ΗΠΑ: Mε καταστροφή απειλείται το 75% των κοραλλιογενών υφάλων

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011 10:47

A- A A+

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους κοραλλιογενείς υφάλους κρούει το αμερικανικό Ινστιτούτο Παγκόσμιων Φυσικών Πόρων. Τρεις στους τέσσερις κινδυνεύουν να καταστραφούν εξαιτίας της υπεραλίευσης, της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής, ενώ εάν οι προβλέψεις για αύξηση της θερμοκρασίας γίνουν πραγματικότητα, τότε το 95% των κοραλλιογενών υφάλων θα έχουν «ξεθωριάσει» έως το 2050.

«Ας μην έχουμε αμφιβολία: η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη για τα οικοσυστήματα του ωκεανού και ιδιαίτερα για τους κοραλλιογενείς υφάλους», προειδοποιεί η επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέιν Λουμπτσένκο. «Οι κλιμακούμενες πιέσεις στην ενδοχώρα, στις παράκτιες περιοχές και στη θάλασσα αποτελούν από κοινού ένα καταστροφικό κοκτέιλ απειλών».

Σύμφωνα με την έκθεση, στην οποία συνοψίζονται τα συμπεράσματα τριών ετών έρευνας, πάνω από το 60% των υφάλων απειλούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Ο αριθμός των απειλούμενων κοραλλιογενών υφάλων μάλιστα έχει αυξηθεί κατά 30% μέσα σε λιγότερα από 15 χρόνια, κυρίως εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού στις παράκτιες περιοχές.

Οι κατεξοχήν απειλούμενοι ύφαλοι, κατά τους ερευνητές, είναι αυτοί της Νοτιοανατολικής Ασίας. Εκεί, το 95% των υφάλων ήδη κινδυνεύουν λόγω της υπεραλίευσης, πολλές φορές με τη χρήση εκρηκτικών υλών και παράνομων χημικών ουσιών. Οι λιγότερο απειλούμενοι ύφαλοι είναι αυτοί της Αυστραλίας, χάρη στο χαρακτηρισμό τους ως προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών και στο σχετικά μικρό πληθυσμό των παράκτιων οικισμών.

Βλέπουν φως στο τούνελ

Αυτή είναι η πρώτη έκθεση του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Φυσικών Πόρων, στην οποία λαμβάνονται υπόψη στοιχεία γύρω από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγή στους κοραλλιογενείς υφάλους. Παράλληλα, εξετάζονται για πρώτη φορά οι πιθανές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της καταστροφής τους.

«Μπορεί κανείς να μιλάει μέχρι να εξαντληθεί για την καταστροφή των κοραλλιογενών υφάλων ή για την οξείδωση των ωκεανών που υποβαθμίζει την υγεία τους», λέει η Τούντι Αγκάρντι, διευθύντρια του Προγράμματος Υπηρεσιών για τα Θαλάσσια Οικοσυστήματα. «Εάν όμως δεν μεταφράσεις την καταστροφή τους σε πιθανές οικονομικές απώλειες, ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται πραγματικά.»

Παρότι τα αποτελέσματα μόνο απαισιοδοξία εμπνέουν, οι ερευνητές πιστεύουν πως υπάρχουν τρόποι να διασωθούν αυτά τα πολύτιμα οικοσυστήματα. Θα πρέπει ωστόσο οι κοινότητες να αρχίσουν άμεσα να εργάζονται εντατικά σε αυτήν την κατεύθυνση, μειώνοντας τη ρύπανση και την παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και εφαρμόζοντας μεθόδους βιώσιμης αλιείας.

«Έχουμε την ευκαιρία να ανακόψουμε την υποβάθμιση των κοραλλιογενών υφάλων και να τους βοηθήσουμε να γίνουν ξανά υγιείς», λέει ο Λουμπτσένκο. «Τα χρονικά περιθώρια ωστόσο στενεύουν. Τώρα είναι η στιγμή να δράσουμε».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή