Παραμένει στη Λιβύη ο Καντάφι

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011 09:39
UPD:13:55
REUTERS

A- A A+

Αντέκρουσε ο Καντάφι, με σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα, τις φήμες που τον ήθελαν να έχει εγκαταλείψει τη Λιβύη και να βρίσκεται καθοδόν για τη Βενεζουέλα.

Η κρατική τηλεόραση έδειξε τα ξημερώματα της Τρίτης το Λίβυο ηγέτη κάτω από μία μεγάλη ομπρέλα καθώς έβγαινε από ένα όχημα. «Είμαι στην Τρίπολη», είπε, «δεν είμαι στη Βενεζουέλα. Μην πιστεύετε τα κανάλια που ανήκουν σε αδέσποτους σκύλους».

Την ίδια στιγμή, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν πλέον επεκταθεί μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης. Το απόγευμα της Δευτέρας ελεύθεροι σκοπευτές φέρονται να άνοιξαν πυρ εναντίον αντικαθεστωτικών στην Πράσινη πλατεία στο κέντρο της πόλης.

Πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες αλλά και από ανθρωπιστικές οργανώσεις θέλουν τους νεκρούς στην πρωτεύουσα να ξεπερνούν τους 160, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες πολεμικά αεροπλάνα βομβάρδισαν περιοχές της πόλης. Χθες, δύο Λίβυοι πιλότοι προσγείωσαν τα πολεμικά τους αεροσκάφη στη Μάλτα, αρνούμενοι να εκτελέσουν τις εντολές για βομβαρδισμό των διαδηλωτών.

Ωστόσο, ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ ανέφερε ότι αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν μόνο για να βομβαρδίσουν στρατιωτικές βάσεις που έχουν αυτομολήσει στην αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με άλλες αναφορές, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου και σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες και πιο αιματηρές συγκρούσεις τις προηγούμενες ημέρες, η Βεγγάζη βρίσκεται πλέον στα χέρια της αντιπολίτευσης.

Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να συζητήσει την κρίση στη Λιβύη. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η σύγκλιση του Συμβουλίου ζητήθηκε από το Λίβυο πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, Ιμπραίμ Νταμπασί.

Ο Ιμπραΐμ Νταμπασί και άλλοι αξιωματούχοι, από την διπλωματική αποστολή της Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα την προσχώρησή τους στο πλευρό των διαδηλωτών και κάλεσαν τον στρατό της χώρας να συμμαχήσει με τους πολίτες για να διώξουν τον Μουαμάρ Καντάφι από την ηγεσία της χώρας μετά από 42 χρόνια.

«Ρήγματα» στο καθεστώς Καντάφι

Ήδη πάντως, έχουν αρχίσει να καταγράφονται ρήγματα στη συνοχή του καθεστώτος Καντάφι. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την «υπερβολική χρήση βίας κατά των διαδηλωτών». To βράδυ της Δευτέρας μία ομάδα υψηλόβαθμων βαθμοφόρων του Λιβυκού στρατού κάλεσε τους συναδέλφους της να συμμαχήσουν με το λαό και να εκδιώξουν τον Καντάφι.

Ο πρεσβευτής της Λιβύης στην Ινδία, ο οποίος παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων, δήλωσε σήμερα ότι μαχητικά αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν για να βομβαρδίσουν αμάχους στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

«Απευθύνω έκκληση στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Τώρα είναι η ώρα να είμαστε δίκαιοι και ειλικρινείς για να προστατεύσουμε το λαό της Λιβύης», είπε στο Reuters από το Νέο Δελχί ο Αλι αλ-Εσάουι.

Ο Εσάουι, ο οποίος είπε ότι παραιτήθηκε εξαιτίας της άνευ προηγουμένου βίας κατά του λαού της ΛΙβύης, πρόσθεσε ότι περιμένει κι άλλες παραιτήσεις διπλωματών αν συνεχιστεί η βία.

Η πρεσβεία της Λιβύης στη Μαλαισία εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων από το καθεστώς του Καντάφι.

«Καταδικάζουμε έντονα τη βάρβαρη, εγκληματική σφαγή και την εξόντωση αθώων πολιτών», αναφέρει η ανακοίνωση της πρεσβείας μετά τη σύντομη κατάληψή της από περίπου 200 διαδηλωτές.

Από την πλευρά της, η Υπάτη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι προειδοποίησε σήμερα τις λιβυκές αρχές ότι «οι συστηματικές επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Σε δήλωσή της, η Πιλάι ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατήγγειλε την αναφερθείσα χρήση πολυβόλων, ελεύθερων σκοπευτών και στρατιωτικών αεροπλάνων εναντίον των πολιτών.

Ζήτησε επίσης να πραγματοποιηθεί διεθνής έρευνα για τις επιθέσεις εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή