Εξερράγη για πρώτη φορά την Άνοιξη του 2006 «φτύνοντας» τόση λάσπη που -στην κορύφωση της δραστηριότητάς του- θα γέμιζε έως και 50 πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων καθημερινά.
Μέχρι στιγμής έχει αφήσει άστεγες 13.000 οικογένειες, αφανίζοντας σπίτια, σχολεία και αγροτικές καλλιέργειες σε μεγάλη απόσταση.
Τώρα, ερευνητές από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Ντάραμ ισχυρίζονται ότι το μεγαλύτερο ηφαίστειο λάσπης του κόσμου, στην ανατολική Ιάβα της Ινδονησίας, μπορεί να συνεχίσει να εκρήγνυται ακόμη και για άλλα 26 χρόνια, δηλαδή έως το 2037! Τότε, σύμφωνα με το υπολογιστικό μοντέλο που χρησιμοποίησαν, οι ποσότητες λάσπης θα είναι αμελητέες, όμως το ηφαίστειο Λούσι θα συνεχίσει να εκλύει εύφλεκτα αέρια για δεκαετίες ή ακόμη και αιώνες.
Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν το ηφαίστειο εξερράγη, στα τέλη Μαΐου του 2006. Η λίμνη από λάσπη που δημιούργησε έχει μέχρι σήμερα «καταπιεί» 12 χωριά. Όπως εξηγεί ο γεωλόγος Ρίτσαρντ Ντέιβις, ένας από του συντάκτες της έκθεσης «στη μέση της λίμνης, ή του ηφαιστείου, υπάρχει ένα μεγάλο φρεάτιο πλάτους 50 μέτρων, όμως υπάρχουν και άλλα 166 φρεάτια που δημιουργήθηκαν τα τελευταία περίπου 4 χρόνια».
Τα φρεάτια αυτά, λέει, ξεπήδησαν -και συνεχίζουν να ξεπηδούν- μέσα σε σπίτια, εργοστάσια και δρόμους, ενώ εξαιτίας των αερίων, κάποια ανεφλέγησαν προκαλώντας εγκαύματα σε ανθρώπους.
Κατά τον Ντέιβις ωστόσο, παρότι... ήρθε για να μείνει, η Λούσι θα συνιστά όλο και μικρότερη απειλή με την πάροδο των ετών. «Δεν μπορεί κανείς να επιστρέψει στην περιοχή. Στην πραγματικότητα, οι συνέπειες της έκρηξης του ηφαιστείου θα γίνουν μεγαλύτερες, όμως πιστεύω ότι έχουμε ήδη δει τις σοβαρότερες καταστροφές».
Η κυβέρνηση της Ινδονησίας πιστεύει πως για την έκρηξη της Λούσι ευθύνεται σεισμός που είχε σημειωθεί λίγες ημέρες νωρίτερα σε περιοχή 280 χιλιόμετρα μακριά. Ξένοι ειδικοί όμως επιρρίπτουν ευθύνες σε όμιλο εξόρυξης φυσικού αερίου που, όπως λένε, δεν τοποθέτησε προστατευτικό πλαίσιο γύρω από το φρεάτιο γεώτρησης.