Γαλλία: Προς παραίτηση της υπ. Εξωτερικών

Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011 18:04
A- A A+

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί αναμένεται να παραιτηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακό έπειτα από σειρά σκανδάλων σχετικά με την Τυνησία που έχουν προκαλέσει προβλήματα στην κυβέρνηση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο ανώνυμες πηγές. Τη θέση της αναμένεται να αναλάβει ο νυν υπουργός Αμυνας Αλέν Ζιπέ. Η αλλαγή αναμένεται να σημειωθεί την ώρα που η Γαλλία προσπαθεί να διαχειριστεί τη ραγδαία εξάπλωση των αντικυβερνητικών εξεγέρσεων στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, πολλές από τις οποίες είναι πρώην αποικίες της.

«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», δήλωσε κυβερνητική πηγή σχετικά με τις αποκαλύψεις ότι η Αλιό-Μαρί πέρασε τις διακοπές των Χριστουγέννων στην Τυνησία, ενώ χρησιμοποίησε και το ιδιωτικό αεροσκάφος ενός Τυνήσιου επιχειρηματία που έχει στενούς δεσμούς με τον έκπτωτο πρόεδρο της Τυνησίας Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι.

Η κυβέρνηση αρχικά στήριζε την υπουργό παρά τις επικρίσεις του Τύπου που ζητούσε την παραίτησή της, όμως πλέον οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτά τα συμβάντα έχουν επηρεάσει αρνητικά την ήδη φθίνουσα δημοτικότητα του Σαρκοζί.

«Πρέπει να φύγει και για να γίνει αυτό με αξιοπρέπεια πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε η πηγή.

«Η αποχώρηση της Αλιό-Μαρί είναι τελειωμένη υπόθεση», δήλωσε δεύτερη πηγή. «Ο Ζιπέ αναμένεται να αναλάβει αμέσως».

Το γραφείο του Σαρκοζί αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ η ίδια η υπουργός δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι «δεν ενδιαφέρομαι για φήμες». Πάντως η εφημερίδα Le Monde επικαλείται πηγές σύμφωνα με τις οποίες η Αλιό-Μαρί θα έχει αποχωρήσει μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Αναλυτές κατηγορούν πλέον τη Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών για τη νέα πτώση που σημειώνει η δημοτικότητα του Σαρκοζί. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Γάλλοι έχουν αρνητική γνώμη για τον πρόεδρο και δεν θέλουν να τον δουν υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του 2012.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή