ούτε και τα διανεμόμενα κέρδη με 45%, αλλά με 20% και 25%.

- Κανένα απολύτως φόρο δε θα καταβάλει το εισαγόμενο κεφάλαιο από Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες, καθώς και αυτό που αφορά στην επενδυτική δραστηριότητα.

- Στο πλαίσιο του φαστ - τρακ θα επιβραβεύεται επιπλέον και με την εκχώρηση φιλέτων γης, υποδομών, ορυκτού πλούτου και επιχειρήσεων που ανήκουν ακόμα στο Δημόσιο».

Εκτιμά ακόμη πως «η αυστηροποίηση των ποινών και η δημιουργία νέων μηχανισμών κατά της φοροδιαφυγής θα στραφούν κυρίως εναντίον των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρηματιών. Αυτοί θα είναι τα θύματα του πιο ωμού εκβιασμού».

Τονίζει παράλληλα πως «αυτή η προκλητική στήριξη της ενίσχυσης και της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών επιχειρηματιών και αγροτών, έχει την απόλυτη στήριξη της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και των άλλων κομμάτων που υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας».

«Λαϊκή οργανωμένη ανυπακοή και συμμαχία για την απόκρουση και την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο. Ανάπτυξη για το λαό και όχι για τα μονοπώλια με λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ», καταλήγει το ΚΚΕ.

Για αυταρχικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και προκλητικά δώρα της κυβέρνησης προς το μεγάλο κεφάλαιο, κάνει λόγο το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ με αφορμή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Όπως υποστηρίζει ο Συνασπισμός η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει ως στόχο της ούτε την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (βλ. περαίωση και ανυπαρξία «πόθεν έσχες» για αγορά μετοχών και ομολόγων) ούτε τη φορολογική δικαιοσύνη.

Αντιθέτως, συνεχίζει, από τη μια πλευρά χαρίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στις πολυεθνικές και στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ από την άλλη λεηλατεί τα εισοδήματα των πολιτών, μέσω των μισθολογικών περικοπών, της κατεδάφισης του κράτους πρόνοιας και της δραματικής αύξησης των έμμεσων φόρων.

«Η Δημοκρατική Αριστερά υποστηρίζει σταθερά ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα με αναλογική συμβολή όλων των πολιτών, γι' αυτό και έχει ταχθεί υπέρ των πλέον αυστηρών μέτρων και μηχανισμών για την πάταξη της παραοικονομίας και φοροδιαφυγής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινήματος Δ. Χατζησωκράτης.

Αυστηρή κριτική από το ΔΣΑ

Aυστηρή κριτική ασκεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ΔΣΑ, χαρακτηρίζοντας το φορολογικό νομοσχέδιο αντίθετο στο κράτος Δικαίου, και κάνοντας λόγο για «μανία καταδίωξης» και «καταστρατήγηση της έννοιας του αυτοφώρου».

Ειδικότερα, ο Σύλλογος με σημερινή ανακοίνωσή του αναφέρει, κατ' αρχάς, ότι «η παλιά, πεπατημένη και αποτυχημένη συνταγή ακολουθείται για μια ακόμη φορά στο νομοσχέδιο για την ''καταπολέμηση της φοροδιαφυγής'', ενισχύοντας παράλληλα το αίσθημα ανασφάλειας δικαίου».

Η αδυναμία αποτελεσματικής άσκησης της διοικήσεως -συνεχίζει ο ΔΣΑ- «μετατίθεται στις ''πλάτες'' της ασφυκτικά φορτωμένης Δικαιοσύνης, επιβαρύνοντάς την έτι περαιτέρω εις βάρος της εύρυθμης λειτουργίας της».

Ακόμη, υπογραμμίζει ότι «η υπερποινικοποίηση της όποιας φορολογικής συμπεριφοράς του πολίτη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρόσφατη νομοθέτηση της επιτάχυνσης των ποινικών δικών και της αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών καταστημάτων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή