Κ.Παπούλιας: Στις δυσκολίες φαίνονται οι γενναίοι

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείρηση στη Λιβύη
Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011 14:26
UPD:14:59

Τη γενναιότητα των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας και του υπουργείου Εξωτερικών εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Δόλλη, τον οποίο και συνεχάρη για την επιχείρηση επαναπατρισμού των Ελλήνων της Λιβύης.

A- A A+

Τη γενναιότητα των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας και του υπουργείου Εξωτερικών εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Δόλλη, τον οποίο και συνεχάρη για την επιχείρηση επαναπατρισμού των Ελλήνων της Λιβύης. «Στις δυσκολίες φαίνονται οι γενναίοι», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Κάρολος Παπούλιας.

Ευχαριστώντας τον Πρόεδρο ο κ. Δόλλης δήλωσε υπερήφανος για τα στελέχη του υπουργείου και της Αεροπορίας

«Συγχαρητήρια πρέπει να πούμε στα γενναία μας παιδιά και στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά ιδιαίτερα στην Αεροπορία. Αυτούς πρέπει να συγχαρούμε, γιατί αυτοί είναι οι γενναίοι άνθρωποι. Η πατρίδα μπορεί», τόνισε, σημειώνοντας ότι παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν, όλα πήγαν καλά.

«Και ο πρόξενος εκεί έκανε ό,τι μπορούσε», ανέφερε στο διάλογό του με τον υφυπουργό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να απαντήσει ο κ. Δόλλης: «Έτρεξαν. Είχαμε και έναν τραυματία, όπως ξέρετε. Τα καταφέραμε μ’έναν συνδυασμό με Κίνα, Γερμανία και Ελλάδα, διότι το δυσκολότερο ήταν η Λιβύη. Διότι υπάρχουν χιλιάδες άτομα που έρχονται στο αεροδρόμιο με μια κατάσταση πολύ ρευστή. Προσπαθείς να βάλεις μέσα τους δικούς σου ανθρώπους, ενώ δεν έχουν ούτε κάρτα επιβίβασης, ούτε χαρτιά. Αυτό μας πήρε πολύ καιρό, αλλά τελικά τους πήραμε όλους».

Η επιχείρηση επαναπατρισμού που οργάνωσε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Με δύο βασικές αποστολές -για τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν τρία στρατιωτικά αεροσκάφη και ελληνικά πλοία- σε πέντε κομβικά σημεία της Λιβύης (Τρίπολη, Σύρτη, Σέμπχα, Βεγγάζη και Τζιάλο) όλοι οι καταγεγραμμένοι Έλληνες (περίπου 270 άτομα) και πολλοί άλλοι υπήκοοι ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών κατάφεραν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

«Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να είναι μεγάλη χώρα σε περίοδο κρίσης», τόνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, επικεφαλής του συντονισμού της επιχείρησης επαναπατρισμού.

Ο κ. Δόλλης ηγήθηκε της αποστολής των δύο αεροσκαφών C-130 που μαζί με διπλωματικούς υπαλλήλους προσγειώθηκαν στην Τρίπολη, απ' όπου παρέλαβαν 171 άτομα -Έλληνες, Κυπρίους και πολίτες τρίτων χωρών- μεταξύ των οποίων ήταν και ο τραυματισμένος από σφαίρες υπάλληλος της ελληνικής πρεσβείας.

Στην ίδια αποστολή ένα τρίτο στρατιωτικό αεροσκάφος, υπό τον σύμβουλο πρεσβείας κ. Βασιλοκωνσταντάκη, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Σέμπχα 662 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης προκειμένου να παραλάβει 36 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί εκεί από τέσσερα διαφορετικά σημεία σε ακτίνα 200 χιλιομέτρων από την πόλη. Το ίδιο αεροσκάφος στη συνέχεια μετέβη στη Σύρτη απ' όπου παρέλαβε άλλους 23 Έλληνες και Κυπρίους που βρίσκονταν στην περιοχή.

Με το αεροδρόμιο της Βεγγάζης εκτός λειτουργίας, ο απεγκλωβισμός των πρώτων Ελλήνων είχε ξεκινήσει από εκεί με εμπορικό πλοίο που παρέλαβε 46 Έλληνες, μαζί με Κινέζους πολίτες και τους μετέφερε στην Κρήτη. Τη σκυτάλη στην επιχείρηση πήραν άλλα τρία ελληνικά πλοία τα οποία ανέλαβαν την απομάκρυνση των χιλιάδων Κινέζων εργαζομένων, καθώς και πολιτών διαφόρων χωρών.

«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή "παίζει" διεθνώς, αλλά ιδιαίτερα στην Κίνα διότι είμαστε η χώρα η οποία βοήθησε στον απεγκλωβισμό 13.000 Κινέζων εργαζομένων στη Λιβύη», επεσήμανε ο κ. Δόλλης, εξηγώντας ότι στη Βεγγάζη, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, με τρία πλοία της ΑΝΕΚ μεταφέρθηκαν χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Κινέζοι - γεγονός για το οποίο ο Κινέζος πρωθυπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Έλληνα ομόλογό του.

Τις ευχαριστίες του στην ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα στον υπουργό Εξωτερικών εξέφρασε και ο Γερμανός ομόλογός του για τη συνεργασία της ελληνικής πλευράς στην απομάκρυνση των τελευταίων 132 εγκλωβισμένων εργαζομένων σε εργοτάξιο στο Τζιάλο - μεταξύ των οποίων 8 Έλληνες και 11 Κύπριοι- από δύο γερμανικά μεταγωγικά αεροσκάφη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή