Το ντοκιμαντέρ του «Ο Όρμος» με θέμα το ετήσιο κυνήγι δελφινιών στην ιαπωνική πόλη Ταϊτζί βραβεύτηκε με Όσκαρ και συγκλόνισε εκατομμύρια θεατές όταν προβλήθηκε στις σκοτεινές αίθουσες. Ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης του Λούι Ψυχογιός, ωστόσο, πιστεύει πως οι άμεσα ενδιαφερόμενοι -οι ίδιοι οι Ιάπωνες- δεν είδαν την ταινία του. Έτσι, ένα χρόνο μετά, πήρε την πρωτοβουλία να στείλει δωρεάν το DVD του «Όρμου», μεταφρασμένο στα ιαπωνικά, στους 3.500 κατοίκους του Ταϊτζί.
«Οι άνθρωποι του Ταϊτζί δικαιούνται να γνωρίζουν όσα έμαθαν εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο για την πόλη τους», δήλωσε στο Associated Press. Οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι το δημαρχείο έλαβε δύο αντίτυπα της ταινίας, όμως υποστήριξαν ότι κανείς δεν την είδε...
Στο ντοκιμαντέρ, η κάμερα ακολουθεί μέλη οικολογικών οργανώσεων, τα οποία πασχίζουν να φθάσουν σε έναν -καλά φυλασσόμενο από ντόπιους αλιείς- απομονωμένο κολπίσκο, όπου κάθε χρόνο σφαγιάζονται χιλιάδες ρινοδέλφινα και φάλαινες. Ο Ψυχογιός και οι συνεργάτες του κατόρθωσαν να μαγνητοσκοπήσουν το αποτρόπαιο θέαμα με τη χρήση υποβρύχιων καμερών ή ακόμη και τηλεκατευθυνόμενων ελικοπτέρων εξοπλισμένων με ειδικές κάμερες.
Ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Λούι Ψυχογιός.
«Ελπίζω οι κάτοικοι του Ταϊτζί να αισθανθούν ανακούφιση παρακολουθώντας τον "Όρμο", γιατί θα συνειδητοποιήσουν ότι μερικοί ντόπιοι νταήδες δυσφημίζουν το έθνος τους και όχι οι ίδιοι», είπε ο Ψυχογιός ξεκαθαρίζοντας ότι σκοπός της κίνησής του δεν ήταν να αμαυρώσει τη φήμη του τόπου. «Για μένα, η ταινία αποτελεί μια επιστολή αγάπης προς τους ανθρώπους του Ταϊτζί».
Κάθε χρόνο, από το Σεπτέμβριο έως το Μάρτιο, περίπου 20 ψαράδες του Ταϊτζί αναλαμβάνουν να θανατώσουν περίπου 2.300 ρινοδέλφινα. Ιδιαίτερα μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, η Ιαπωνία έγινε στόχος επικρίσεων, όχι τόσο για τον αριθμό όσο για τον τρόπο, με τον οποίο σφαγιάζονται τα δελφίνια: οι ψαράδες τα προσελκύουν στα ρηχά νερά του όρμου όπου τα καρφώνουν με καμάκια μέχρι θανάτου.
Το κρέας ενός δελφινιού μπορεί να πωληθεί ακόμη και προς 450 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, ενυδρεία από ολόκληρο τον κόσμο προσφέρουν έως και 100.000 ευρώ για ένα δελφίνι.
«Ο Όρμος» έκανε πρεμιέρα στο περυσινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τόκιο, όμως πολλές ιαπωνικές αίθουσες επέλεξαν να μην το προβάλουν φοβούμενες αντιδράσεις.