Με πλοία ξεκινά ο επαναπατρισμός από τη Λιβύη

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011 14:57
UPD:21:41

Με τη συνδρομή εμπορικού πλοίου ξεκινά αύριο Τετάρτη ο επαναπατρισμός των Ελλήνων πολιτών από τη Λιβύη, ενώ την ίδια στιγμή, σε ετοιμότητα βρίσκονται δύο C 130, με το υπουργείο Εξωτερικών να αναμένει από τις λιβυκές αρχές άδειες υπερπτήσεως και προσγειώσεως.

A- A A+

Με τη συνδρομή εμπορικών πλοίων ξεκινά την Τετάρτη ο επαναπατρισμός των Ελλήνων πολιτών από τη Λιβύη. Την ίδια στιγμή, σε ετοιμότητα βρίσκονται δύο C 130, με το υπουργείο Εξωτερικών να αναμένει από τις λιβυκές αρχές άδειες υπερπτήσεως και προσγειώσεως.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μετά από συνεννοήσεις του υπουργείου Εξωτερικών με τη ναυτιλιακή εταιρία «MINERVA», το εμπορικό πλοίο «MINERVA ANTONIA» έχει καταπλεύσει στο λιμένα RA’S LANUF κοντά στη Σύρτη της Λιβύης και θα παραλάβει αύριο, Τετάρτη όσους Έλληνες επιθυμούν να επαναπατριστούν.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την αποστολή τεσσάρων πλοίων στη Λιβύη για τον επαναπατρισμό Ελλήνων και Κινέζων πολιτών, ανταποκρινόμενη στις ανησυχίες που εξέφρασε η πολιτική ηγεσία της Κίνας στον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη.

Οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να συμπεριληφθούν στην κατάσταση επιβαινόντων παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με την Πρεσβεία της Ελλάδος στη Λιβύη στα τηλέφωνα (0021) 8213336978, (0021) 8213338563 ή, εναλλακτικά, με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών στο τηλέφωνο (0030) 2103681730.

Οι Ελληνες ομογενείς υπολογίζονται σε 300. Οι περισσότεροι εργάζονται σε απομακρυσμένα εργοτάξια στην έρημο. Καταβάλλουμε προσπάθεια να έρθουμε σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, δήλωσε το πρωί σε τηλεοπτικούς σταθμούς ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλλης.

Σε επιφυλακή το υπ. Προστασίας του Πολίτη

Σε ετοιμότητα λόγω των εξελίξεων στη Β. Αφρική βρίσκεται εν τω μεταξύ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ έχουν δοθεί εντολές για αυξημένα μέτρα ασφαλείας και αποτελεσματικές διαδικασίες διαβατηριακών ελέγχων.

Ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Παπουτσής και ο υφυπουργός Μανώλης Όθωνας, βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, καθώς και τους επιτελείς των δύο Σωμάτων, ενώ εξετάζονται όλα τα δεδομένα και κυρίως τα αιτήματα συνδρομής άλλων κρατών για απομάκρυνση υπηκόων τους από την περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα το απόγευμα, θα αναχωρήσουν δύο ελληνικά επιβατηγά πλοία για την Τρίπολη της Λιβύης, προκειμένου να παραλάβουν Ευρωπαίους πολίτες και να τους μεταφέρουν σε ελληνικό λιμάνι.

Επίσης, οργανώνεται η μετακίνηση περίπου 15 χιλιάδων Κινέζων υπηκόων από τη Λιβύη με επιβατηγά πλοία, προκειμένου να αναχωρήσουν αεροπορικώς για την Κίνα μέσω Κρήτης. Την ίδια ώρα έχει ζητηθεί η συνδρομή ελληνικών επιβατηγών πλοίων για τη μεταφορά Αιγύπτιων υπηκόων, από την Τρίπολη στην Αλεξάνδρεια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή